Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.
Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.
(Z)dravo Podcast
Je dôležité uvedomiť si, že cholesterol je vlastne tuková látka, nevyhnutná pre správnu funkciu organizmu. Produkuje ju naša pečeň, ale získavame ju aj z jedla (mliečne výrobky, mäso...). V tele sa vyskytuje vo forme lipoproteínov, ktoré sú jej nosičmi. Existujú 2 typy cholesterolu:
“Všetkého treba s mierou.” hovorí doktor Bajer. Napríklad aj stigma vajíčok, tvrdenie, že spôsobujú srdcovo cievne ochorenia, sa podľa výsledkov posledných štúdií nepotvrdila. Takže ak pravidelne športujete a vediete vcelku relatívne zdravý životný štýl, hemendex na raňajky si môžete dať s kľudným svedomím.
Nemusíte sa vzdať ani tukov. Pokiaľ teda vymeníte tie nezdravé - nasýtené tuky, za tie dobré, čo najmenej chemicky spracované tuky. Takže je s čerstvým olivovým olejom do šalátu šetriť nemusíte, za to mastným hranolkám vyprážaným na prepálenej fritéze by ste sa mali radšej vyhýbať.
A ako vlastne zistíme, že máme zvýšený cholesterol? Odpoveď na túto a mnohé ďalšie otázky si môžete vypočuť v novej epizóde podcastu (Z)dravo, s názvom: Zvýšený cholesterol nemusí byť hneď strašiakom. Hosť: MUDr. Boris Bajer.
Nájdete ju na: