Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

10 jednoduchých diétnych pravidiel pri hnačke: Čo môžete jesť a piť?

Autor článku: Jana Petrejová 21.05.2024 13:11 Hnačka nie je príjemná, zmiernite ju vhodnou stravou. Foto: Pexels.com

Nikto ju nechce zažiť, no napriek tomu s ňou má skúsenosť takmer každý. Častá riedka stolica, ktorá sa objavuje viac ako trikrát denne prezrádza nepríjemnú hnačku. Všetko, čo vypijete alebo zjete ide hneď von, cítite sa vyčerpaní, dehydrovaní a prešlo to do štádia, kedy už pomaly nevládzete ísť na záchod. Priebeh hnačky je vyčerpávajúci a skolí ju len správne dodržiavanie diétnych pravidiel. 

Hnačka môže mať rôzne podoby. Spôsobuje časté vyprázdňovanie, no niekedy sa môžu pridružiť aj iné prejavy vrátane nevoľnosti, nafukovania, vracania a zvýšenej teploty. Zvyčajne ju vyvolalo nevhodné jedlo, ktoré narušilo správny chod tráviaceho traktu. To, čo skonzumujeme môže hnačku nielen vyvolať, ale i odstrániť. Preto je správna strava veľmi dôležitá a od nej záleží úspešnosť zvládnutia príznakov. 

Hlavná zásada

Diéta pri hnačke by mala pozostávať z dostatočného množstva tekutín, vitamínov a minerálov a zvýšeného obsahu škrobu. Tak možno v skratke a jednoducho opísať hlavné pravidlo, ktoré treba dodržiavať. Vhodná je obyčajná nesladená voda, banán, ktorý obsahuje draslík a biela ryža, ktorá vďaka množstvu škrobu zastaví hnačku. Aby ste svojmu organizmu dodali energiu potrebnú na nastavenie rovnováhy a zároveň dostatok tekutín, vývar sa osvedčil ako výborné jedlo pri hnačkách. 

Ako vyzerá diéta pri hnačke? 

Ak budete dodržiavať nasledujúce pravidlá pri hnačke, dlho sa u vás “neohreje” a čoskoro sa budete cítiť o poznanie lepšie: 

  1. Keď vás preženie, vypite pohár vody.

  2. Dbajte vtedy na pitný režim, snažte sa vypiť 8-10 pohárov tekutín denne.

  3. Vylúčte zo stravy potraviny, ktoré by mohli vyvolať hnačku - tučné jedlá, pokrmy s vysokým obsahom cukru, sladené vody, mliečne výrobky a kávu.

  4. Pozor aj na niektoré zdravé potraviny - vysoký obsah vlákniny by mohol mať opačný efekt a spustiť hnačku. 

  5. Dajte prednosť varenej ryži, staršiemu bielemu pečivu, nastrúhanému jablku alebo silnému vývaru.

  6. Jedzte menšie porcie jedla a častejšie.

  7. Ľahké jedlá majú “zelenú”.

  8. Stavte na probiotiká.

  9. Rehydratačné roztoky prinesú úľavu, hydratujú organizmus a zároveň doplnia stratené minerály - stačí vám voda, 2-3 lyžice bežného cukru, 1 kávová lyžička soli a šťava z citróna. Podávajte po lyžičkách. 

  10. Bylinkové čaje taktiež prospejú - hlavne fenikel, roibos a vilcacora.

Správna strava je pri hnačke veľmi dôležitá a od nej záleží úspešnosť zvládnutia príznakov. Foto: Pexels.com

Príklad jedálnička na 1 deň pri hnačke

  • Raňajky - Staršie biele pečivo a bylinkový čaj
  • Desiata - Postrúhané jablko s banánom
  • Obed - Zeleninový vývar
  • Olovrant - Mrkvová šťava
  • Večera - Ryža s mrkvou

Kedy navštíviť lekára?

Niekedy však diétne jedlá pri hnačke jednoducho nestačia. Platí to predovšetkým v prípade, ak ju spôsobila vážnejšia otrava jedlom. Vážny priebeh môže mať tiež u ľudí v rizikovej skupine, ktorí majú viac ako 70 rokov alebo u dieťaťa. Hnačka by sa nemala podceňovať, ak trvá viac ako 2-3 dni, možno hovoriť o vysokom riziku vážnej dehydratácie organizmu a následnom zlyhaní orgánov. V tomto prípade strava nestačí, odborná pomoc lekára je na mieste. 

Prirodzená ochrana pred toxínmi

Ak hnačka nemá vážny priebeh a okrem správnej stravy budete brať aktívne uhlie, boj máte takmer vyhratý! Sila aktívneho uhlia spočíva v odstránení a inaktivácii baktérií a ich toxických látok z čriev. Zerex Aktívne Uhlie je trefou do čierneho, ak chcete investovať do pevného zdravia, ktoré vám zaručí nerušené chvíle so svojimi najbližšími. 

Dajte na prirodzený a hlavne efektívny spôsob, ako podporiť a obnoviť zdravie čriev. Sú za tým prospešné vlastnosti produktu, ktoré pozostávajú zo zdravej tráviacej sústavy bez toxínov, zmiernených tráviacich problémov, vrátane hnačky a zlepšenej kvality pleti. Zerex Aktívne Uhlie sa stane vaším spoľahlivým ochrancom pred intoxikáciou jedlom, liekmi alebo alkoholom, vďaka čomu budete môcť stráviť čas s rodinou bez akýkoľvek zdravotných problémov, ktoré by vás vyviedli z rovnováhy.

Zerex Aktívne Uhlie vyženie toxíny z tela von.

 



jedlo hnačka žalúdok zdravie toxíny
Magazín arrow
Magazín arrow