Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Vyčerpanosť organizmu. Toto sú príznaky, že máte dosť

Autor článku: redakcia Zerex.sk 26.03.2018 00:00 vyčerpanosť organizmu

Únava je bežný problém zahŕňajúci fyzický a duševný stav, kedy sa človek cíti bezvládny a slabý. Fyzická a duševná únava sú odlišné, predsa však väčšinou vždy dajú o sebe vedieť spoločne. Ako poraziť vyčerpanosť? Kam sa podela stratená energia? Prečo často chorľavieme?  

Únava a vyčerpanosť - poznáte rozdiel?

Fyzická únava sa zvyčajne prejaví svalovou slabosťou, bolesťami v rôznych častiach tela, podľa druhu zaťaženia. Pri duševnej únave je zložitejšie sústrediť sa, človek môže cítiť ospalosť, zníženú úroveň vedomia. Vyčerpanie je v podstate extrémna únava, kedy nedostatok energie ovplyvňuje človeka v podstate vo všetkých oblastiach jeho života. Znemožňuje mu vykonávať duševné a rovnako aj fyzické úlohy. Najčastejšou príčinou je nadmerný stres,  nedostatok kvalitného spánku a málo prijatých potrebných živín.  

Prejavy vyčerpania

Zabúdate

Zabudli ste na termín u zubára alebo nebodaj dieťa v škôlke? Nemôžete nájsť kľúče? Peňaženku? Mobil? Doplňte si tam čokoľvek, podstatu ste pochopili. Nedostatok oddychu a množstvo úloh, ktoré musíte splniť vám nadmerne zapĺňajú mozog.

Stravujete sa nezdravo

Dôvodov je niekoľko. Potrebujete sa najesť rýchlo a bez zbytočného zdržovania. Preto viac siahate po jedlách z automatov alebo fast-foodových ponukách. Ďalším dôvodom je to, že pri vyčerpaní zo stresu sa uvoľňuje stresový hormón kortizol. Mozog bude vyžadovať upokojenie, ktoré by malo prísť vo forme serotonínu, hormónu šťastia, spokojnosti. Jednoduchý a rýchly spôsob ako sa ku nemu dopracovať je jedenie jedla na báze sacharidov a tukov. Bohužiaľ, v konečnom dôsledku vás trávenie takého jedla pripraví o ďalšiu energiu. Zaujímavá štúdia bola vykonaná Univerzitou Berkeley v Kalifornii. Zistila, že keď je človek vyčerpaný z nedostatku spánku, siahne skôr po nezdravom jedle ako po zdravom. Aktivita v čelnom laloku mozgu, ktorý riadi zložité rozhodovanie, bola znížená z dôvodu nedostatku spánku. Zvýšená však bola aktivita v hlbších centrách mozgu, ktoré reagujú na odmeny. Účastníci štúdie vtedy uprednostnili nezdravé jedlá.

Bez kávy alebo energetických nápojov nezvládate bežný deň

Ak zistíte, že bez kávy sa nedokážete ani pohnúť, alebo pijete energetické nápoje len preto, aby ste nezaspali v práci, či za volantom, ste v tom od hlavy až po päty. Samozrejme, môžete namietať, že káva je antioxidant s prínosmi pre zdravie. Ale dôležité je, aké množstvo vypijete. Viac ako štyri kávy za deň vás môžu obrať o spánok a dehydratovať. Späť v začarovanom kruhu.

Aj maličkosti vás neprimerane nahnevajú

Čakáte na odpoveď e-mailu, ktorý ste napísali pred dvomi minútami, no klepkaním prstov naznačujete, že už pred tými dvomi minútami bolo neskoro. Alebo vás rozčuľuje dlhý rad pri pokladni v supermarkete či to, že do vás niekto v rade náhodou ťukol nákupným vozíkom. To sú presne tie veci, ktoré naznačujú, že vaše telo má dosť a potrebuje vypnúť. 

Ako sa vyčerpania zbavíte?

Pochopenie povahy duševného a telesného vyčerpania môže pomôcť viesť k účinným metódam prevencie a liečenia stavu.

Pitie vody zabraňuje dehydratácií a dodáva energiu

Namiesto pitia kávy a energetických drinkov uprednostnite vodu. Prirodzene zvýši vašu energetickú hladinu a spôsobí, že rýchlejšie eliminujete vyčerpanie.

Dostatok spánku - najsilnejší antioxidant

S dostatkom spánku bude jednoduchšie sústrediť sa na dôležité veci. Zabezpečí vám to aj zdravší imunitný systém, vyčerpaní ľudia sú náchylnejší na prechladnutie, infekcie a choroby. Spánok prispieva k celkovej emocionálnej a duševnej pohode.

Pillow podporuje pokojné zaspávanie, kvalitu spánku a prispieva k zobúdzaniu plnému energie.

Cvičenie = serotonín, endorfíny

Serotonín a dopamín sú chemické látky produkované v mozgu. Zlepšujú náladu a chránia pred poruchami duševného zdravia. Kardio cvičenie produkuje zvýšené hladiny serotonínu. Znižuje depresiu, dopamín zlepšuje vašu náladu a dlhodobú pamäť.

Potrebná výživa

Zamerajte sa najmä na potraviny s horčíkom, vápnikom a vitamínmi. Nájdete ich v orechoch, rybách a farebnej, listovej zelenine. Nepreskočte raňajky.

Horčík potrebujú ľudia so zvýšenou psychickou alebo fyzickou záťažou, pretože pomáha zvyšovať odolnosť voči stresu, pôsobí na nervový systém a bojuje proti poruchám sústredenia. Jeho účinky ocenia aj vrcholoví športovci, pretože zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe svalovej energie. Horčík energizuje unavené svaly, ale má aj utišujúcu, upokojujúcu schopnosť, ktorá môže pomôcť ľuďom uvoľniť sa. Aj spolu s vitamínom B6 ho nájdete vo výživovom doplnku Zerex Magnesium + B6.

Aj keď vápnik poznáme ako minerál, ktorý podporuje naše kosti a zuby, vápnik je dôležitý pre reguláciu našej nálady. je jedným z prírodných sedatív s upokojujúcimi a relaxačnými účinkami. Tiež poskytuje úľavu od bolesti.

Vitamín B6 pomáha znižovať úzkosť a zabraňovať poruchám spánku. Je potrebný pre zdravý vývoj mozgu a pomáha telu tvoriť hormóny serotonín a norepinefrín (hormóny, ktoré ovplyvňujú náladu) a melatonín (hormón, ktorý pomáha regulovať biorytmus). Nedostatok vitamínu B môžu viesť k úzkosti, podráždeniu, únave.

Vitamín C je potrebný na syntézu norepinefrínu a serotonínu. Vitamín C posilňuje imunitný systém a podporuje zdravie pred infekciami, chorobami a zraneniami, pomáha nadobličkám. Nadobličková žľaza vám pri správnom fungovaní pomôže vyrovnať sa so stresom (nadobličky produkujú stresový hormón kortizol).

Existuje prepojenie medzi nízkym obsahom vitamínu D a duševnými chorobami. Viaceré štúdie poskytujú dôkaz, že optimalizácia hladín vitamínu D môže zlepšiť pozitívnu psychickú pohodu.

S výživovými doplnkami vitamínov a minerálov dostanete do tela presne to, čo potrebujete.



energia stres vyčerpanosť organizmu vysoká záťaž
Magazín arrow
Magazín arrow