Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Krása

Vypadávajú vám vlasy? Na vine môže byť nedostatok tohto vitamínu

Autor článku: Jana Petrejová 22.07.2024 08:02 Ak vyriešite problém s nedostatkom vitamínu, odrazí sa to čoskoro na korune krásy. Foto: Pexels.com

Vypadávanie vlasov je úplne normálne. Vedci však upozorňujú, že to platí len pri určitom počte. Ak presiahne okolo 100 vlasov denne, môže ísť o signál, že vášmu telo chýba výživná látka alebo je za tým vážnejší zdravotný stav. Samozrejme, že rátať pramienky vlasov nemá zmysel, ak však spozorujete zmenu a každý deň vyťahujete z umývadle veľké chumáče vlasov, ide o jasné znamenie. Prečo strácate na objeme? 

Krvný test prezradia problém

Presné množstvo vlasov, ktoré stratíte každý deň, závisí od viacerých faktorov. predovšetkým je za tým vek, rastový cyklus i hustota vlasového porastu. Dajte na svoj pocit, zvyčajne sami zistíte, že tých vlasov vám vypadáva až príliš, v tom prípade za tým môže byť nejaký problém. 

Za vypadávaním vlasov je vitamín, presnejšie jeho nedostatok. Krvné testy môžu odhaliť deficit vitamínov zo skupiny B. Tieto vitamíny sú rozpustné vo vode, čo znamená, že ľudské telo ich nadbytok ľahko vyplaví von zo systému. Keďže sa jednoducho odstraňujú močom, je dôležité dbať na ich pravidelný prísun. Je dosť možné, že sa dopracujete k ich nedostatku. 

Význam v tele

Ako bolo spomenuté, existuje vitamín na vypadávanie vlasov, ktorý zachráni vašu korunu krásy. Vitamíny skupiny B zredukujú vypadávanie vlasov a posilnia ich rast. Tu však ich účinky na ľudský organizmus ani zďaleka nekončia. Zohrávajú dôležitú úlohu pri mnohých biochemických procesoch v tele, ako napr. pri regulácii hormónov. Majú veľkú význam pre nervový systém a podporujú imunitný systém. Taktiež prispievajú k zdravej a kvalitnej pokožke, nechtom a spomínaným vlasom. 

Súčasťou B komplexu je tiamín (vitamín B1), riboflavín (vitamín B2), niacín (vitamín B3), kyselina pantoténová (vitamín B5), pyridoxín (vitamín B6), biotín (vitamín B7), kyselina listová (vitamín B9) a kobalamín (vitamín B12). Ak neprijímate dostatok vitamínov prostredníctvom bežnej stravy, alebo nedochádza k ich vstrebaniu, môžu to vyústiť do ich deficitu. Je možné si vytvoriť nedostatok každého zo skupiny B vitamínov, pričom hrozia rôzne nepríjemné zdravotné komplikácie, ktorými vám dá telo najavo, že mu chýbajú tieto vitamíny. U prevažnej väčšiny z nich treba počítať so spomínaným vypadávaním vlasov. 

Čo robia s korunou krásy?

Vitamíny skupiny B sa celkovo považujú za podstatné pri opätovnom raste vlasov, čo si uvedomujú odborníci a lekári, ktorí ich často predpisujú spolu s inými liečebnými metódami pri vypadávaní vlasov. 

Získajte späť hustú korunu krásy, ktorou ste sa kedysi pýšili. Foto: Pexels.com

Pozrite sa, ako vitamíny skupiny B vplývajú na vlasy:

  • regenerujú bunky zodpovedné za rast vlasov

  • celkovo zlepšujú zdravie hrivy

  • podporujú silu vlasových folikulov

  • vitamín B3 sa podieľa na posilnení prietoku krvi a cirkulácii priamo k vlasovým korienkom

  • vitamín B5 dokáže nahradiť vypadané vlasy novými vďaka tomu, že posilňuje rast vlasov

  • deficit vitamínu B12 býva častým problémom. Nedostatok vitamínu spôsobuje vypadávanie vlasov hlavne u nežnejšieho pohlavia. 

Zdroje vitamínov skupiny B

Najideálnejším a zároveň prirodzeným spôsobom, ako si zabezpečiť pravidelný prísun týchto vitamínov, je konzumácia určitých potravín, ktoré ich obsahujú. Nachádzajú sa napr. vo vajíčkach, syroch, mlieku, mäse, rybách, morských plodoch, v špenáte, či v citrusových plodoch. 

  • Vitamín B1: bravčové mäso, pečeň, ryby, fazuľa, celozrnné obilniny, orechy

  • Vitamín B2: pečeň, chudé mäso, mandle, špenát, losos, vajíčka

  • Vitamín B3: hydina, ryby, banány, zemiaky, hnedá ryža, semienka

  • Vitamín B5: avokádo, huby, brokolica, kuracie mäso, orechy

  • Vitamín B6: tmavá listová zelenina, tuniak, losos, banány, pomaranče

  • Vitamín B7: bravčové mäso, losos, sladké zemiaky, hovädzia pečeň

  • Vitamín B9: slnečnicové semienka, morské plody, vajíčka, špenát, šalát

  • Vitamín B12: červené mäso, droždie, sójové mlieko, syry, jogurty 

Ďalšie výživné látky pre vlasy

Vypadávanie vlasov môže vyvolať nedostatok aj týchto výživných látok vrátane anioxidantov, omega-3 mastných kyselín, selénu, zinku či aminokyselín. Dajte si pozot na tento stav a nezabudnite sa poradiť so svojím lekárom. Môže byť totiž za tým aj oveľa vážnejší problém, príp. ochorenie, ktoré by sa nemalo podceniť.

Levia hriva na počkanie

Vstúpte do sveta, v ktorom neexistujú žiadne problémy s vlasmi a kde má “zelenú” len zdravá a hustá hriva. Vlasy sú dôležitou vizitkou človeka a patria obvykle medzi prvé časti tela, ktoré si na vás ostatní ihneď všimnú. Zerex Paba sa postará o obdivuhodné pohľady vášho okolia smerujúce na vašu korunu krásy. Niet divu, bohatý objem zdravých vlasov si všimne úplne každý. Navyše, sebavedomia budete mať na rozdávanie. Tento unikátny prírodný produkt vám otvorí dvere k radostnému životu plnému zdravia. Obsahuje kyselinu para-aminobenzoovú (PABA), ktorá má antioxidačné vlastnosti. Patrí do skupiny vitamínov B, je to konkrétne o vitamín B10, o ktorom sa nezvykne moc hovoriť. Ide o ochranný štít buniek pred poškodením voľnými radikálmi. Taktiež má na svedomí žiarivú pleť, zdravé trávenie a pevné nechty.

Túžite po zdravej a hustej hrive? Stavte na Zerex Paba, ktorý splní váš sen o krásnych vlasoch.



ako zastaviť vypadávanie vlasov zdravé vlasy vlasy starostlivosť o vlasy zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow