Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

10 signálov nadmernej plynatosti: Kedy už treba navštíviť lekára?

Autor článku: Jana Petrejová 11.06.2024 13:06 Plynatosť vie byť nepríjemná a môže vyradiť človeka z bežného života, ak trvá dlhšie ako obvykle. Foto: Pexels.com

K plynatosti zvyčajne dochádza po konzumácii nevhodnej stravy alebo kombinácie jedál. Raz za čas sa s ňou stretne každý, takže nejde o nič neobvyklé. Keď sa objaví, je nutné vydržať, kým neprejde alebo zahájiť domácu liečbu a úpravu životosprávy. Niekedy sa však za ňou môže skrývať zápal alebo ochorenie gastrointestinálneho traktu, ktoré už vyrieši len odborná pomoc lekára. Ako spoznať, že je naozaj zle?

V ľudskom tele sa každý deň tvoria črevné plyny, čo je proces, ktorý je súčasťou zdravého trávenia. Ide o konkrétne 6 litrov plynu denne. Keď sú plyny zadržiavané v tráviacom systéme, dochádza k nadúvaniu. Prejaví sa to nafúknutým a boľavým bruchom, plynatosťou a zvýšenou produkciou plynov. Vo väčšine prípadov za to môže strava, takže príznaky obvykle odoznejú po niekoľkých minútach alebo hodinách, no netreba sa na to vždy spoliehať.

Ako spoznať vážny problém?

Závažnosť stavu prezradia bežné príznaky plynatosti vrátane nafúknutého brucha, nadúvania a vetrov, ktoré trvajú aj niekoľko dní, pričom sa to nezlepšuje. Nadmerná plynatosť je tiež charakterizovaná plynatosťou, ku ktorej dochádza častejšie ako 10-14-krát denne. Ak nezmizne ani po úprave stravovacích návykov, problém je niekde inde. 

Najlepšie však zistíte, že bez pomoci lekára to nepôjde vďaka pridruženým symptómom, ktoré sprevádzajú klasické príznaky plynatosti a nadúvania (vetry, nafúknutosť):

  1. Pálenie záhy

  2. Neúmyselné chudnutie

  3. Silný zápach

  4. Silné bolesti a kŕče v bruchu

  5. Nevoľnosť a vracanie

  6. Závrate, malátnosť a pocit na odpadnutie

  7. Hnačka

  8. Problémy s vyprázdňovaním (zápcha)

  9. Krv v stolici

  10. Horúčka alebo zvýšená telesná teplota

Užívajte si chvíle pohody bez plynatosti a nafukovania. Foto: Pexels.com

Príčiny nadúvania

Nadúvanie môže okrem nevhodnej stravy, kombinácie, nadmerného jedenia, zloženiu stravy a nesprávnej životosprávy poukazovať aj na potravinové intolerancie či ochorenia črevného traktu. Stačí, že sa naruší mikrobióm čreva, alebo ste pod vplyvom stresu či máte nedostatok pohybovej aktivity a problém je na svete. Keďže môže ísť o jeden z príznakov ochorenia tráviaceho traktu, je na mieste vyhľadať lekára.

Niektoré ďalšie ochorenia, ktoré môžu spôsobovať plynatosť:

  • Celiakia

  • Crohnova choroba

  • Ulcerózna kolitída

  • Syndróm dráždivého čreva

  • Ochorenie žlčníka

  • Ochorenie pankreasu

  • Črevná nepriechodnosť

Nadúvanie môž byť vedľajším účinkom užívania liekov na tráviaci trakt, zápchu či antibiotiká. Ak máte problémy s nadúvaním a plynatosťou, poraďte sa so svojím lekárom, ktorý určí príčinu a následnú liečbu.  

Liečba a prevencia

Je niekoľko spôsobov liečby plynatosti v závislosti od príčiny stavu. V prvom rade je dôležité zmeniť stravovacie návyky a vylúčiť zložky potravy, ktoré spôsobujú plynatosť. Na vine môže byť veľké množstvo uhľohydrátov, ktoré je potrebné nahradiť ľahšie stráviteľnými alternatívami, ako napr. zemiaky alebo ryža. Pomôže tiež konzumácia menšieho množstva potravy niekoľkokrát denne. Vítaná je fyzická aktivita, ráta sa aj joga a prechádzky, ktoré môžu zabrániť vzniku plynatosti. 

Úľavu poskytne tiež užívanie liekov na báze aktívneho uhlia, ktoré absorbujú plyn cez tráviaci systém. Ak sa už nechcete nechať obmedzovať nadúvaním, hnačkou alebo pálením záhy, Zerex Aktívne Uhlie Ultra sa stane vašou stávkou na istotu. Dajte šancu novému životu bez tráviacich ťažkostí a užívajte si príjemný pocit pohodlia a chvíle s vašimi najbližšími. Ide o účinný triumf vo vašich rukách, ktorý zmierni tráviace problémy a postará sa o zdravú a čistú tráviacu sústavu. Odstráni škodlivé látky a tým zaistí dostatok energie a hlavne pevného zdravia, ktoré je nevyhnutné na aktívne trávenie času s rodinou. Zlepšená kvalita pleti a podpora chudnutia sú ďalšie vlastnosti Zerex Aktívne Uhlie Ultra, ktoré oceníte v každodennom živote plnom príjemných okamihov a momentov, ktoré odrazu nadobudnú iný rozmer. S dobrým pocitom vo svojej koži pôjde všetko odrazu ľahšie. A tým sa nemyslí len trávenie. 

Stavte na Zerex Aktívne Uhlie Ultra, ktoré detoxikuje váš organizmus a zabezpečí správne trávenie.



plynatosť nadúvanie nafukovanie nafúknuté brucho problémy s trávením
Magazín arrow
Magazín arrow