Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Tipy, ako si užívať život s racionálnejšími potravinami

Autor článku: redakcia Zerex.sk 27.10.2014 00:00 racio potraviny

Kto by netúžil mať v každom ročnom období top formu? Ibaže je potrebné na to myslieť vždy, nielen ak je teplejšie a láka nás to odhaľovať viac svoje telo. Prebytočný tuk je problémom väčšiny z nás. Ale predsa máme všetci jedno veľké šťastie a výhodu. Predovšetkým teraz v letnom období dokážeme chudnúť viacej ako inokedy. Telo stráca kilečká samo, pretože s vyšším teplotami skôr viac pijeme ako jeme potraviny. Istotne to každý z vás potvrdí. No a pokiaľ k tomuto trendu pridáme ešte aj správne potraviny, máme vyhraté. Aké potraviny máme na mysli?

Šťavnaté a sladučké broskyne

Skúste pravidelne jesť šťavnaté a sladučké broskyne obsahujúce predovšetkým veľa vody, vitamínu A (betakaroténu), vitamínu C, vlákniny a taktiež železa. Všetky tieto látky obsiahnuté v broskyniach robia toto ovocie za najzdravšie ovocie nielen v letnom období.

Ananás sa osvedčil pri diétach

Jedzte ananás, ktorý je vynikajúcou potravinou v rámci akejkoľvek diéty. Je tiež bohatý na vodu (viac ako 90 %) a zvyšok tvoria vitamíny, minerálne látky, vlákninaenzým bromelaín. Veľkým pozitívom tohto enzýmu je to, že účinne bojuje proti tukom a zabezpečuje tak štíhlu líniu. Viac o tomto enzýme nájdete na http://zenvia.sk/travenie/Bromelain-Papain

Okúste zázračné exotické ovocie mango

V prípade, že máte veľkú chuť na sladké, siahnite po sladkom mangu. Mango dokáže účinne zatočiť s vašimi chúťkami na niečo sladké a nezdravé. Dajte prednosť radšej tomuto sladučkému zdravému prírodnému zázraku. A tak si doplňte telo množstvom vlákniny, prospešných antioxidantov, minerálnych látok ako napríklad draslík, zinok a rovnako aj vitamínom B. Okrem iného bude žiariť aj vaša pleť a samozrejme aj vlasy.

Slivky dokážu tiež zázraky

V tomto letnom (už skoro jesennom) období okúste aj príjemne sladkasté slivky. Od nepamäti platí, že sú výborným prírodným prostriedkom na vyprázdnenie a prečistenie čriev. Slivky podporujú očistu tela od toxínov a ďalších škodlivých látok. Rovnako odstraňujú prebytočný tuk z najrizikovejšej časti tela, ktorou je brucho. Okrem iného sú slivky bohaté na vápnik, draslík, fosfor, horčík a tiež na vitamíny skupiny B (významné pre primeranú tvorbu krvi v tele).

Olivový olej v rámci racionálnejšej stravy je správna voľba

Konzumujte pravidelne aj olivový olej. Tento napomáha znižovať úroveň nezdravého LDL cholesterolu a rovnako podporuje tvorbu dobrého HDL cholesterolu v tele. Okrem toho bolo potvrdené, že olivový olej má protizápalové účinky, ochraňuje tepny a srdce, v konečnom dôsledku ochraňuje celé naše telo. Podporuje taktiež trávenie. Skúste nahradiť obyčajný olej práve olivovým olejom pri príprave chutných šalátov, nátierok. Zabezpečíte si tak prísun vitamínov E a K, ako aj prospešných antioxidantov nenasýtených tukov, ktoré telo tak potrebuje.

A čo tak čerstvú papriku?

Aj paprika je výbornou voľbou, ak si chcete posilniť svoje zdravie. Je veľmi účinná počas diéty, predovšetkým jej „štipľavý“ druh. Obsahuj látku s názvom „kapsaicín“, ktorá napomáha rýchlejšie spaľovať prebytočné tuky v tele.

Brokolica, karfiol, ružičkový kel proti karcinogénnym látkam v grilovanom mäse

Ako každého v tomto, či v nastávajúcom čase budú lákať grilovačky. Patria istotne k životu. Ibaže by ste nemali zabúdať na to, že grilované mäso obsahuje viac karcinogénnych látok. Tieto dokážu poškodiť zdravé bunky v tele. Ako prevenciu proti takýmto látkam konzumujte veľa prílohy ako brokolicu, karfiol, či ružičkový kel. Takto zničíte všetky škodlivé látky v mäse. Tak s chuťou do grilovačiek, keď viete, že proti rakovinovým látkam viete byť aj imúnni. Ak sa vždy rozhodnete pre správne potraviny vo vašom jedálničku, vaše telo sa vám odvďačí príjemným vzhľadom.



vitamíny diéta antioxidant
Magazín arrow
Magazín arrow