Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Deti

Ústa plné boľavých áft: Čo robiť, keď má dieťa stomatitídu?

Autor článku: Jana Petrejová 07.08.2024 13:08 Stomatitída dokáže potrápiť deti, základom je pevná imunita a pravidelné návštevy u lekára. Foto: pexels.com

“Čo ide do ruky, to ide do úst.” Známe pravidlo u rodičov, ktorí sa s tým stopercentne stotožňujú. Rátajú s tým, že ich ratolesti spoznávajú svet rôznymi spôsobmi, no jedno je isté. Veľmi často všetko dávajú do úst. Preto sa stáva, že sa rodičia zľaknú, ak je ich dieťa zrazu nepokojné, má miernu horúčku, bolí ho hrdlo a z úst mu vychádza zápach. Hoci to nie je nič príjemné, dá sa s tým niečo robiť. Aftózna stomatitída je častou diagnózou u najmenších, ktorá sa zvykne opakovať. 

Čo je za tým? 

Odopierať deťom objavovať svet všetkými zmyslami je nemožné. Žiaľ, nedá sa vyhnúť ani baktériám na mnohých predmetoch, ktoré tak batoľatá radi skúšajú. Hoci nie je v silách rodičov ochrániť ich pre každou baktériou a vírusom, je na mieste dávať pozor na to, aby aspoň niektoré predmety, ktoré vkladajú do úst, boli čisté, čím sa zníži riziko šírenia baktérií, a tým aj vzniku chorôb vrátane stomatitídy. Za stomatitídou sa skrýva “choroba špinavých rúk”, presnejšie ide o zápal sliznice ústnej dutiny. Na jej vzniku sa podieľajú vírusy prenášajúce sa kontaktom s rukami. 

Ako sa prejavuje?

Hoci po identifikácii príznakov nasleduje liečba, ktorá dieťa zbaví ochorenia, najhorší je na tom fakt, že vírus môže v tele driemať dlhší čas, kým sa prejavia symptómy. Ide teda o zákerné ochorenie, ktoré o sebe nemusí dať vedieť. Navyše, príznaky môžu byť vyvolané faktormi, o ktorých by ste to ani len nepovedali. Patrí sem napr. horúčka či silný stres. Prejavy stomatidídy u detí sa pritom môžu líšiť, je to veľmi individuálne.

Časté prejavy stomatitídy u detí:

  • Začervenená a zdurená sliznica

  • Tvorba pľuzgierov, aft až vredov

  • Bolesť hrdla

  • Bolesť úst

  • Mierna horúčka

  • Zvýšené slinenie

  • Zlý dych

Afty nie sú príjemné, dieťa môže pociťovať horúčku, môžu ho bolieť ústa a tiež hrdlo. Foto: Pexels.com

Chorobu môžu sprevádzať tiež problémy so spánkom a batoľa môže stratiť chuť do jedla.

Liečba

Liečba aftóznej stomatitidy u detí sa vykonáva rôznymi liekmi. Zaberajú na ňu masti, sirupy i suspenzie. V žiadnom prípade sa však neodporúča liečiť ochorenie na vlastnú päsť bez pomoci lekára. Len odborník zhodnotí zdravotný stav a stanoví účinnú liečbu, ktorá vašu ratolesť dá do poriadku. Netreba podceňovať žiadny príznak a ihneď navštíviť odborníka. 

Domáce rady

Áft u detí sa dá zbaviť. Najnepríjemnejší je však fakt, že sa zvyknú neustále vracať. Stačí stresujúcejšie obdobie, kedy má dieťa oslabenú imunitu a problém je na svete. Vytvorí sa bolestivý vred, ktorý neskôr praskne. Práve obdobie hojenia je najhoršie. 

Pozrite sa, ako môže vyzerať domáca liečba áft u detí:

  • Doplňte výživné látky - dôležité je hlavne železo, ktoré zlepšuje hojenie, taktiež vitamín B a kyselina listová, koré prispievajú k posilneniu obransychopnosti organizmu a vitamín C na posilnenie imunity a zastavenie krvácania. 

  • Mätové výplachy - účinne dezinfikujú ústa a zabránia šíreniu áft v ústach.  

  • Bylinné čaje - pomôžu výplachy úst odvarmi z harmančeka, medovky alebo bazalkových listov. Dbajte na to, aby tekutiny boli vlažné. 

  • Výplach slanou vodou - pripravte si ½ čajovej lyžičky soli v 1 pohári teplej vody. 

Myslite však na to, že takáto liečba áft v ústach u detí je len doplnkovou terapiou. Dôležité je riadiť sa pokynmi od lekára. 

Prevencia je lepšia ako liečba

Nie je žiadnym prekvapením, že prvým krokom je dôkladná hygiena. Jednak hygiena rúk, ale aj hygiena používaných cumlíkov, hrnčekov a podobne. Ak sa dieťa hrá s nejakým predmetom, po páde na zem ho treba dôkladne umyť vodou. Taktiež sa oplatí dbať na to, aby sa chorí členovia rodiny vyhýbali priamemu kontaktu s dieťaťom. Dobré je tiež umývať ďasná svojho dieťaťa gázovým tampónom a vychladenou vodou, čím sa odstráni bakteriálny povlak.

Silná imunita pre vaše deti

Predíďte vzniku stomatitídy a nepríjemným aftom silnou imunitou, ktorá zabráni nepríjemným pľuzgierikom. Zerex Kids Multi sa postará o doplnenie dôležitých živín pre rast a vývoj vašich detí a posilní obranyschopnosť mladého organizmu. Jedinečná zmes vitamínov a minerálov v tabletách na cmúľanie s príchuťou pomaranča zachutí malým mlsným jazýčkom a zároveň poskytne kľúč ku zdraviu. Sledujte ako rastú vaše deti a tešia sa zo života bez obáv o ich zdravie. Posilnená imunita, funkcia psychiky, k tomu pomoc, ktorá podporí normálnu činnosť svalov a prispeje k udržaniu zdravých kostí sú niektoré z unikátnych benefitov, ktoré posilnia zdravie vašich ratolestí. 


 

Zerex Kids Multi dodá vaším deťom vitamíny a minerály, ktoré potrebujú pri spoznávaní sveta okolo nich.



deti podpora imunity deti vitaminy pre deti afty zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow