Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Slaďte menej, budete zdravší!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 21.10.2014 00:00 sladenie
Koľko vy sladíte cukrom? Preferujete nezdravý biely cukor každý deň? Pijete často presladenú kávu, čaj, či iné nápoje? Veľmi dobre viete, ako je to s bielym rafinovaným cukrom čo sa týka zdravia, no i tak to beriete na ľahkú váhu. Zaručene sa neoplatí takto hazardovať so svojím zdravím. Skúste sa nad tým zamyslieť, či je to správne a či to stojí za to. Mali by ste radšej používať menej nezdravý biely rafinovaný cukor vo vašom jedálničku. Hlavné dôvody, prečo by ste mali sladiť menej prezradíme v nasledujúcich riadkoch tohto článku.

Dôvody, prečo „biely“ cukor poškodzuje zdravie

Biely cukor škodí organizmu predovšetkým preto, že sa jedná o látku bez výživovej hodnoty. Zabezpečuje iba takzvané „prázdne kalórie“. Práve preto, že veľa sladíte nielen vy, ale aj vaše deti, narastajú v  spoločnosti viaceré problémy súvisiace so zdravím. Jedná sa predovšetkým o nadváhu, kazovosť zubov, časté problémy s trávením alebo s hyperaktivitou a nepozornosťou. Všetky také negatívne prejavy v našej skutočnosti bijú na poplach. Je potrebné čo najskôr znížiť celkový príjem nezdravého bieleho cukru v našej strave i v strave našich detí. Pýtate sa, čo robiť, aby to bolo možné skutočne aj dosiahnuť?

S cukrom je najlepšie vôbec nezačať

Ako prvé je nutné pochopiť, že závislosť na cukre a na sladkom začína už v detskom veku. Deti odmalička milujú sladké a sladkastú chuť výrobkov. Je pomerne nemožné im zakázať jesť a piť sladké. Najlepším variantom je u detí s cukrom nezačať vôbec. Nedávajte im sladké džúsy, či častokrát presladené ovocné výživy a drinky, ani sladké jogurty. Skôr sa zamerajte na podávanie bielych neochutených jogurtov, či dezertov. Vždy si čítajte zloženie výrobkov, ktoré kupujete, či neobsahujú vysoký podiel cukrov a iných umelých sladidiel. Siahnite väčšinou po výrobkoch bez alebo s minimálnym podielom cukru. Radšej sa zamerajte na prípravu domácich zdravších nápojov a jedál zo zdravých surovín. Je nám jasné, že nie každý má takú možnosť, ale skúste to.

Nebude to vôbec jednoduché sladiť menej

Nie je to a ani nebude ľahké zabezpečiť jednak sebe alebo deťom vždy a všade nesladené nápoje a pokrmy. Ale už viete, že biely cukor je možné v strave obmedziť. K tomu by vám mali pomôcť hneď viaceré účinné spôsoby, z ktorých si predstavíme aspoň niektoré:

Naše tipy, ako sladiť menej

Pokiaľ máte vo zvyku dať si vždy po obede sladkú dobrotu (napríklad tortu, zákusok, keksík), zabudnite na to a rýchlo zmeňte tento zlozvyk. Radšej siahnite po čerstvom ovocí. Uvidíte, že sa to dá a zvyknete si na to rovnako, ako ste si zvykli na všetko to nezdravé. Pokúste sa sladiť menej predovšetkým to, čo netreba sladiť. Ak však chcete aj naďalej sladiť, radšej slaďte medom alebo sušeným ovocím. Dávajte pozor na sladené a príliš sladké nápoje. V nich sa skrýva veľa cukrov, ktoré vy po ich vypití prijmete do organizmu. Zmenšite dávky sladenia kávy alebo čaju cukrom - najlepšie prestaňte sladiť úplne. Obmedzte „skrytý“ cukor - najmä v známych a preferovaných „cereáliach“. Práve „cereálie“ sú mnohokrát plné cukrov a tak sa stávajú postrachom nielen pre deti, ale aj nás dospelých. Konzumujte striedmo aj sladené jogurty, jogurtové nápoje, kečupy, dressingy a tiež i alkohol. Slaďte prijateľnejšími a zdravšími spôsobmi. Možností je vždy veľa, napríklad skúste med, javorový sirup, melasu, či jačmenný slad. No i v tomto prípade patrí, že netreba to preháňať.

Výborná rada na záver...

Nikdy sa nesnažte sebe alebo deťom cukor zakazovať úplne a naraz. Čím viac ho budete zakazovať, tým viac sa vám ho bude žiadať. Nie nadarmo sa hovorí, že zakázané ovocie chutí najlepšie. Z času načas doprajte sebe, či svojmu dieťaťu to, čo ste si dlhšie odopierali. Toto je jediná cesta, ako dokázať v konečnom dôsledku eliminovať „vysoké“ dávky cukru v krvi, ktoré sú skutočne neudržateľné, ale žiaľ v tom negatívnom slova zmysle. Preto si oslaďte už zajtra svoj život menej alebo radšej siahnite po zdravších variantoch ako je napríklad trstinový alebo hnedý cukor. Vždy máte možnosť zmeniť sa, len sa o to musíte aspoň pokúsiť.


cukor minerály zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow