Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Šport

Tajomstvo odhalené: Vieme, ako správne cvičiť!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 03.10.2014 00:00 cvičiť

Je zrejmé, že článok, ktorý by mal podrobne a výstižne rozoberať problematiku, ako správne cvičiť, musí byť dlhý a výstižný. Mal by mať niekoľko strán. No je otázne, kto by ho vydržal prečítať úplne celý. Preto sme sa rozhodli napísať článok, ale jasne, stručne a výstižne, aby rozoberal iba tie najdôležitejšie podstatné veci, na ktoré by ste ako jednak začínajúci, respektíve pokročilý cvičiteľ nemali zabúdať. Všetci o nich vieme, ale akosi na ne stále zabúdame. Ako správne cvičiť je široký pojem, my si ho zúžime na cvičenie v posilňovni. Popritom sa pozrieme na cvičenie, ak máte určené tréningy a snažíte sa dodržať isté ciele v cvičení. To je dôvod, prečo tento článok bude nápomocný skôr už skúsenejším cvičiacim ako zlepšenie akejsi motivácie do ďalšieho cvičenia. Nemožno tvrdiť, že pre vás ktorí začínate nebude vhod vôbec, ale predpokladáme, že už máte jasno v konkrétnom precvičovaní svojich partií na tele. Pokiaľ nie, snáď sa k nim niekedy dostaneme a priblížime vám ich tiež.

Správne dýchanie je základ úspechu...

Základ ako správne dýchať snáď ovláda už každý (pevne v to veríme). Ako teda správne dýchať v priebehu samotného cvičenia? A kedy a ako rozvrhnúť vydýchnutie a kedy nadýchnutie? Isto ste o dýchaní počuli veľa, že počas pohybu nadol sa má človek nadýchnuť a pokiaľ smeruje nahor, má vydýchnuť. Ale takéto pravidlo nie je možné prenášať do každej situácie pri cviční. Povieme si o ňom trochu viac. Pokiaľ vám pri samotnom pohybe napomáha samotná zemská príťažlivosť, nadychujte sa a keď zápasíte proti gravitácii, jednoducho vydychujte. Prednosť správne naučeného dýchania spočíva v tom, že vám dovolí rytmický pohyb. V takomto prípade vaše svaly budú dostatočne okysličené a budú pracovať správne. Ale počas niektorých cvikov pôjdete proti tomuto pravidlu. Je to napríklad pri precvičovaní nôh a svalov nôh pri drepoch. Tu platí skôr opačný postup, ale iba v prípade pri vysokej záťaži. V takomto prípade telo vyžaduje viac kyslíka. A vy nemôžete zadržovať dych, pretože sa vašom tele budú hromadiť plyny. A ak takto budete pokračovať pri každom cviku, verte nám, že vaše telo dlho nevydrží takúto záťaž a budete mať pocit ustavičnej únavy. Na záver, čo sa týka správneho dýchania si zapamätajte jedno: Pri zahrievacích sériách (opakovaniach) sa pridŕžajte klasického dýchania. Pokiaľ budete prikladať váhu, ponechajte to na vašom tele, aby sa postaralo o dýchanie samo. Nehanbite sa dýchať ako stroj a preciťujte každé jedno opakovanie v sérii.

Aj „precítenie cviku“ je dôležité...

Naučte sa každý jeden cvik aj patrične precítiť. Vypnite mozog a sústreďte sa iba na cvičenie. V zásade vždy platí: „Maximálna koncentrácia pri cvičení, maximálny výkon = maximálne výsledky.“ Z tohto dôvodu vždy cvičte s dostatočnou koncentráciou na samotnú vykonávanú aktivitu a zamerajte sa na samotné opakovania. 100 %-tnú sústredenosť a precítenie samotného cviku, taktiež aj správne dýchanie, hodnotíme za najdôležitejšie faktory v problematike ako správne cvičiť v posilňovni (fitness centre).

Ďalšie faktory správneho cvičenia...

Samozrejme, sú potrebné aj ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú samotné cvičenie. Ide napríklad ako zostavenie si správneho tréningového plánu, a rovnako aj relax (regenerácia) po cvičení a medzi cvičením. Svaly vyžadujú nielen dostatok cvičenia, ale aj dostatočný čas na regeneráciu a oddych. Každý si myslí, že svaly rastú počas cvičenia, no nie je to pravda. Svaly rastú práve počas odpočinku a v spánku! A v neposlednom rade by ste mali ovládať správne prevedenie samotných cvikov na jednotlivé partie vášho tela, ako aj intenzitu a samotné počty opakovaní. Musíte vedieť skončiť v správnom čase a zbytočne to nepreháňať s dĺžkou cvičenia a samotnými váhami, či opakovaniami. Ale o týchto ostatných faktoroch už niekedy nabudúce v našom magazíne zerex.sk.



cvičenie svaly energia
Magazín arrow
Magazín arrow