Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Tichý zabijak menom stukovatená pečeň: Ako si ju zachránite?

Autor článku: Jana Petrejová 14.05.2024 08:14 Kilá navyše neprospievajú stukovatenej pečeni, ba práve naopak. Foto: Pexels.com

Cirhózu spôsobuje tiež nealkoholická tuková choroba pečene, ktorá je následkom nezdravého životného štýlu. Stukovatená pečeň sa preto môže týkať aj štíhlych ľudí a mladých, ktorí neholdujú alkoholu, no za to dávajú prednosť celým dňom stráveným za počítačom a s fastfoodom. 

Nenápadný tuk na pečeni

Mastné jedlá, sladkosti, sladené nápoje a nedostatok pohybu. Všetky tieto neresti negatívne ovplyvňujú životne dôležité orgány vrátane jedného, ktorý sa považuje za “továreň na život”. Pečeň plní viac než 500 dôležitých funkcií v tele, okrem iného sa podieľa na detoxikácii a odstránení toxických látok z tela von. Dokonca je schopná sa sama aj regenerovať. Ak ochorie, ovplyvní fungovanie celého tela. 

Tuk jednoznačne neprospieva pečeni. Ak je ho veľa, orgán začne kričať o pomoc. Horšie je to v prípade, ak to trvá dlhodobo bez akéhokoľvek riešenia zdravotného problému. Hoci je nealkoholická steatóza pečene (NAFLD) jedna z najčastejších príčin chronického ochorenia pečene na celom svete, veľa ľudí ani len netuší, že ňou trpí. Potom je len otázkou času, kedy sa vyvinie do ťažkej formy nealkoholickej steatohepatitídy (NASH), ktorá spôsobí zápal a poškodenie pečene. Veľmi málo vtedy chýba k vzniku rakoviny pečene. 

Ako sa môže ukázať stukovatená pečeň?

Prvým krokom k uzdraveniu je spoznanie príznakov, ktoré ju prezradia a následná diagnóza. Stukovatená pečeň však vie byť zákerná a väčšinou je bezpríznaková. Ak sa objavia symptómy, zvyčajne ju sprevádzajú:

  • Únava

  • Malátnosť

  • Celková slabosť

  • Tupá bolesť pod pravým rebrom

Ochorenie by mal diagnostikovať lekár pri vyšetrení, pri ktorom nahmatá zväčšenú pečeň. Ak pacient trpí nealkoholickou steatózou pečene (NAFLD) v pokročilejšom štádiu, môže sa objaviť žltačka alebo znížený prietok krvi pečeňou. V tomto prípade ide o príznaky nebezpečnej cirhózy pečene. 

Neprospieva obezita ani vysoký krvný tlak

Nie je pravidlom, že za stukovatenou pečeňou je nadmerná konzumácia alkoholu, kedy enzýmy nestíhajú rozkladať a odbúravať tuk. Okrem toho, že neobchádza tých, ktorí holdujú nezdravému životnému štýlu, existujú aj civilizačné choroby, ktoré sú príčinou. 

Obezita zvyšuje šancu na vznik steatózy pečene. Foto: Pexels.com

Rizikové faktory, ktoré prispievajú k nealkoholovej steatóze pečene:

  • Obezita

  • Cukrovka 2. typu

  • Vysoký krvný tlak

  • Vysoký cholesterol

  • Zvýšené triglyceridy v krvi

  • Hladovanie

  • Určité lieky

Ak máte vysoký cholesterol, pravdepodobne konzumujete príliš veľa mastných jedál. V prípade zvýšených triglyceridov hrá hlavnú úlohu nadmerná konzumácia sacharidov a nasýtených tukov či sedavý typ života. Väčšina rizikových faktorov má súvis s nezdravým životným štýlom, ktorý spôsobuje stukovatenie pečene

Ako sa jej zbaviť? 

Steatóza pečene je zvrátiteľný stav a dá sa liečiť jednoduchým, no zároveň pre mnohých ťažkým spôsobom. Stačí kompletne zmeniť svoj životný štýl. Ľahko sa povie, ako urobí. Určité diétne opatrenia a pravidelná fyzická aktivita sú však kľúčom k úplnému uzdraveniu. Výborná je stredomorská strava, ktorú tvoria ryby, celozrnné výrobky, dostatok zeleniny a ovocia a orechy. Kombinácia omega-3 mastných kyselín, vlákniny a iných prospešných látok minimalizuje podiel priemyselne upravených látok, najmä tukov a cukrov. Liečba stukovatenia pečene teda spočíva v životnom štýle vrátane jedálnička. 

Ak sa k tomu pridá pravidelná zvýšená fyzická aktivita a užívanie výživového doplnku Zerex Livestart Balance, ste na dobrej ceste za zdravým životným orgánom. Ide o účinný prostriedok, ktorý eliminuje ukladanie tukov v pečeni. Pôsobí ako prevencia pred stukovatením pečene a prospieva i cholesterolu. Doprajte svojej pečeni reštart, ktorý ju postaví na “nohy” a zároveň aj vás. Tak si budete môcť užívať nerušené chvíle so svojimi najbližšími. Bylinky v Zerex Livestart Balance prečistia a odľahčia nielen pečeň, taktiež ochránia obličky, žlčník, pankreas a močové cesty pred problémami. Vďaka produktu budú vaše orgány šliapať ako hodinky a vy sa budete môcť tešiť na nové zážitky so svojou rodinou. Očakávajte nový príval životnej energie bez akejkoľvek záťaže!

Zerex Livestart Balance eliminuje ukladanie tukov v pečeni.



pečeň očista pečene choroba zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow