Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

(Z)dravo Podcast

Sme naozaj toxickí? Ako sa toho “jedu” zbaviť? | Podcast

01.04.2021 00:00 sme-naozaj-toxicki-ako-sa-toho-jedu-zbavit

Detoxikovať sa po Vianociach, prípadne na jar je naozaj dobrý nápad. A my vám spoločne s hosťkou Zuzanou Líškovou vysvetlíme, prečo. Niektoré látky, ktoré bežne chtiac – nechtiac prijímame do do organizmu, sa tam jednoducho udomácnia - a my im musíme pomôcť z tela von.

Odľahčenie

Detoxikácia je vlastne odľahčenie stravy na niekoľko dní či týždňov. Vtedy sa vyhýbame najmä mastným, smaženým jedlám, olejom alebo sladkým, a príliš slaným potravinám. Vaše telo si potrebuje oddýchnuť, a vďaka pauze si správne nastaviť aj chuťové poháriky.

Aspoň 2 týždne

Táto premena by mala trvať dlhšie. Odborníčka na detox, Zuzana Líšková, podrobne vysvetlila krok po kroku, ako odporúča postupovať. Ona sama si takýto detox dopraje, vždy na začiatku roka, ako reštart organizmu.

Problémy ako únava, alebo ekzém a akné

Vaše telo môže kričať po takomto oddychu od korenín, výrazných chutí aj tým, že sa vám objavia na tele ekzémy, poprípade akné. Treba sa len počúvať.

Káva a iné zakyslovače tela

Ak pijete každý deň niekoľko káv ako taký rituál, častokrát je to aj brejk na rozhovor s kolegami, či doma kvázi symbol odpočinku. Ale káva zakysľuje. Vytvára nerovnováhu v tele, ktorá sa časom prejaví. Netreba však úplne prestať piť svoj obľúbený nápoj – ale počas detoxu, je žiaľ na blackliste zakázaných nápojov a potravín.

Z čoho vznikajú v tele toxíny?

Z čoho vlastne a ako tieto látky dostať z tela von? Tak aj na to sa budeme pýtať hosťky foodbloggerky a výživovej poradkyne Zuzany Liškovej, ktorá sa celoživotne venuje hormonálnej rovnováhe, redukcii hmotnosti, a študovala v zahraničí. Je majiteľkou Medibalance a webu www.zdravyportal.sk. A rada Vám poradí ako sa detoxikovať.

Celú epizódu o detoxe si môžete zadarmo vypočuť aj na týchto miestach:



Magazín arrow
Magazín arrow