Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.
Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.
Zdravie
Brusnice sú chutné a ľahko sa z nich varí – čo však ich vplyv na naše zdravie? S ktorými chorobami si tieto drobné červené bobule poradia?
Látky, obsiahnuté v tomto zdravom ovocí, zabraňujú baktériám, aby sa prichytili na povrchu zubov. Vďaka tomu hravo predídete nepríjemným kazom a návšteve zubára. Brusnice tiež dokážu zmierniť už existujúci zápal ďasien.
Polyfenoly, obsiahnuté v brusniciach, spoločne s kyselinou salicylovou a ďalšími účinnými zložkami, pôsobia ako silný antioxidant a zamedzujú tvorbe a bujneniu zhubných nádorov (predovšetkým v hrubom čreve, pľúcach a prostate).
Brusnice zamedzujú premnoženiu baktérií v močovom mechúri a uľavia vám od zápalu, ktorý by mohol prerásť do nebezpečných ochorení obličiek. Popri konzumácii brusníc nezabudnite zvýšiť príjem tekutín (nesladených). Okrem čerstvých brusníc môžete siahnuť po brusnicovom čaji alebo 100 % prírodných výživových doplnkoch z brusníc.
Brusnice sú výborná prevencia proti ateroskleróze vďaka tomu, že prirodzene regulujú hladinu cholesterolu v krvi. Ich pravidelná konzumácia vám zabezpečí zdravé cievy a zníži riziko infarktu.
Vďaka brusniciam bude vaša pleť vyzerať mladšie. Tieto zázračné bobule však pôsobia aj na mozgovú činnosť – posilňujú pamäť, koncentráciu aj koordináciu, čo ocenia predovšetkým seniori. Vďaka vysokému obsahu vápnika sú tiež skvelou prevenciou proti osteoporóze.
Zabojujte proti jarnej únave pomocou nápoja, plného vitamínov. Budete potrebovať čerstvé alebo mrazené brusnice, mlieko (klasické kravské, sójové, mandľové alebo iné, podľa toho, čo máte radi), biely jogurt a ľubovoľnú zmes mrazeného alebo česrtvého ovocia podľa vlastného výberu (napr. jahody, maliny, čučoriedky, černice, kiwi). Všetky suroviny dôkladne premiešajte v mixéri a podávajte osladené medom.