Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

15 trikov na chrípku bez antibiotík: Len toto je naozaj účinné

Autor článku: Jana Petrejová 09.08.2024 13:08 Zastavte vypuknutie choroby v jej začiatkoch, aby ste neprišli o zážitky so svojimi najbližšími. Foto: Pexels.com

Cítite, že niečo na vás lezie? Alebo vás už choroba zložila na posteľ? Nielen sychravé počasie počas jesene a zimy prispieva k virózam. Chrípka nepozná obdobie, nepríjemne vás môže prekvapiť aj vtedy, kedy by ste to najmenej čakali, teda aj počas letného obdobia. Nič nenechajte na náhodu a zásobte sa účinnými zbraňami, ktoré vytiahnete vtedy, keď sa o vás bude pokúšať choroba. Nemusíte chodiť do lekárne, aj príroda poskytuje dostatok príležitostí, ako si pomôcť sami. Čo pomáha na chrípku?

Neutíchajúca bolesť, vysoká horúčka, upchatý nos, boľavé hrdlo a k tomu dráždivý kašeľ. V rukách žmolíte vreckovky, bez ktorých neurobíte ani krok a kvôli slabosti, ktorú pociťujete, sa nezmôžete na viac ako len prejsť k termoske s čajom. Chrípka môže mať veľmi nepríjemný priebeh. Predstava, že by ste práve vtedy mali svoje telo ešte viac zaťažiť chemikáliami, je priam desivá. Chrípka bez antibiotík je nevyhnutnosťou, tieto lieky totiž na ňu neúčinkujú. Dajte bokom tentokrát aj iné lieky z lekárne! Preto sú vhodnejšie prírodné zbrane, s ktorými zvíťazíte a minimálne zmiernite symptómy. 

Domáca liečba chrípky pozostáva z týchto účinných tipov:

1. Odpočinok

Neustále omieľané, no u málokoho dodržiavané. Dostatok kvalitného a dlhého spánku a oddychu je základom, ak sa chcete zbaviť choroby. Dajte svojmu telu čas a priestor na efektívny boj s nákazou. Regenerácia je vtedy veľmi dôležitá. 

2. Potenie

Chcete byť úspešné v boji s chrípkou? Zvíťazíte len vtedy, ak chorobu poriadne vypotíte. Ide o výborného pomocníka, ktorý vás môže zbaviť ochorenia už na začiatku, kedy ešte nevypukla naplno. Zabráni tak horším príznakom, ktoré by vás mohli pripútať na posteľ na dlhšie obdobie. 

3. Dostatok tekutín

Ďalší základ, bez ktorého sa chrípky len tak ľahko nezbavíte. Dostatok tekutín a potenie idú ruka v ruke. Telo by malo byť hydratované a sliznica úst a nosa nesmie byť úplne vysušená. Tak sa vyhnete množeniu baktérií. 

4. Vitamíny

Hoci je potrebné dbať na prísun vitamínov hlavne v období prevencie, aj počas chrípky sa vám zídu. Dopĺňajte svoje telo hlavne o vitamín C, B a D, ktoré získate z konzumácie prírodných potravín. Ovocie a zelenina sú základom, v ktorých nájdete tieto vitamíny, no taktiež aj kuracie mäso, celozrnné potraviny, semienka, ryby a orechy. Zatiaľ čo vitamíny C a D zmierňujú príznaky chrípky a prispievajú k stimulácii imunitného systému, vitamíny skupiny B napomáhajú k tvorbe protilátok. 

5. Účinné potraviny

Možno o tom ani len neviete, ale v kuchyni máte poklad, ktorý využijete v boji proti chrípke. Ide pritom o úplne bežné potraviny, no nadopované cennými látkami, ktoré pomôžu telu v boji s chrípkou. Sústreďte sa hlavne na med, zázvor, cesnak, či šalviu. Môžu uľaviť od príznakov už do niekoľkých hodín. 

6. Domáce kloktadlo

Ak vás trápi bolesť hrdla, na pomoc prichádzajú kloktadlá, ktoré pôsobia priamo v mieste bolesti. Hoci v lekárni nájdete účinné lieky, môžete si kloktadlo vyrobiť aj doma. Napríklad z vody, soli a byliniek. Stačí kloktať 3-krát denne po dobu 2 minút. 

7. Obklady

Ďalšou možnosťou je obklad na boľavé hrdlo, ktorý sa postará o stiahnutie a roztiahnutie ciev a hrdlo tak prehreje. Naneste na vlhký uterák vrstvu tvarohu, aplikujte na hrdlo a prekryte igelitom. 

8. Pozor na príliš horúce nápoje

Každý si myslí, že pri chorobe sú dobré horúce čaje. V skutočnosti však môžu vysušovať hrdlo, čo môže znepríjemniť bolesť. Teplé bylinkové čaje s medom a citrónom majú "zelenú" a taktiež teplý domáci vývar. 

9. Zaručená kombinácia v čaji

Nemá konkurenciu! Zmiešajte 2 lyžičky roztopeného medu, nastrúhaného zázvoru, cesnaku a pridajne šťavu z citróna. Nič nie je lepšie, ak zápasíte s ochorením. 

10. Sprcha vo vlažnej vode

Mnohí majú tendenciu stiahnuť zvýšenú teplotu tým, že sa osprchujú v studenej až ľadovej vode. Nerobte to! Ľahko môže dôjsť k šoku a kŕčom. Osprchujte sa vo vlažnej vode. 

11. Inhalácia nad vonnou parou

Už naše staré mamy poznali silu naparovania sa nad teplou vodnou parou. Uvoľňuje upchatý nos a hydratuje nosovú sliznicu. Vyskúšajte vodnú paru s mätovým alebo eukalyptovým olejom. Stačí inhalovať horúcu vodu 5 až 10 minút, pričom hlavu máte prikrytú uterákom nad hrncom. 

12. Preplach nosa slanou vodou

Rozpustite v prevarenej a vychladenej vode lyžičku soli. Pomocou kanvičky na preplach nosa ju prepláchnite cez nosné dierky. Slaná voda vyniká antibakteriálnymi vlastnosťami, zredukuje zápal a uvoľní hlien. 

13. Cibuľový sirup

Ak priebeh chrípky komplikuje nepríjemný suchý a dráždivý kašeľ, boj s chorobou bude o niečo ťažší. Našťastie, existujú sirupy, ktoré pomôžu a zároveň dodajú dávku vitamínov. Vyskúšajte napríklad cibuľový, z plátkov ošúpanej cibule, ktorá vložte do zaváraninového pohára. Plátky prelievajte medom a nechajte odstáť jeden deň. Cibuľa pustila šťavu, dajte si 1 lyžicu každé 3 hodiny. 

14. Horúci kúpeľ

Užite si kúpeľ s bylinkami či esenciálnymi olejmi. Výborná je napr. levanduľa, kamilka i zázvor. Hoďte do teplej vody za jednu hrsť sušených byliniek. Po kúpeli sa potom zababušte v posteli. V prípade silnejších príznakov vrátane vyššej teploty sa kúpeľu radšej vyhnite. 

15. Šťava z listovej zeleniny

Pomáha nielen pri chudnutí, ale i pri bolestiach hrdla. Má antibakteriálne účinky, ktoré využijete pri zmiernení bolesti. Keďže sa odporúča nápoj podržať päť minút v ústach a následne vypľuť, účinne pôsobí aj na bolesti zubov a ďasien.  

Z postele k zážitkom

Ak vám aktivity opäť narušila nepríjemná pliaga zvaná chrípka, tentokrát na ňu zaútočte inak ako doteraz. Obyčajný čaj s neobyčajnými účinkami Zerex Čaj Chrípka Prechladnutie navodí nielen príjemnú atmosféru, ktorú si vychutnáte pri šálke lahodného nápoja. Keďže obsahuje bylinky vrátane mäty priepornej, skorocela kopijovitéhp, bazy čiernej a rebríčka obyčajného, podporí prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Ide o výborné riešenie vtedy, ak máte pocit, že niečo na vás lezie. Tieto bylinky sú nabité cennými látkami a vitamínmi, ktoré skrátia kašľanie a smrkanie pod perinou, vďaka čomu sa rýchlejšie vrátite k príjemnejším aktivitám. Zážitky klopú na dvere! Choďte im naproti a nechajte všetky virózy za dverami. 

Zerex Čaj Chrípka Prechladnutie je skvelým nápojom, ak cítite, že niečo na vás lezie.



chrípka prechladnutie choroba prevencia liečba
Magazín arrow
Magazín arrow