Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Prechladnutie alebo chrípka? Spoznajte rozdiel podľa týchto príznakov

Autor článku: Jana Petrejová 05.08.2024 13:10 Prechladnutie a chrípku si ľahko zameniť. Všímajte si prejavy, ktoré upozornia na ochorenie. Foto: Pexels.com

Ide o najčastejšie infekčné ochorenia, ktoré nepoznajú obdobie. Dokážu nás potrápiť v zime i v lete. Chrípka a prechladnutie sa objavujú celoročne, pričom sa môžu týkať celoročne. Sú celkom zákerné, čo z nich robia veľmi podobné príznaky. Preto si ich ľahko pomýliť. Zatiaľ čo vy si myslíte, že bojujete s prechladnutím, v skutočnosti za tým môže byť chrípka. Ako ich rozoznať?

Upchatý nos, ktorý sprevádza silný výtok z nosa je veľmi nepríjemná záležitosť. Ak pridáte horúčku, kašeľ a bolesť hrdla, vznikne dokonalý koktejl utrpenia. Problémy s upchatým nosom sa však týkajú tak ako prechladnutia, tak aj chrípky. Treba si všímať iné symptómy, ktoré upozornia na jedno z týchto dvoch ochorení. Netreba to podceniť, len správnou identifikáciou toho, o čo vlastne ide, si ochorenie poriadne vyliečite. Pozrite sa, čo upozorní na rozdiel medzi chrípkou a prechladnutím. 

Čo majú spoločné?

V oboch prípadoch ide o infekčné ochorenia šíriace sa vzduchom, ktoré sa prenášajú kvapôčkami. Jednoducho povedané, infikovaným hlienom z úst a nosa chorého, ktorý sa dostane do ovzdušia. Takáto osoba neustále kýcha a kašle, preto sa odporúča vyhýbať sa jej, aby ste sa nenakazili. Drobné kvapôčky sa môžu zachytiť a prežiť dlhú dobu na kľučkách, klávesniciach počítačov i na držadlách v prostriedkoch hromadnej dopravy. Preto je možné ľahko sa nakaziť obyčajným dotykom týchto miest. Dostatočná hygiena je skvelou prevenciou. 

Symptómy chrípky

Mnohými podceňované ochorenie, ktoré dokáže ochromiť celé telo. Poznáme tri základné typy vírusov chrípky (A, B, C), ktoré môžu meniť svoju podobu. Jej nástup je náhly, môžete ochorieť v priebehu pár hodín až 3 dni. Zatiaľ čo ráno ste sa cítili ako rybička, poobede môžete odísť z roboty celí ubolení. Celková slabosť dokáže telo pripútať na posteľ, z ktorej sa nepohnete.

Príznaky chrípky:

  • Zimnica

  • Triaška

  • Prudko stúpajúca teplota  (39 až 40º C)

  • Zvýšená únava

  • Bolesti hlavy, svalov a kĺbov

  • Suchý a dráždivý kašeľ

  • Pocit sucha a škriabania v hrdle

  • Nádcha (v niektorých prípadoch)

  • Strata chuti do jedla

  • Bolesť očí a zvýšené slzenie

Symptómy prechladnutia

Pri prechladnutí môže ísť o množstvo rôznych typov chrípky. Na rozdiel od chrípky prechladnutie vznikne postupne. Príznaky nachladnutia sa týkajú horných dýchacích ciest. Zvyčajne vypukne vtedy, ak je imunitný systém oslabený stresom alebo chladom a naše telo je neschopné účinne sa brániť infekciám. 

Zaútočte na prechladnutie lahodným teplým čajom, ktorý zmierni príznaky. Foto: Pexels.com

Prejavy prechladnutia:

  • Nádcha

  • Kýchanie

  • Škriabanie v hrdle

  • Slzenie očí

  • Kašeľ

  • Zvýšená teplota (nie viac ako 38ºC)

Príznaky prechladnutia zvyčajne trvajú kratšie do jedného týždňa a rýchlejšie dochádza k uzdraveniu. 

Hlavné rozdiely

Po zosumarizovaní príznakov platí, že prechladnutie trvá krátko a jeho symptómy prichádzajú postupne. Chrípka môže trvať aj 2 týždne a jej prejavy sa objavia náhle. Má horší priebeh, ktorý sprevádzajú vysoké teploty. Pri prechladnutí dochádza len k mierneho zvýšeniu teploty, a to v priebehu prvých dvoch dní. Nádcha je jedným z hlavných príznakov, zatiaľ čo pri chrípke nemusíte mať upchatý nos. Pre chrípku je typická zvýšená slabosť a únava, čo pri prechladnutí nie je také citeľné. 

Účinná liečba

Oddych. Často skloňované slovo, no mnohí mu nepripisujú veľký význam. Chyba! Chrípku treba poriadne vyležať. Len tak sa z nej dostanete. Vhodné je dbať na dostatočný pitný režim a prísun vitamínov v podobe ovocia a zeleniny. Pomôcť si môžete kvapkami do nosa, no určite ich nepoužívajte viac ako 7 dní. Ak očakávate, že vám lekár predpíše antibiotiká, ste na omyle. Skončíte bez lekárskeho predpisu, keďže antibiotiká na virózy neúčinkujú. Sú vhodnou liečbou len v prípade, ak sa pridruží bakteriálna komplikácia ako napr. zápal pľúc. 

Ako sa chrániť?

Venujte pozornosť svojmu imunitnému systému! Na jeho oslabení sa môže podieľať niekoľko faktorov vrátane stresu, psychickej i fyzickej záťaži. Tak ako pri liečbe, aj pri prevencii sa odporúča dostatočný prísun vitamínov a minerálov v prirodzenej forme v ovocí a zeleniny, dostatok spánku a tiež pohybovej aktivity. Podľa lekárov je najúčinnejšou prevenciou očkovanie proti chrípke. Odporúča sa pre tých, ktorí sú najviac vystavení riziku nákazy. 

Základy prevencie:

  • Časté, krátke a nárazové vetranie niekoľkokrát počas dňa

  • Dodržiavanie odstupu od chorých

  • Pri príznakoch ochorenia alebo v priestoroch so zvýšeným pohybom osôb majte na tvári rúško alebo respirátor

  • Dôsledná a častá hygiena rúk

  • Očkovanie proti chrípke, pneumokokovým ochoreniam a/alebo COVID-19

Preč s virózami

Ak hľadáte chutné riešenie na dni, kedy máte pocit, že na vás “niečo lezie”, poslúži vám Zerex Čaj Chrípka/Prechladnutie. Obsahuje zmes lahodných bylín vrátane mäty priepornej, bazy čiernej a rebrička obyčajného, ktoré podporujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Tak sa zotavíte rýchlejšie, vďaka čomu si budete môcť naplánovať príjemné aktivity s rodinou. Užite si pohodu so šálkou teplého čaju v ruke. Máte k dispozícii lahodný čaj a zároveň účinný doplnok, ktorý pozitívne pôsobí na funkciu dýchacích ciest. Konečne si budete môcť oddýchnuť, keďže nápoj stimuluje spánok. Budete fit, plní energie a vitality, a tým pádom pripravený na nové zážitky s rodinou. 

Zerex Čaj Chrípka/Prechladnutie obsahuje zmes lahodných bylín vrátane mäty priepornej, bazy čiernej a rebrička obyčajného.



chrípka prechladnutie zdravie prevencia liečba
Magazín arrow
Magazín arrow