Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

20 overených rád na problémy s trávením: Očakávajte veľkú úľavu

Autor článku: Jana Petrejová 19.07.2024 08:12 Bolesti brucha občas potrápia každého, stačí zjesť určité jedlo, ktoré vám neurobí dobre. Foto: Pexels.com

Každý už raz zažil patálie, ktoré sa týkali žalúdku. Plynatosť, nadúvanie, pálenie záhy či nevoľnosť sú zvyčajne dôsledok nesprávneho stravovania, nevhodného jedla alebo kombinácie jedál. Stačí zmeniť jedálniček a životný štýl a môžete sa vyhnúť problémom, príp. ich môžete zmierniť, ak už bojujete s prvými príznakmi. 

Pokazili ste si zase žalúdok? Opäť ste zrejme spravili jednu z chýb v stravovaní. Nikdy nie je neskoro napraviť ťažkosti s trávením. V prípade, ak nejde o závažnejšie ochorenie ako napr. syndróm dráždivého čreva, ktoré si už vyžaduje pozornosť lekára. 

Objavte 20 osvedčených rád, ako zlepšiť trávenie prirodzenou a zdravou cestou: 

1. Preč s nasýtenými tukmi a umelými príchuťami

Vysoký obsah sacharidov, nasýtených tukov, potravinárskych prísad a konzervantov sa spája so zvýšeným rizikom vzniku porúch trávenia. Napríklad údené mäso nie je práve najlepšou voľbou, ak ste náchylní na tráviace problémy. 

2. Radšej stravu so živinami

Potraviny s vysokým obsahom výživných látok, napríklad antioxidantov, chránia pred chorobami zažívacieho ústrojenstva. Varte si jedlá čo najviac doma a používajte prirodzenú priemyselne nespracovanú stravu. 

3. Zdravé tuky sú vhodnou voľbou

Podporujú zdravé trávenie a sú potrebné pre správne vstrebávanie živín. Niektoré štúdie ukázali, že omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť riziko vzniku zápalových ochorení čriev. Zaraďte do jedálnička ľanové semienka, orechy a ryby ako napr. losos. 

3. Dbajte na prísun vlákniny

Vláknina podporuje pravidelné pohyby čriev a môže chrániť pred poruchami trávenia. Doplnenie rozpustnej a nerozpustnej vlákniny je dôležité pre zdravý tráviaci trakt. 

4. Buďte hydratovaní

Viete, čo je častou príčinou zápchy? Nedostatočný príjem tekutín. Dajte prednosť vode čajom bez obsahu kofeínu. Je to balzam na trávenie

5. Hýbte sa

Prechádzka po jedle podporuje pohyb potravy skrz tráviaci systém. Cvičenie tak zmierňuje príznaky zápchy a môže pomôcť zmierniť zápal. 

6. Znížte stres

Stres má negatívny vplyv na trávenie. Stáva sa, že mnohých z neho “preženie”. Skúste ho zredukovať na minimum.

7. Jedzte správne

To znamená jesť pomaly a vedome si vychutnať každé sústo. Môžete tým predísť nadúvaniu, plynatosti či iným tráviacim ťažkostiam. 

Nejedzte príliš rýchlo, nehltajte jedlo, predídete tak nepríjemným bolestiam brucha a nafukovaniu. Foto: Pexels.com

8. Skoncujte s cigaretami

Fajčenie má mnoho negatívnych účinkov na ľudské telo. Taktiež zdvojnásobuje riziko vzniku pálenia záhy a spája sa tiež so žalúdočnými vredmi. 

9. Žiadny alkohol

Môže prispieť k tvorby kyseliny v žalúdku, čím sa zvyšuje šanca na pálenie záhy a vznik žalúdočných vredov. Pri jeho nadmernej konzumácii dokonca hrozí vznik krvácania v gastrointestinálnom trakte. 

10. Vyvarujte sa jedeniu neskoro v noci

Výsledkom môže byť pálenie záhy a zhoršené trávenie. Doprajte telu aspoň 3 hodiny na strávenie potravy a až potom si ľahnite do postele. 

11. Probiotiká

Ide o prospešné baktérie zlepšujúce zdravie tráviaceho traktu. Môžu zmierniť problémy so zápchou a hnačky. Hľadajte ich vo fermentovaných potravinách vrátane kyslej kapusty, bryndze, bielych jogurtov. Tabletky na trávenie ich tiež často obsahujú. 

12. Zinok prospieva tráveniu

Táto minerálna látka je rozhodujúca pre zdravé črevo. Ak jej máte nedostatok, môže to viesť k rôznym gastrointestinálnym poruchám. 

13. Jedlo dôkladne prežúvajte

Nezabúdajte, že trávenie začína už v ústach. Ak ho budete dôkladne prežúvať, enzýmy v tráviacom trakte ho budú vedieť lepšie rozložiť. Tak prijmete viac živín a trávenie nebude zaťažené. 

14. Glutamín má “zelenú”

Zoznámte sa s aminokyselinou, ktorá podporuje zdravie čriev. Jej hladiny môžete zvýšiť konzumáciou potravín ako sú napr. morčacie mäso, vajcia a mandle. 

15. Účinný je zázvor

Pomôže pri črevný i žalúdočných infekciách a má zmierňujúce účinky na pálenie záhy a žalúdočnú nevoľnosť. Stačí ho cmúľať v ústach. 

16. Bylinky ako podporný prostriedok

Vyskúšajte fenikel obyčajný, ktorý oceníte na citlivý žalúdok alebo benedikt lekársky, ktorý podporuje trávenie a tvorbu žalúdočných štiav. 

17. Nezabudnite na prebiotiká

Práve z nich žijú probiotiká, teda “dobré” baktérie. Nájdete ich v ovocí a v zelenine, ako sú napr. cesnak, pór, cibuľa, listová zelenina, ale tiež celozrnné produkty. 

18. Stavte na korenie

Podobne ako bylinky. Aj niektoré druhy korenia priaznivo vplývajú na trávenie. Napríklad kurkuma alebo čierne korenie. 

19. Zvýšte príjem kolagénu

Silné vývary z kostí a mäsa majú blahodarný vplyv na trávenie. Dôležitá je však kvalita. Chrupavky a želatína prospievajú vášmu žalúdku. 

20. Jedzte menej a častejšie

Posledné pravidlo, ktoré mnohí poznajú. Príliš veľké množstvo jedla na jedno posedenie je pre tráviaci systém veľká záťaž. Radšej menej a niekoľkokrát počas dňa. 

Viac kvalitných chvíľ s najmilšími

Podporte zdravie a podporu, ktoré vám prináša unikátna kombinácia tráviacich enzýmov z ananásu a papáje vo výrobku Zerex Bromelain + Papain. Ide o kľúč k lepšiemu tráveniu a celkovému pevnému zdraviu. Budete si užívať prospešné účinky na telo, ktoré pozostávajú z podpory metabolizmu, trávenia, v zlepšení hojenia rán a v posilnenej imunite. Konečne si budete môcť plnohodnotne užívať momenty so svojimi najbližšími bez toho, aby ste sa stále chytali za brucho a hľadali najbližšiu toaletu. Optimálne zdravie a vitalitu máte na dosah. Stačí sa len rozhodnúť. 

Zerex Bromelain + Papain podporuje zdravé trávenie bez pocitov nafukovania a iného nepohodlia.



trávenie problémy s trávením brucho žalúdok zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow