Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Varovné signály, že telu chýba L-arginín

Autor článku: redakcia Zerex.sk 14.06.2018 00:00 Varovné signály, že telu chýba L-arginín

Ak sa vám často stáva, že sa príliš skoro unavíte, v noci sa často budíte, strácate silu na bežné činnosti, môže to byť spôsobené nedostatkom bielkovín v tele. Pre ich tvorbu sú potrebné aminokyseliny, ktoré sú potrebné aj pre výstavbu buniek alebo správnu funkciu orgánov.

Jednou z dvadsiatich základných aminokyselín je aj L-arginín. Ten môže pomôcť zlepšiť tok krvi v tepnách srdca, zlepšiť príznaky upchatých tepien, bolesti na hrudi alebo angínu a ochorenie koronárnych artérií. Keďže arginín môže pomôcť uvoľniť tepny a zlepšiť tok krvi, môže pomôcť s erektilnou dysfunkciou. Čo sa však stane, keď nám v tele chýba?

L-arginín a jeho benefity

Jedným z najväčších prínosov arginínu je jeho schopnosť zlepšovať tok krvi a cirkuláciu. V tele sa mení na oxid dusnatý, ktorý spôsobuje otvorenie krvných ciev. Oxid dusnatý spôsobuje opätovné otvorenie malých krvných ciev na zlepšenie prietoku krvi. To má viacero výhod, vrátane zlepšenia imunitnej funkcie, plodnosti. 

L-arginín stimuluje uvoľňovanie rastového hormónu, inzulínu a ďalších látok v tele. To je jeden z dôvodov, prečo sa predpokladá, že zvyšuje fyzickú výkonnosť, vytrvalosť a silu.

Keď L-arginínu nemáme dostatok

L-arginín pomáha telu zbaviť sa odpadu a syntetizovať bielkoviny. Schopnosť produkovať ho môžu ovplyvniť stavy alebo zdravotné komplikácie ako sú ťažké popáleniny, sepsa, žltačka, nedostatok bielkovín a podvýživa. Ľudia, ktorí nemajú dostatok L-arginínu, môžu mať príznaky ako zápcha, alopécia (vypadávanie vlasov), kožné problémy.

Ľudské telo túto aminokyselinu potrebuje na výrobu močoviny, odpadového produktu, ktorého sa zbavuje pri močení. Močovina je vedľajší produkt, ktorý sa vytvorí, keď telo rozštiepi proteíny. Vytváranie močoviny je veľmi efektívny spôsob, ako sa zbaviť nadbytočného dusíka. Pomáha organizmu regulovať jeho odpad.

Toto sú zdroje L-arginínu

Prirodzene sa nachádza v červenom mäse, v hydine, rybách a mliečnych výrobkoch. Nájdete ho však aj vo vajciach, arašidoch, lieskových orechoch, pekanových orechoch, para orechoch, kešu orechoch a mandliach.  Jeho obsahom sa môžu pochváliť aj niektoré odporúčané potraviny pre zdravý životný štýl: ovos, jačmeň, hnedá ryža, pohánka hrozienka, kokosové orechy.

Doplnky výživy s L-arginínom môžu pomôcť budovať svaly, zvyšovať metabolizmus tukov, regulovať hladinu soli v tele, zlepšiť sexuálny život, posilniť imunitný systém, vyrovnať hladinu cholesterolu a zlepšiť váš pokoj mysle. 

Ľudia používajú L-arginín z týchto dôvodov

Nie je to len aminokyselina, po ktorej siahajú vrcholoví športovci, kulturisti. Ľudia používajú L-arginín na:

  • prevenciu prechladnutia, 
  • zlepšenie funkcií obličiek po transplantácii,
  • zlepšenie prietoku krvi,
  • vysoký krvný tlak v tehotenstve, 
  • zlepšenie športového výkonu,
  • budovanie kreatínu, 
  • zlepšovanie sexuálnych funkcií,
  • zníženie krvného tlaku,
  • liečbu arteriálnych blokád,
  • posilnenie imunitného systému,
  • prevenciu zápalu tráviaceho traktu u predčasne narodených detí,
  • znižovanie príznakov angíny (bolesti na hrudníku) a koronárnej choroby,
  • rýchlejšia liečba popálenín, podvýživy

Vplyv na sexuálne funkcie

L-arginín sa okrem zvýšenia krvného obehu podieľa na procese správnej replikácie buniek, čo môže pomôcť zlepšiť produkciu a motilitu spermií. Mnohé z najčastejšie predpísaných liekov na erektilnú dysfunkciu pracujú ako L-arginín – zvyšujú produkciu oxidu dusnatého.

Zlepšuje obeh v genitálnych tkanivách u oboch pohlaví, preto jeho výhody môžu využívať muži a rovnako aj ženy. Navyše, arginín môže pomôcť k prirodzenej rovnováhe hormónov a obnoviť normálne sexuálne funkcie u žien. Preto je súčasťou mnohých doplnkov výživy na erekciu, na naštartovanie libida a zintenzívnenie sexuálneho vyvrcholenia.

tabletky na erekciu -zlepšenie erekcie

Vplyv na zdravie srdca

L-arginín je prínosným pre zníženie rizika zápalu a zlepšenie zdravia ciev a kardiovaskulárneho systému. Pre ľudí s vysokými rizikovými faktormi koronárnej choroby srdca môžu byť L-arginínové doplnky účinným prostriedkom alebo prevenciou proti infarktu alebo mozgovej príhody.

Posilnenie imunitného systému

Okrem zdravia srdca je jednou z hlavných výhod L-arginínu boj proti zápalu spôsobujúcemu choroby a zvyšovaniu imunitných funkcií. Bežne je používaný v kombinácii s antioxidantom ako je vitamín C a omega-3 doplnkami, čo pomáha spomaľovať proces starnutia. 

Tiež pôsobí ako neurotransmiter a ochranný prostriedok proti vonkajším hrozbám. Arginín môže dokonca pomôcť znížiť prítomnosť amoniaku v krvi, čo je dôvod, prečo je to niekedy používa na liečbu ľudí s metabolickými problémami

Zvyšovanie výkonu

Účinne zlepšuje prietok krvi, a teda pomáha privádzať živiny a kyslík do tkanív svalov a kĺbov. S jeho pomocou môžete cvičiť a zažívať pritom menej bolesti. znižuje totiž bolesti svalov. Úlohy L-arginínu v metabolickom zdraví sú dôležité pre budovanie silného svalového tkaniva, boj proti bolestiam kostí a kĺbov, na opravu zranení a pre funkcie všeobecného nervového systému.



erektylná dysfunkcia l-arginín nárast energie a výkonu
Magazín arrow
Magazín arrow