Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Jarná únava prichádza: Tipy, ako s ňou „efektívne“ zatočiť

Autor článku: redakcia Zerex.sk 29.04.2019 00:00 jarná únava

Jar k nám teda definitívne dorazila. S jej príchodom pociťuje veľké množstvo ľudí príznaky, ktoré zvykneme súhrnne nazývať “jarná únava”. Ako sa jej môžeme zbaviť?

Bez nálady, energie, chuti púšťať sa do akéhokoľvek projektu alebo činnosti - to ďalej už nejde. Preto sme pre vás spracovali niekoľko tipov, ako sa znovu dostanete “do svojej kože” a jarnú únavu položíte na lopatky.

Symptómy jarnej únavy

Viac svetla počas dňa, teplejší vzduch, predstava prichádzajúceho leta a povinností s ním spojené, to všetko telo vyčerpáva oveľa viac ako predtým. Najčastejšími prejavmi jarnej únavy sú:

● telesná alebo duševná slabosť,

● strata energie, vyčerpanosť,

● vyššia potreba spánku,

● úbytok nálady,

● časté bolesti hlavy,

oslabená imunita.

Hlavné príčiny vzniknutého stavu

Na začiatok si nastavme zrkadlo a opýtajme sa sami seba: ako sme trávili zimné obdobie? Môže za tým stáť častý príjem kalorickejších pokrmov, menej pohybu a viac času stráveného pred televíziou ako na čerstvom vzduchu v zimnom období? Nárast telesnej hmotnosti je po zime častým javom, čo sa po niekoľkých mesiacoch môže odzrkadliť aj na celkovom zdravotnom stave.

Telo si týmto spôsobom vybuduje viac tukových zásob ako zásobu minerálov a vitamínov, čím neskôr trpí aj imunita a my sa stávame menej odolní voči chorobám.

Tipy, ako ju „účinnejšie“ prekonať

Dobrou správou je, že s jarnou únavou je možné bojovať a to dosť účinne. Povedzme si teda radšej viac o tom, ako vzniknutú "únavu" počas tohto obdobia premôžeme najúčinnejšie a najrýchlejšie. Tu sú niektoré z našich tipov:

#1 Nezabúdajte na tekutiny!

Dostatok tekutín veľmi dôležitý – dbajte na dostatok tekutín vo svojom tele, lebo bez vody sa ďalej nepohnete. Čistú vodu obmieňajte s minerálnymi vodami alebo čajmi či šťavami z čerstvého ovocia a zeleniny. Príjemným spestrením chuti môže byť pár kvapiek obľúbeného citrónu. Vyhnite sa však sladké nápojom a limonádam s vysokým obsahom cukru, ktoré by mohli vo vašej snahe zbaviť sa únavy vytvárať prekážky.

#2 Nádych a výdych

Jarné obdobie je ako stvorené k pobyte na čerstvom vzduchu, najmä počas slnečného dňa. Dostatok slnka a čerstvého vzduchu vám razom dodá veľa energie do ďalších dní. Začnite sa viac hýbať, využite čas na prechádzky a chôdzu pešo a namiesto cesty autom použite bicykel. Nezabúdajte na to, že čím viac pobudnete na čerstvom vzduchu a v prírode, tým viac energie dostanete späť do organizmu.

#3 Potrava bohatá na vitamíny a minerály

Urobte oproti predchádzajúcemu obdobiu potrebné úpravy aj vo svojom jedálnom lístku. Zamerajte sa najmä na 5 porcií ovocia a zeleniny počas dňa (ovocie najmä ráno a dopoludnia). Preferujte skôr menšie porcie niekoľkokrát za deň.

#4 Spánok náš každodenný

Nesmierne významný prvok, ktorým odbúrate aj najväčšiu únavu a spôsob, ako najlepšie pomôcť svojmu unavenému telu. Nerušený 8 hodinový spánok je prospešným a zdravým pre celkové zdravie. Uvidíte, akí svieži sa prebudíte v novom pracovnom dni.

#5 Voda nielen na pitie

Praktizujete otužovanie? Vďaka nemu môžete totiž podporiť imunitu a studenšia sprcha ráno vám pomôže správne sa naštartovať do nového dňa. Samozrejme, chce to postupný tréning, žiadne náhle šoky pre telo nie sú prospešné a účinné. Začínajte opatrne, hlavne pomaly, postupne po istom čase prejdite na sprchovanie a otužovanie celého tela studenou vodou.

Ešte lepším variantom je obmieňanie studenej a teplej vody. Nuž, je to na vás, či sa odhodláte aj k takejto výzve jari.

Ak vám naše tipy nepomáhajú ani po dlhšom období (viac ako jeden mesiac), mali by ste zvážiť vyhľadanie odborníka. Dlhodobá únava, depresia, stres, nespavosť, ranná pochybovačnosť o pozitívnych stránkach života - to všetko môže byť príznakom iných začínajúcich chorôb. Nepodceňujte tieto príznaky a symptómy, ale začnite ich skutočne riešiť, kým je ešte takáto možnosť.



detox únava pitný režim spánok otužovanie
Magazín arrow
Magazín arrow