Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Energia

20 spôsobov, ako zatočiť nielen s jarnou únavou: Takto si s ňou poradíte

Autor článku: Jana Petrejová 18.07.2024 08:02 Ak vás únava brzdí v každodennej práci, je na čase s tým niečo robiť. Foto: Pexels.com

Jarné počasie vplýva nielen na okolitú prírodu, ktorá sa prebúdza zo zimného spánku. Aj v tele sa dejú určité zmeny, ktoré pocítite na vlastnej koži. Ľudský organizmus sa snaží adaptovať na nové podmienky, čo sa môže prejaviť okrem iného aj vo forme jarnej únavy. Týka sa hlavne citlivých osôb, seniorov, meteosenzitívnych ľudí či iných osôb s určitými zdravotnými problémami. Ako sa postaviť na nohy a zmierniť príznaky únavy?

Ako spoznať jarnú únavu?

Ako už napovedá jej názov, jarná únava sa spája s konkrétnym obdobím v roku. Po zimných mesiacoch dochádza k zmene počasia a vonkajších vplyvov prostredia. Mnohí však po príchode jari a oteplení pociťujú nepríjemnú únavu a vyčerpanie. K pocitu vyčerpania prispieva aj únava z alergie, ktorá je častým zdravotným problémom v období jari. 

Príznaky jarnej únavy:

  • fyzická únava

  • mentálna únava

  • bolesti hlavy

  • malátnosť

  • ospalosť

  • podráždenosť

Jarnú únavu sprevádza hlavne celková únava, ktorá časom úplne ustúpi, akonáhle sa telo prispôsobí zmenám. Možno to urýchliť 20osvedčenými tipmi, vďaka ktorým sa budete cítiť o poznanie lepšie. 

1. Pitný režim nadovšetko

Čistá voda, čaje a minerálky aspoň 2 litre denne. Vďaka takémuto pravidelnému prísunu tekutín každý deň nebudete takí unavení a navyše, ustúpia aj bolesti hlavy. 

2. Vitamíny a minerály

Doprajte si bohatú dávku vitamínov a minerálnych látok. Bojovníkom proti únave sú napr. vitamíny skupiny B. 

3. Antioxidanty

Pôsobia ako ochrana pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú poškodenie buniek v tele. Hľadajte ich hlavne v ovocí a zelenine, napr. v čučoriedkach. 

4. Obmedzte nezdravé tuky

Transmastné kyseliny nemajú čo hľadať vo vašom jedálničku. Vyhýbajte sa čo najviac sušienkam, pečivu, hranolčekov či margarínov. Taktiež nasýtené mastné kyseliny v tučom mäse a plnotučných mliečnych výrobkoch zaťažujú organizmus.

5. Pestrá a vyvážená strava

Je dosť možné, že ak ste unavení, máte nedostatok chuti do jedla. Potrebujete však dostatok živín, inak sa budete cítiť podráždene a menej produktívne. 

6. Stavte na zdravé tuky

Nie všetky tuky majú červenú. Ich zdravá verzia v olivovom oleji, orechoch, avokáde, morských rybách či ľanových semienkach posilní vaše telo. 

7. Slnečné žiarenie

Keď sa predlžujú dni, znižuje sa prirodzená tvorba melatonínu, čo má vplyv na spánkový režim. Spíme menej, čo sa môže podpísať na poklese energie. Slnečné svetlo je zárukou dobitia energie. 

Slnko vás nabije pozitívnou energiou a po únave nebude ani stopy. Foto: Pexels.com

8. Doprajte si dostatok spánku

Nekvalitný spánok vplýva na príznaky jarnej únavy. Myslite na zásady, ako sú tmavá a chladná izba a na pravidelné zaspávanie a zobudenie sa v rovnakom čase. 

9. Hýbte sa

Pravidelný šport pomáha zmierniť stres a môže viesť k lepšiemu spánku. Navyše, pri pohybe sa uvoľňujú endorfíny, prekrví sa vám mozog a nálada bude odrazu lepšia. 

10. Otužujte sa

Striedajte pri sprchovaní teplú a studenú vodu a postupne sa ochladzujte smerom od nôh hore. Otužovanie môže prispieť k vzniku obranných mechanizmov, ktoré zmiernia alergie. 

11. Saunujte sa

Ďalší skvelý spôsob otužovania a zároveň príjemného relaxu. Vyplavte z pokožky škodlivé toxíny, hneď sa budete cítiť o poznanie lepšie. 

12. Smiech pomôže

Zlá nálada dokáže človeka poriadne unaviť. Smejte sa, ide o jeden z najrýchlejších spôsobov, ako sa prebudiť a nadopovať energiou. 

13. Trávte čas na čerstvom vzduchu

Nebuďte zavretí doma. Čas na dennom svetle vám dobije baterky. 

14. Venujte čas sami sebe 

Je jedno, či sa budete rozmaznávať vo vani plnom bubliniek alebo vám robia radosť hodiny spevu. Venujte sa tomu, čo vás baví. 

15. Meditácie

Vyskúšajte meditačné cvičenie pri hudbe. Oddýchnete si a hudba vám dodá elán a náladu do nového dňa. 

16. Bylinky

Stavte na bylinky, ktoré zmiernia jarnú únavu. Patria sem napr. púpava lekárska, pŕhľava dvojdomá či mäta prieporná. 

17. Detoxikácia vás prebudí 

Doprajte svojmu telu detoxikáciu a zbavte ho škodlivých látok. Budete sa cítiť ako znovuzrodení. Málo energie a únava budú minulosťou. 

18. Preč s cukrami 

Rafinované cukry v sladkých jedlách alebo nápojoch síce zvýšia energiu, no tá vám rýchlo klesne na bod mrazu a zhoršia únavu.

19. Socializujte sa

Ide o kľúčový prvok “ľudstva”. Človek sa jednoducho cíti dobre v skupine, či už ide o rodinu alebo priateľov. Keď sa stretávate s blízkymi, nabíjajú vás energiou a dobrou náladou. 

20. Výživové doplnky 

Pomôžu tiež prírodné riešenie vo forme výživových doplnkov, ktoré obsahujú bylinky, ich kombináciu a určité vitamíny a minerály. 

Pohoda a zdravie bez vyčerpania

Siahnite po účinnej kombinácii L-tryptofánu s vitamínom B6, ktoré prispejú k dobrej nálade, posilnenej imunite a energii. Vyčerpanie nehrozí, konečne sa budete môcť plne sústrediť na okamihy so svojou rodinou bez zívania. Koniec výhovoriek, že ste unavení. Užívajte si život plnými dúškami, na ktorý vám “nesiahne” jarná únava. Zerex L-tryptofán + B6 vás nadopujte hormónom šťastia serotonínom a zároveň prispeje k správnemu fungovaniu psychiky. Príjemným plusom sú kapsule vyplnené vlákninou inulín, takže sú vhodné aj pre vegánov. Neutrpí ani vaše trávenie. Nič vám už nebude stáť v ceste za zážitkami. 

Zerex L-tryptofán + B6 napomáha k správnemu fungovaniu psychiky.



únava jarná únava energia nedostatok energie nárast energie a výkonu
Magazín arrow
Magazín arrow