Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

5 najväčších zabijakov kvalitných spermií: Čo najviac škodí?

Autor článku: Jana Petrejová 11.07.2024 13:06 Problém s počatím dieťaťa môže byť na strane muža a môže súvisieť s kvalitou jeho spermií. Foto: Pexels.com

Keď sa nedarí počať dieťa, zvyčajne hľadajú ženy chybu v sebe. Nie vždy to tak je. Často je za tým skrytý problém u mužov, pričom ani oni sami netušia, že sa niečo deje v ich tele. Existuje niekoľko vonkajších vplyvov, ktoré majú sčasti negatívny dopad na ich spermie. Práve ich kvalita a počet sú pre ľahké počatie bábätka úplným základom. Pozrite sa, čo likviduje kvalitu spermií najviac!

Za posledné roky stúpa počet párov, ktoré bojujú s určitými problémami, súvisiacimi s privedením bábätka na svet. Ťažkosti s reprodukčným systémom sa týkajú nielen žien, ale aj mužov, u ktorých je často kameňom úrazu kvantita a kvalita spermií. Vitalita spermií má svojich nepriateľov, ktoré ich zabíjajú a možno ich považovať za zlodejov mužskej plodnosti. 

Kvalitné spermie zabíja týchto top 5 nepriateľov: 

1. Konzumácia červeného mäsa a slaniny

Lahodná mastná slanina chutí síce dobre, ale za akú cenu? Muži, ktorí si nevedia odoprieť slaninu, údeniny a červené mäso, majú výrazne nižší počet kvalitných spermií v ejakuláte v porovnaní s mužmi, ktorí dávajú prednosť zdravej strave. Stačí pár plátkov slaniny alebo malý párok každý deň a odrazí sa to na kvalite spermií. Potvrdzujú to i vedci z Harvardskej univerzity, podľa ktorých je za tým vyššia koncentrácia pesticídov a chemických látok s potenciálnymi karcinogénnymi účinkami. Nielenže negatívne ovplyvňujú plodnosť, ale aj hormóny v ľudskom tele. Ak máte problém s počatím, je vhodné vyhnúť sa týmto potravinám. Nahraďte ich radšej zdravými rybami, ktoré ovplyvňujú kvalitu spermií a plodnosť pozitívne. 

2. Fajčenie

Jeden z najhorších rizikových faktorov, ktorý významnou mierou negatívne prispieva okrem iného aj na kvalitu spermií. Fajčenie sa spája s mnohými zdravotnými ťažkosťami. Nejedna štúdia odhalila, že muži, ktorí holdujú tejto neresti a sú silnými fajčiarmi, majú menší počet spermií a zhoršenú kvalitu ejakulátu. Výskumy dokonca prišli na to, že táto závislosť má negatívny vplyv na chromozómy spermií. A nielen na to. Ale dokonca aj na DNA spermií. Aj preto je dobré obmedziť tento zlozvyk, najideálnejšie úplne sa mu vyhnúť, keďže má ničivý dopad celkovo na zdravie človeka a fungovanie tela. 

Kvalitné spermie sú dôležité na počatie dieťaťa. Foto: Pexels.com

3. Obezita

Rozšírená civilizačná choroba, ktorá naberá na obrátkach. Počet ľudí s obezitou sa každoročne na celom svete rapídne zvyšuje. Ide o zničujúci stav, ktorý oslabuje ľudský organizmus a spôsobuje celý rad zdravotných problémov. Napríklad obezita sa spája so zníženým počtom spermií, erektilnou dysfunkciou a neplodnosťou. Tvrdenia Svetovej zdravotníckej organizácie sú jednoznačné, podľa nej obézni muži trpia v porovnaní so zdravými na zníženú funkciu semenníkov a taktiež významne nižším počtom spermií. Je jasné, že zdravý životný štýl môže zvrátiť ochorenie. Sústreďte sa na zdravú stravu a pravidelný pohyb. 

4. Mobilné telefóny

V súčasnosti nás technika sprevádza na každom kroku. Uľahčuje život a málokto si bez nej dokáže predstaviť život. Vplyv mobilných telefónov však nie je práve najpriaznivejší, hoci ešte chýba viacero odborných štúdií, ktoré by to potvrdili. Niektoré výskumy ukázali negatívny dopad mobilných telefónov na množstvo spermií u mužov, ak ich mali vo vrecku u nohavíc. Údajne za to môže žiarenie vo forme elektromagnetických vĺn, ktoré vyžarujú telefóny, a ktoré môžu mať nepriaznivé účinky na bunky potrebné pre vývoj spermií v semenníkoch. Dokonca sa to týka aj notebookov s pripojením na Wi-Fi, ktoré môžu byť zabijakmi spermií. Ukázali to vzorky spermií umiestnené v blízkosti notebooku, ktoré vykazovali po texte menšiu pohyblivosť a známky poškodenia DNA. Neprospieva im ani teplo z notebooku, ktoré je ďalším rizikovým problémom. 

5. Nedostatok spánku

Prebdená noc raz za čas nikomu výrazne neublíži. Odrazí sa len na zvýšenej únave a malátnosti a taktiež na zníženej sústredenosti. Chronický nedostatok spánku už je iná reč. Má ničivý dopad na ľudské telo a môže spôsobiť viacero zdravotných komplikácií či chorôb. Vplýva dokonca aj na schopnosť muža počať dieťa. Ak dlhodobo a pravidelne muž spí menej ako 6 hodín denne, výrazne sa uňho znižuje koncentrácia a kvalita spermií. Dokonca má nepriaznivý vplyv aj na hladinu testosterónu. 

Podpora na ceste za rodinou

Zahoďte svoje obavy a zvýšte šance na splodenie dieťaťa. Založiť si rodinu nebolo nikdy jednoduchšie. Zerex Plodnosť Muži podporuje reprodukčný systém mužov a zlepšuje hormonálnu rovnováhu. Tajomstvo tkvie v unikátnom zložení pozostávajúcom z prírodných extraktov a vitamínov, ktoré sa podieľajú na maximalizácii pravdepodobnosti u mužov na splodenie dieťaťa. Vnútro produktu skrýva zinok a selén, ktoré priaznivo vplývajú na kvalitu spermií a ich pohyblivosť. Maca a kotvičník zemný sa zase postarajú o vaše libido a napomáhajú k lepšej sexuálnej výkonnosti. Ak váš intímny vzťah s partnerkou upadá, Zerex Plodnosť Muži vám to môže trochu okoreniť. Vďaka produktu sa tak môžete viac sústrediť na príjemné okamihy, ktoré sprevádzajú vás vzťah. 

Zerex Plodnosť Muži vás podporí v zložení si novej rodiny.



sperma pomalé spermie sex reprodukcia zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow