Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Únava ako jeden z príznakov ochorenia: Keď je za tým viac než len vyčerpanie

Autor článku: Jana Petrejová 30.05.2024 08:10 Nepodceňuje'te dlhodobú únavu, za ktorou sa môže skrývať aj choroba. Foto: Pexels.com

Cítite sa unavení z práce a povinností, ktoré ste mali počas dňa na svojich pleciach? Je to úplne normálne. Ak však únava prejde do dlhodobej fázy, treba už spozornieť. Môže ísť o prejav nejakého ochorenia. Dôležité je všímať si signály svojho tela a podniknúť kroky, ak identifikujete vinníka, ktorý stojí za malátnosťou a únavou. Aké ochorenia môžu byť za vyčerpanosťou organizmu?

Príznaky únavy

Neustála únava nie je príjemná. Spomaľuje vás v každodenných činnostiach, berie vám chuť do života a taktiež radosť, ktorú by ste mohli zdieľať so svojimi najbližšími. Nevládzete vykonávať niektoré bežné aktivity a jediné, na čo pomyslíte, je spánok. Ak vám klipkajú očné viečka a hlava vám padá na klávesnicu počas pracovnej doby, a to pritom neubehla ani polovica dňa, môžu byť za tým mnohé faktory. Najbežnejším dôvodom únavy je prebdená noc, resp. nekvalitný spánok. Niekedy však za tým môže byť oveľa viac, ako nedostatok odpočinku. 

Ako na sebe spoznáte dlhodobú únavu:

  • Máte nedostatok energie, ktorá zasahuje do vášho života.

  • Ste veľmi ospalí i napriek dostatočnému spánku, bez kofeínu nevydržíte.

  • Nemôžete sa sústrediť a koncentrovať, trpíte tzv. mozgovou hmlou.

  • Nič vás nebaví, ste demotivovaní.

  • Sprevádza vás podráždenosť, smútok a zmeny nálad.

  • Trpíte nespavosťou, máte problém na konci dňa zaspať, hoci ste vyčerpaní.

  • Pobolievajú vás svaly a kĺby a bojujete so zlým trávením.

Ak máte väčšinu z týchto symptómov, mali by ste situáciu s únavou začať riešiť. Čím dlhšie stav neustálej vyčerpanosti trvá, tým je pravdepodobnejšie, že sa vyvinie do chronického únavového syndrómu, teda silnej únavy, ktorá môže trvať celé mesiace. Oddych už v tomto prípade nestačí. Všímajte si príznaky únavy a spozornite, ak sa objaví náhle. 

Nedostatok energie sa môže podpísať i na pracovnom živote. Riešte to! Foto: Pexels.com

Predzvesť ochorenia

Za dlhodobou únavou môže byť nezdravá strava s nedostatkom živín a celkovo zlé stravovacie návyky. Najhoršie sú jedlá s rafinovaným cukrom a vyprážané pokrmy s obsahom vysoko spracovaných obilnín a tuku. Spôsobuje ju tiež nedostatok pohybu, nadváha alebo podváha, užívanie niektorých liekov alebo psychologické faktory kvôli dlhodobému preťaženiu, nespokojnosti či syndrómu vyhorenia. 

To, čo sa môže zdať bežné, nakoniec môže byť vážne. Reč je o únave ako o príznaku vážnejšieho ochorenia. Telo ňou dáva najavo, že niečo nie je v poriadku. Môže ísť o prejav cukrovky druhého typu, problémov so štítnou žľazou (znižená alebo zvýšená činnosť), ale aj o poruchy príjmu potravy vrátane anorexie. Vyčerpanosťou a únavou dáva telo najavo prítomnosť infekčného alebo vírusového ochorenia, kde patrí aj Covid-19. Ten býva často spájaný s výskytom chronického únavového syndrómu, čo potvrdzujú mnohí pacienti. 

Ďalšie choroby, ktoré sa ukážu vo forme únavy:

  • Autoimunitné ochorenia

  • Addisonova choroba (chronická nedostatočnosť nadobličiek)

  • Ochorenia obličiek

  • Ochorenia pečene

  • Fibromyalgia

  • Chronická obštrukčná choroba pľúc

  • Rakovina

  • Psychické ochorenia (depresia

  • Narušená funkcia srdca (ischemická choroba srdca alebo zlyhávanie srdca)

  • Zápalové ochorenia čriev

  • Infekcie v tele (malária, tuberkulóza, HIV, chrípka, hepatitída a pod)

Ako si s ňou poradiť? 

Za únavou sa môže skrývať deficit výživných látok. Dbajte hlavne na prísun vitamínov B, vitamínu C a D, ktoré zatočia s malátnosťou. Z minerálov je najlepšie železo, ktoré sa považuje za dôležitú súčasť hemoglobínu a je kľúčové pri transporte kyslíka. Ďalej je to zinok, jód a horčík. Medzi výživovými doplnkami sa oplatí siahnuť na najlepšie vstrebateľné formy ako je napr. chelát alebo horčík s vitamínom B6. Proti únave pôsobí zdravá strava s dostatkom ovocia a zeleniny niekoľkokrát denne v menších porciách, pohyb a pravidelný spánkový režim.  

Ak popri únave pociťujete aj iné príznaky, ako napr. nepravidelný rytmus srdca a bolesti, nenechávajte nič na náhodu. Len lekár môže zistiť, čo za tým skutočne môže byť a v prípade ochorenia stanoví liečbu. 

Skoncujte s únavou a vyčerpanosťou a vyjdite z tohto nekonečného boja ako víťaz! Zerex Magnézium v chelátovej forme + B6 podporí vašu telesnú a duševnú energiu. Výsledkom bude správne fungovanie nervovej sústavy a psychiky a taktiež normálna látková premena. Únave tak budete môcť zamávať z diaľky, už nebude stáť v ceste za zážitkami so svojou rodinou. Ide o chelátovú formu, vďaka ktorej telo horčík veľmi ľahko absorbuje. Ide tak o záruku zdravia, na ktorú sa môžete stopercentne spoľahnúť.

Zerex Magnézium v chelátovej forme + B6 podporí telesnú i duševnú energiu.



únava chronická únava choroba príznaky zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow