Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Zázvor funguje nielen proti prechladnutiu. Vypestujte si ho aj doma!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 10.10.2018 00:00 Zázvor funguje nielen proti prechladnutiu. Vypestujte si ho aj doma!

Poznáme ho ako korenie do perníkov alebo prísadu do čaju proti prechladnutiu. Vďaka obsahu množstva esenciálnych olejov, vitamínov, aminokyselín a minerálov je zázvor predurčený k tomu, aby dokázal oveľa viac. Aké úžasné benefity ponúka a čo ste možno o ňom ani netušili?

 

Bola to jedna z prvých orientálnych korenín, ktorú priniesli arabskí obchodníci do Európy. Svoju slávu preniesol z “východu na západ” a z liečivej byliny sa stalo aj korenie priam nevyhnutné vo vianočných perníkoch. Zázvor - ďumbier lekársky si môžete vypestovať aj doma.

Pomoc na začiatku tehotenstva

Veľa nastávajúcich mamičiek sa v prvých mesiacoch tehotenstva stretáva s nepríjemnými rannými nevoľnosťami. Tie bývajú často sprevádzané zvracaním. Akú úlohu môže zohrať zázvor? Pomáha tieto nevoľnosti prekonať a jednoduchšie zvládnuť. Keďže nemá žiadne negatívne účinky pre matku a plod, odporúčajú ho aj mnohí odborníci.

Tejto téme sa venuje aj štúdia austrálskych vedcov na Univerzite v Queenslande s názvom Účinnosť a bezpečnosť zázvoru pri nevoľnosti a vracaní v gravidite. Výsledkom tejto štúdie je to, že zázvor môžeme považovať za bezpečný a účinný prostriedok.

Bolesti kĺbov? Regenerácia po cvičení? Zázvor!

Zázvor môže pomôcť uľaviť unaveným kĺbom, preto je aj skvelým prostriedkom, ktorý si môžete dopriať po cvičení. Má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť uľaviť unaveným kĺbom a znížiť ich bolesť. Môže tiež rýchlejšie zahnať únavu po namáhavom cvičení.

Cieľom štúdie Zázvor (Zingiber officionale) znižuje svalové bolesti spôsobené cvičením bolo preskúmať účinky zázvoru na bolesť svalov. Podarilo sa dokázať účinnosť zázvoru ako prostriedku na zmiernenie bolesti.

Pomoc v boji proti rakovine

Zázvor obsahuje rôzne oleje, ktoré vykazujú antiparazitárne, protiplesňové, antibakteriálne a antivírusové účinky. Tieto látky sú schopné spomaľovať, v niektorých prípadoch dokonca ničiť rakovinové bunky , ktoré sa už nachádzajú v ľudskom tele. Jedna zo štúdií, ktorú urobila Univerzita v Minesote, dokonca zistila, že zázvor môže preukázateľne spomaliť rast buniek rakoviny hrubého čreva.

Podráždenému žalúdku uľaví

Zlepšiť vstrebávanie potravy a napomáhať tráveniu - aj tým dokáže zázvor zabrániť možným bolestiam žalúdka. Zdá sa, že zázvor dokáže znížiť zápal podobným spôsobom ako aspirín alebo ibuprofén.

Zlepšuje vstrebávanie základných živín v ľudskom tele vďaka stimulácii sekrécie žalúdočných a pankreatických enzýmov.

Skvelý proti respiračným problémom aj mŕtvici

Potrebujete uvoľniť hlieny a zlepšiť vykašliavanie? Ak máte počas chrípky a nachladnutia takýto problém, zázvor si s tým dokáže poradiť. Denná konzumácia zázvoru môže pomôcť vyhnúť sa potenciálnemu riziku mŕtvice tým, že bráni usadzovaniu tukov v tepnách. Zabezpečuje ochranu nervového systému a mozgu pred degeneratívnym stresom.

Bohaté zloženie zabraňuje zimnici, horúčke aj nadmernému poteniu, detoxikuje pečeň

Vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, minerály vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, zinok, draslík. Táto zostava vitamínov a minerálov dokáže odolávať mnohým kmeňom vírusov chrípky. Zázvorový čaj je jedným z najefektívnejších a najlacnejších prostriedkom proti zimnici, horúčke. Ako bonus - pomáha v boji proti nadmernému poteniu a detoxikácii pečene.

Zázvor je vďaka svojim schopnostiam súčasťou výživového doplnku určenému na udržiavanie prirodzenej obranyschopnosti Zerex Daily Complex. Spolu s vitamínom C, Echinaceou, betaglukánom a zinkom sa podieľa tiež na:

● odstraňovaní chronickej únavy,

● udržaniu dobrej nálady,

● optimálnej činnosti srdca a čriev,

● znižovaní riziku vzniku nádorových ochorení.

Zázvor si môžete dopestovať aj doma

Mať vlastnú úrodu zázvoru nemusí byť v našich končinách také zložité. Potrebujete na to len trpezlivosť, kvetináč, kúsok zázvoru (o veľkosti cca. 2,5 x 2,5 cm), zem na sadenie a vodu. Postup je jednoduchý:

  1. z koreňa čerstvého zázvoru odrežeme kúsok o spomenutej veľkosti
  2. na 3 hodiny ho ponoríme do pohára s vodou
  3. medzitým si pripravíme kvetináč - platí čím väčší, tým lepšie
  4. do neho nasypeme zem
  5. zázvor zasadíme do stredu, 1 - 2 cm pod povrch
  6. zalejeme vodou

 

Približne po 6 - 10 týždňoch sa objaví prvý náznak života vo forme zelených lístkov. Neskôr sa môžete tešiť z rastlinky, ktorá môže skvele dopĺňať vašu izbovú flóru. Pri pravidelnej starostlivosti môžete “zbierať úrodu” po 6 mesiacoch starostlivosti. Zelené časti rastliny poolamujte a zostane vám koreň podobný tomu, ktorý vidíte v supermarketoch. Ideálnym časom na sadenie zázvoru je apríl - máj.



zázvor ďumbier lekársky
Magazín arrow
Magazín arrow