Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

10 tipov, ako na správnu funkciu imunity: Zamerajte sa na tieto vitamíny

Autor článku: Jana Petrejová 10.07.2024 13:08 Dajte oslabenej imunite "na frak" a posilnite ju vhodnými vitamínmi a zdravým životným štýlom. Foto: Pexels.com

Stačí prievan alebo, aby na vás niekto prskol a ste chorí? S veľkou pravdepodobnosťou za to môže oslabený imunitný systém. Vyzerá to tak, že nie je dostatočným obranným štítom tela, ktorý dokáže odraziť všetky nebezpečné patogény. Ide o problém, keďže imunitný systém ovplyvňuje mnoho funkcií ľudského organizmu. Vitamíny na posilnenie imunity to môžu zmeniť a vybaviť vás lepšou obranyschopnosťou tela. 

Kto je ohrozený?

Imunitný systém je dôležitý tiež pri hojení rán a pri zápaloch. Bohužiaľ, existuje množstvo vonkajších i vnútorných vplyvov, ktoré môžu prispieť k narušeniu jej fungovania. Patria sem napríklad chronický stres, cukrovka, dehydratácia a podvýživa. Na znížení imunity sa podieľa vek, čím ste starší, tým je slabšia. Taktiež sa to týka tehotných žien. 

Príznaky zníženej imunity

Takto spoznáte, že nemáte silný imunitný systém:

  • Ste náchylnejší na infekcie

  • Horšie sa vám hoja rany

  • Trápi vás únava a vyčerpanie

  • Častejšie sa stretávate s kožnými problémami

  • Máte zvýšené riziko infekcie oportunitnými patogénmi, ktoré u zdravých ľudí nevyvolávajú chorobu

Ak vás trápi nejaký zdravotný problém, obráťte sa na svojho lekára, ktorý dokáže presne určiť príčinu. Zakročiť však môžete aj sami v prípade, ak za tým nie je nič vážne. Zaujíma vás, aké vitamíny na imunitu sú najlepšie? 

Pri oslabenej imunite pomôže prísun nasledujúcich vitamínov: 

1. Vitamín C

Bezpochyby patrí medzi najlepšie a najznámejšie vitamíny na imunitu, bez ktorých sa nezaobíde zdravý a správne fungujúci ľudský organizmus. Okrem toho, že podporuje imunitu, ide tiež o výborný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Ide o zlúčeniny z prostredia, ktoré majú deštruktívny vplyv na telo. Podieľa sa množstve bunkových procesov v tele a metabolickžcg procesov vytvárajúcich energiu. Zmierňuje tak príznaky únavy a vyčerpania. Vitamín C zvyšuje odolnosť hlavne proti vírusovým infekciám a podporuje tvorbu kolagénu a vstrebávanie železa. Hovorí sa, že vysoké dávky vitamínu by mohli skrátiť dĺžku príznakov nachladnutia o jeden a pol dňa. 

Nachádza sa hlavne v citrusových plodoch, paradajkách, jahodách, červenej paprike, brokolici a pod. Tí, ktorí jedia veľa zeleniny a ovocia s obsahom vitamínu C, majú nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorená

2. Vitamín E

Je známy svojimi prospešnými účinkami na pleť, no jeho potenciál je tiež, čo sa týka posilnenia imunity. Prispieva k stimulácii bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám, a tým zvyšujú imunitný systém. Ide o tzv. T bunky, na ktoré vplýva Vitamín E. Konkrétne pomáha udržiavať pevnosť a ich vitalitu, čo znamená ľahšie množenie a komunikáciu s ostatnými imunitnými procesmi. Aby imunitný systém dobre fungoval, udržanie optimálneho príjmu tohto vitamínu môže byť riešením. 

Jeho nedostatok môže súvisieť s vyššou šancou na infekcie a choroby. Taktiež chráni bunky pred škodlivými voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Siahnite po kiwi, mangu, špenáte, orechoch alebo rybách, ktoré obsahujú tento vitamín. 

Je jedno, v akom ste veku, môžete si užívať život plnými dúškami s posilnenou imunitou. Foto: Pexels.com

3. Vitamín D

Reguluje aktivitu ochranných imunitných buniek, ktoré tak budú schopné zakročiť rýchlejšie proti infekciám. Taktiež je nápomocný pri vstrebávaní vápnika a fosforu. Možno tak povedať, že prispieva k mineralizácii kostí. Vitamín D možno získať zo slnečného žiarenia, pričom sa stačí vystaviť slnku len na pár minút. V jesenných a zimných mesiacoch sa odporúča užívanie vitamínu zo stravy či doplnkov výživy. Najbohatším zdrojom sú tučné ryby vrátane lososa, huby a vajcia. 

Nedostatok vitamínu má za následok mäknutie kostí, pričom u seniorov môže prispieť k vzniku osteoporózy a u malých detí ku krivici. Keďže je dôležitý na silnú imunitu, jeho nedostatok môže viesť k náchylnosti na infekcie. 

4. Vitamín B12

Tento vitamín sa nachádza v živočíšnych produktoch ako sú napríklad pečeň, mäso, vajcia a mliečne výrobky. Je nevyhnutný pre správnu krvotvorbu, takže jeho deficit môže prispieť do chudokrvnosti. Znižuje tiež únavu a vyčerpanie a prispieva k správnemu fungovaniu nervového a imunitného systému. 

5. Vitamín B6

Skrýva sa v rybách či v zelenine. Jeho nedostatok je u človeka vzácna, zvyčajne naň trpia ženy v poslednom mesiaci tehotenstva alebo pacienti užívajúci niektoré lieky. V tomto prípade hrozí chudokrvnosť či neurologické problémy. Podieľa sa na tlmení zápalu a taktiež podporuje vylučovanie protizápalových látok. Udržiava správnu funkciu slizníc, čím napomáha k tomu, aby sa do tela nedostali patogény.  

6. Vitamín B3 (niacín)

Prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému, no podieľa sa tiež aj na iných procesoch v tele vrátane metabolizme. Medzi zdroje niacínu patrí hovädzie mäso či arašidy. Ak je ho priveľa v organizme, môže vyvolať začervenenú pokožku či problémy s trávením. 

7. Vitamín B1 (tiamín)

Pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je potrebný pre správnu funkciu srdca, svalov i nervového systému. Taktiež prispieva k posilneniu imunitného systému. Ak ho má telo nedostatok, môže sa to prejaviť zvýšenou slabosťou a únavou. Nachádza sa v droždí i strukovinách. 

8. Vitamín B2 (riboflavín)

Je v mlieku, rybách či v celozrnných výrobkoch. Zohráva dôležitú úlohu v tele pri metabolizme mastných kyselín a niektorých vitamínov. Dokonca je potrebný pre rast, vývoj a funkciu buniek. Podporuje imunitu a je dôležitý k tomu, aby ste prekonali zápalové ochorenia. 

9. Vitamín A

Napomáha k podpore aktivity buniek imunitného systému. Živočíšne tuky, vajcia, ryby a žltá až oranžová zelenina a ovocie sú zdrojom tohto vitamínu. Presnejšie povedané, nájdete ho vo forme betakaroténu, ktorý sa potom v ľudskom tele premení na vitamín A. Má lepšie vstrebávanie v tele vtedy, ak potraviny s obsahom betakaroténu zjeme s jedlom plným tuku, ako je napr. olivový olej. Vitamín je známy tiež svojimi prospešnými účinkami na zrak. Pozor však na jeho predávkovanie, ktoré sa môže u tehotných žien prejaviť vo forme spontánneho potratu. 

10. Multivitamíny

Vyvážené zloženie vitamínov, minerálov a ďalších aktívnych zložiek prispieva k silnej imunite. Nájdete ich v rôznych formách, od klasických tabletiek, cez šumivé tablety až po cukríky. Slúžia na doplnenie cenných látok, ktoré posilňujú imunitu a predstavujú vhodný doplnok pri jednotvárnej a nevyváženej strave. 

Aby imunita fungovala na plné obrátky

Ak ste náchylnejší na prechladnutie a chrípku a je pre vás už tradíciou každú zimu alebo jeseň strániť v posteli medzi štyrmi stenami, ste na správnom mieste. Otravné virózy už nebudú mať šancu a vy tak konečne nebudete musieť obiehať lekárne a zháňať lieky a sirupy proti nádche alebo kašľu. Prevencia v podobe Zerex Daily Complex sa stane vašou zárukou času stráveného každú jednu zimu pri krbe so svojimi priateľmi. Hoci najprirodzenejší spôsob získavania vitamínov a minerálov je zo stravy, nie každý vie, ktoré potraviny sú prospešné. 

Zahoďte starosti za hlavu, k dispozícii máte prírodný multivitamín pre celú rodinu. Jedna kapsula dodá telu tie najdôležitejšie látky, ktoré prispejú k posilnenému imunitnému systému. Pri imunite to však nekončí. Zmes horčíka, železa, zinku, vitamínu C, E, D a iných cenných živín podporí zdravé kosti a zuby, zníži únavu a vyčerpanie a ochráni pred škodlivými voľnými radikálmi a ochráni pred zápalmi dýchacích ciest. Užívajte si blahodárny vplyv Zerex Daily Complex, ktorý odštartuje vaše plány s najbližšími nielen počas celej jesene a zimy. 

Zerex Daily Complex je skvelou prevenciou hlavne pre tých, ktorí sú náchylnejší na prechladnutie a chrípku.



imunita podpora imunity zlepšenie imunity ako zlepšiť imunitu vitamíny na imunitu
Magazín arrow
Magazín arrow