Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Tajomný vitamín prekvapuje svojimi účinkami: Čím je PABA jedinečná?

Autor článku: Jana Petrejová 12.08.2024 13:08 Vitamín B10 prispieva ku krásnym a zdravým vlasom, ktoré pohnú s vaším sebavedomím. Foto: Pexels.com

Pre mnohých ľudí ide o neznámy pojem, o ktorom pravdepodobne ešte nikdy nepočuli. Čo sa skrýva za tajomným slovom PABA? Je za tým kyselina para-aminobenzoová, ktorá prirodzene vzniká v ľudskom tele ako produkt činnosti baktérií. Preto je klasifikovaná ako vitamín. Presnejšie vitamín B10, čo prezrádza, že patrí do skupiny vitamínov B. Táto látka je veľmi dôležitá pre správne fungovanie organizmu, presnejšie ide o významnú látku našich buniek a tkanív.

PABA vitamín je súčasťou molekuly kyseliny listovej, predstavuje jej medziprodukt, resp. podieľa sa na jej tvorbe. Časť z vitamínu sa vstrebáva v črevách a časť využívajú črevné baktérie ako zdroj energie.  Napomáha k prirodzenej detoxikácii organizmu a chráni bunky pred oxidačným stresom. Pravidelným užívaním tohto vitamínu sa tiež postaráte o podporu imunity a výkonnosti organizmu. 

Chráni pokožku pred slnečným žiarením

Obľúbená zložka opaľovacích krémov pomáha absorbovať a odbúravať UVB žiarenie prostredníctvom chemických reakcií a zastavuje škodlivé účinky žiarenia na pokožku. PABA je však fotosenzitívna a alergénna a môže spôsobiť vyrážky a citlivosť na slnečné svetlo. Jej pozitívne účinky preto ešte nie sú jasné, treba počkať na vedu a viaceré výskumy, ktoré potvrdia pozitívne benefity na pokožku.

Môže pomôcť pri kožných ochoreniach

PABA sa používa aj pri niektorých autoimunitných kožných poruchách vrátane sklerodermie, dermatomyozitídy a Peyronieho choroby. Napríklad sklerodermia je stav, pri ktorom váš imunitný systém omylom spôsobí zjazvenie pokožky. Tá sa stane sa silnou, tvrdou a napnutou. Existujú rôzne typy sklerodermie. Niektoré ovplyvňujú iba pokožku, svaly, kĺby a kosti a iné spôsobujú rozsiahle zjazvenie a napnutie vo všetkých vašich orgánoch.

PABA pomáha tkanivám absorbovať viac kyslíka, čo vedie k aktivite, ktorá pôsobí proti zjazveniu. Niektoré štúdie ukazujú, že formy PABA zlepšujú systémové jazvy, závažnosť kožných problémov a celkové prežitie. Iné ukazujú, že užívanie PABA postupne zmäkčuje pokožku, znižuje zjazvenie a zvyšuje rozsah pohybu.

Štúdie o terapii PABA sú však starších dát a výsledky sú protichodné. V malej randomizovanej štúdii niektorí pacienti so sklerodermiou užívali 12 gramov PABA denne, zatiaľ čo iní užívali cukrovú tabletku. Po 48 týždňoch neboli žiadne zmeny na koži ani v jednej z dvoch skupín.

Peyronieho choroba je ďalšou kožnou poruchou, ktorá spôsobuje jazvy pod kožou penisu. Jazvy ťahajú tkanivá a spôsobujú zakrivenie alebo ohýbanie penisu počas erekcie. Choroba môže spôsobiť bolestivé erekcie a sťažiť pohlavný styk. PABA môže pomôcť pri Peyronieho chorobe, ale výsledky sú tiež zmiešané. Niektoré štúdie ukazujú, že nemá žiadny účinok, zatiaľ čo iné ukazujú, že nezvráti stav, ale môže zastaviť jeho zhoršovanie.

Zvyšuje aktivitu antibiotík

Aj keď je PABA nevyhnutnou živinou pre niektoré baktérie, má antibakteriálnu aktivitu. PABA sama o sebe priamo zastavuje rast kmeňov baktérií ako sú Listeria, Salmonella a E. coli.

PABA by mohla chrániť ľudskú pokožku pred škodlivým slnečným žiarením. Foto: Pexels.com

Môže tiež zvýšiť silu antibiotických liekov proti kmeňom baktérií Staph a Pseudomonas, ktorú sú rezistentné na lieky. Aj keď ide o sľubné zistenia, nemusia byť užitočné pri liečbe, keďže vitamín B10 je zle absorbovaný telom. Ľudské telo sa rýchlo zbaví väčšiny PABA, takže pravdepodobne nezostane v tele dostatočne dlho na to, aby pomohol infekcii.

Dočasne podporuje návrat farby zo šedivej na pôvodnú

Jedným z najstarších spôsobov, na čo využiť tento vitamín, je prepigmentovanie sivých vlasov. Poukázala na to štúdia už v roku 1941. Podľa nej 200 miligramov PABA denne môže stmaviť sivé vlasy. Neskoršie štúdie ukázali taktiež rovnaké výsledky. Pacienti užívajúci PABA na sklerodermiu a dermatomyozitídu mali tiež po 2 až 10 mesiacoch znovu pigmentované vlasy. Po ukončení užívania PABA sa však sivé vlasy vrátia.

Ďalšie potenciálne účinky PABA na ľudské telo

  • Chráni pľúca pred škodlivým ozónom nachádzajúcim sa v cigaretovom dyme a v smogu

  • Priaznivý pre tvorbu krvi

  • Zvyšuje tvorbu inzulínu

  • Podieľa sa na využití bielkovín vo svaloch

  • Podporuje plodnosť

  • Zvyšuje produkciu estrogénu

Potravinové zdroje PABA

Vitamín B10 sa nachádza v týchto potravinách:

  • Celozrnné produkty

  • Ryža

  • Pšeničné klíčky

  • Pivovarnícke droždie

  • Hovädzie, teľacie a bravčové mäso

  • Pečeň

Krása a zdravie v jednom balení

Vstúpte do ríši krásy a zdravia. Zerex Paba vám otvorí dvere ku zdravému životu, vďaka čomu sa budete cítiť výborne vo svojej koži. Svet sa stane odrazu krajším miestom a vás neopustí nadšenie podnikať plány a aktivity s tými, ktorých máte najradšej. Sú za tým jeho podporné účinky na pokožku a vlasy. Krásna hriva a zdravá pokožka sa stanú vašou devízou, vďaka antioxidačným vlastnostiam kyseliny para-aminobenzoovej. Škodlivé voľné radikály nebudú mať šancu, keďže PABA pôsobí ako ochranný štít. Taktiež pomôže pri udržiavaní prirodzenej farby vlasov a prispieva k pevným, odolným a krásnych nechtom, čo ešte viac pohne s vaším sebavedomím. 

Zerex Paba je kľúčom k väčšiemu sebavedomiu, keďže podporuje krásne a pevné nechty a silné vlasy.



vitamíny na vlasy vitamínové doplnky vitamíny zdravé vlasy starostlivosť o vlasy
Magazín arrow
Magazín arrow