Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.
Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.
Jedlo
Kto by netúžil mať v každom ročnom období top formu? Ibaže je potrebné na to myslieť vždy, nielen ak je teplejšie a láka nás to odhaľovať viac svoje telo. Prebytočný tuk je problémom väčšiny z nás. Ale predsa máme všetci jedno veľké šťastie a výhodu. Predovšetkým teraz v letnom období dokážeme chudnúť viacej ako inokedy. Telo stráca kilečká samo, pretože s vyšším teplotami skôr viac pijeme ako jeme potraviny. Istotne to každý z vás potvrdí. No a pokiaľ k tomuto trendu pridáme ešte aj správne potraviny, máme vyhraté. Aké potraviny máme na mysli?
Skúste pravidelne jesť šťavnaté a sladučké broskyne obsahujúce predovšetkým veľa vody, vitamínu A (betakaroténu), vitamínu C, vlákniny a taktiež železa. Všetky tieto látky obsiahnuté v broskyniach robia toto ovocie za najzdravšie ovocie nielen v letnom období.
Jedzte ananás, ktorý je vynikajúcou potravinou v rámci akejkoľvek diéty. Je tiež bohatý na vodu (viac ako 90 %) a zvyšok tvoria vitamíny, minerálne látky, vláknina a enzým bromelaín. Veľkým pozitívom tohto enzýmu je to, že účinne bojuje proti tukom a zabezpečuje tak štíhlu líniu. Viac o tomto enzýme nájdete na http://zenvia.sk/travenie/Bromelain-Papain
V prípade, že máte veľkú chuť na sladké, siahnite po sladkom mangu. Mango dokáže účinne zatočiť s vašimi chúťkami na niečo sladké a nezdravé. Dajte prednosť radšej tomuto sladučkému zdravému prírodnému zázraku. A tak si doplňte telo množstvom vlákniny, prospešných antioxidantov, minerálnych látok ako napríklad draslík, zinok a rovnako aj vitamínom B. Okrem iného bude žiariť aj vaša pleť a samozrejme aj vlasy.
V tomto letnom (už skoro jesennom) období okúste aj príjemne sladkasté slivky. Od nepamäti platí, že sú výborným prírodným prostriedkom na vyprázdnenie a prečistenie čriev. Slivky podporujú očistu tela od toxínov a ďalších škodlivých látok. Rovnako odstraňujú prebytočný tuk z najrizikovejšej časti tela, ktorou je brucho. Okrem iného sú slivky bohaté na vápnik, draslík, fosfor, horčík a tiež na vitamíny skupiny B (významné pre primeranú tvorbu krvi v tele).
Konzumujte pravidelne aj olivový olej. Tento napomáha znižovať úroveň nezdravého LDL cholesterolu a rovnako podporuje tvorbu dobrého HDL cholesterolu v tele. Okrem toho bolo potvrdené, že olivový olej má protizápalové účinky, ochraňuje tepny a srdce, v konečnom dôsledku ochraňuje celé naše telo. Podporuje taktiež trávenie. Skúste nahradiť obyčajný olej práve olivovým olejom pri príprave chutných šalátov, nátierok. Zabezpečíte si tak prísun vitamínov E a K, ako aj prospešných antioxidantov a nenasýtených tukov, ktoré telo tak potrebuje.
Aj paprika je výbornou voľbou, ak si chcete posilniť svoje zdravie. Je veľmi účinná počas diéty, predovšetkým jej „štipľavý“ druh. Obsahuj látku s názvom „kapsaicín“, ktorá napomáha rýchlejšie spaľovať prebytočné tuky v tele.
Ako každého v tomto, či v nastávajúcom čase budú lákať grilovačky. Patria istotne k životu. Ibaže by ste nemali zabúdať na to, že grilované mäso obsahuje viac karcinogénnych látok. Tieto dokážu poškodiť zdravé bunky v tele. Ako prevenciu proti takýmto látkam konzumujte veľa prílohy ako brokolicu, karfiol, či ružičkový kel. Takto zničíte všetky škodlivé látky v mäse. Tak s chuťou do grilovačiek, keď viete, že proti rakovinovým látkam viete byť aj imúnni. Ak sa vždy rozhodnete pre správne potraviny vo vašom jedálničku, vaše telo sa vám odvďačí príjemným vzhľadom.