Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

5 faktov o kvalitnej a pevnej erekcii + Tipy, ako o ňu neprísť

08.10.2019 00:00 5-faktov-o-kvalitnej-a-pevnej-erekcii-tipy-ako-o-nu-neprist

Erekcia sprevádza muža celoživotne a to už od vývoja v matkinom tele. Mužov v sexuálne aktívnom veku zaujíma predovšetkým kvalitná a pevná erekcia. Čo všetko je dobré o nej vedieť a ako o ňu neprísť?

Koľko erekcií má muž denne?

Zdravý muž má počas nočného spánku v priemere 3 až 5 erekcií, pričom každá erekcia trvá 25 až 35 minút. Poslednou z nich je “ranná erekcia”, s ktorou sa muž môže prebudiť. Nočné erekcie sú znakom toho, že je zdravie muža v poriadku (NHS.uk).

Okrem nočných existujú ďalšie dva druhy erekcie:

  • reflexogénne erekcie - na základe fyzického kontaktu,
  • psychogénne erekcie - pochádzajúce z audiovizuálnej stimulácie alebo fantázie.

Celkovo môžeme hovoriť o 8 - 11 erekciách počas 24 hodín.

Erekcia a ejakulácia

Aká je priemerná rýchlosť ejakulácie počas súlože?

Priemerný čas erekcie potrebnej k súloži (až po ejakuláciu), je podľa rozsiahlej štúdie holandských vedcov 5,4 minúty. Štúdia bola vykonávaná na 500 pároch z Holandska, Spojeného kráľovstva, Španielska, Turecka a Spojených štátov počas 3 rokov. Najdlhšia priemerná erekcia bola zaznamenaná u mužov vo veku 18 - 30 rokov - 6,5 minúty, v skupine nad 51 rokov bola 4,3 minúty.

Kedy hovoríme o predčasnej ejakulácii?

O predčasnej ejakulácii hovoríme, keď ku ejakulácii dôjde do minúty po vniknutí, niektoré zdroje uvádzajú čas až do troch minút.

Zdravý životný štýl môže predĺžiť priemernú dobu erekcie, pretože priemerné trvanie erekcie súvisí s dobrým zdravotným stavom. Podľa prestížnej Mayo Clinic môžu pri predčasnej ejakulácii zohrávať úlohu psychologické aj biologické faktory.

Oddialiť ejakuláciu môžu pomôcť zmeny v životnom štýle, sexuálne techniky, výživové doplnky pre mužov s rýchlym vyvrcholením. Dôležitým faktorom je aj zabezpečiť pravidelnosť stykov, aby po dlhšom výpadku nedošlo k urýchleniu ejakulácie.

Životný štýl zaváži: Takto môže ovplyvniť kvalitu erekcie

Obézni muži majú nižšie hladiny mužského pohlavného hormónu, čo znamená, že môžu mať ťažkosti s dosiahnutím erekcie.

Rovnako aj muži, ktorí podľahli legálnej droge s názvom cigarety, môžu mať pri dosahovaní erekcie problém. Vplyvom fajčenia môže totiž dôjsť k zúženiu ciev - a to aj v penise. Na erekciu penisu v tvrdej erekcii je potrebných asi 130 ml krvi. V zúžených cievach jej tam nemusí byť dostatok ani pri správnych sexuálnych podnetoch. Penis vám tak môže vypovedať službu aj v tom najhoršom čase.

Cvičenie a mužský pohlavný hormón

Pravidelné cvičenie je dobré pre celé telo, a vďačné zaň budú aj tkanivá v penise. Navyše sa ním podporí tvorba dôležitého mužského pohlavného hormónu, ktorý vo veľkej miere ovplyvňuje zdravie muža, ale aj jeho fyzický vzhľad. Mužský pohlavný hormón zohráva hlavnú úlohu v erektilnej funkcii u mužov. Naopak, jeho nedostatok môže súvisieť s neschopnosťou dosiahnuť alebo udržať erekciu (erektilná dysfunkcia).

Vedeli ste, že slabá erekcia súvisí so stavom prostaty? Ako je to možné? Prečítajte si o tom v nasledujúcom článku:



kvalitná a pevná erekcia
Magazín arrow
Magazín arrow