Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Rozlúčte sa so suchými a podráždenými očami: Najlepšie výživné látky pre zdravý zrak

Autor článku: Jana Petrejová 08.08.2024 08:04 Bez zraku nevidíme krásu tohto sveta, starajte sa o svoje oči, aby boli v top stave! Foto: Pexels.com

Oči nie sú len zrkadlom duše. Prostredníctvom nich vnímame svet naokolo a získavame informácie z okolia. Ich skutočnú hodnotu si však mnohí uvedomia až vtedy, keď pocítia ich zníženú funkciu. Hoci niektoré poruchy sú dedičné, ich riziko vzniku možno znížiť prísunom tých správnych výživných látok. Ani len suché oči nie sú príjemné a znížia kvalitu videnia. Aj oči potrebujú živiny, ktoré zaistia ich správne fungovanie. Ako vyzerá výživa pre oči?

Pozrite sa na 5 kľúčových výživných látok, ktoré pomáhajú udržiavať vaše oči zdravé: 

1. Vitamín A

Vitamín A je alfou a omegou zdravých očí. Podporuje normálnu funkciu zraku a má dokonca pozitívny vplyv na videnie. Priaznivo pôsobí na správne videnie farieb a umožňuje vidieť aj pri slabom osvetlení. Taktiež držiava čistú rohovku, ktorá poskytuje ochranu oka. Hoci nedostatok vitamínu A je zriedkavý, ak k tomu dôjde, hrozí vážnejší stav - xeroftalmia, teda očné ochorenie, ktoré na seba upozorní šeroslepotou. Ide však len o začiatok. Pretrvávajúci deficit vitamínu môže spôsobiť vyschnutie slzných kanálov a očí, rohovka zmäkne, čo vedie k slepote. Vitamín A celokovo znižuje riziko vzniku mnohých očných ochorení. Podľa niektorých štúdií dokonca strava s vysokým obsahom tejto výživnej látky súvisí so zníženým rizikom katarakty a sivého zákalu. 

Vitamín A sa nachádza v zelenej listovej zeleniny ako je brokolica, špenát a kel, taktiež v mrkve, sladkých zemiakoch, tekvici, paradajkách a mangu. 

2. Vitamín C

Ďalší antioxidant, ktorý prispieva k podpore zdravia očných ciev a chráni oči pred škodlivými voľnými radikálmi. Účinky vitamínu C na ľudské telo potvrdzuje aj veda. Príkladom je štúdia z roku 2016, podľa ktorej došlo u účastníkov s vyšším príjmom tohto vitamínu k zníženiu rizika vzniku šedého zákalu o 33 %. Ide teda o skvelú prevenciu pred rizikom vzniku šedého zákalu, ktorý zhoršuje videnie. Vitamín C je tiež známy tým, že napomáha k tvorbe kolagénu, ktorý je súčasťou oka a nachádza sa v rohovke a očnom bielku. 

Citrusové ovocie, paprika, brokolica a kel sú príkladmi potravín s vysokým množstvom vitamínu C. 

Pomaranče majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý priaznivo vplýva na zrak. Foto: Pexels.com

3. Vitamín E

Zoznámte sa s dôležitým antioxidantom, ktorý priaznivo vplýva na imunitu. Čo sa týka očí, má neoceniteľný potenciál a chráni jeden z najdôležitejších zmyslov človeka. Pôsobí ako ochranný štít očných buniek pred poškodením, ktoré by mohli spôsobiť voľné radikály, teda škodlivé nestabilné molekuly. Tým zabraňuje vzniku oxidačného stresu. Zaujímavé sú výsledky jeden štúdie, ktorej sa zúčastnilo vyše 3 500 ľudí s makulárnou degeneráciou sietnice. Užívanie 400 IU vitamínu E znížilo riziko progresie, ktoré by mohli prerásť do vážnejších štádií, o 25 %. Nejde o jediné tvrdenie vedcov, podľa ktorých má tento antioxidant pozitívny vplyv na zdravie očí. Podľa niektorých štúdií môže strava s vysokým obsahom vitamínu E pomôcť predchádzať šedému zákalu súvisiacemu s vekom. 

Medzi potraviny bohaté na vitamín E patria vnútornosti, mlieko, orechy, semienka, listová zelenina, losos, avokádo a rastlinné oleje na varenie. 

4. Selén

Aj selén je významný antioxidant a stopový prvok, ktorý svojimi účinkami prispieva k znižovaniu oxidačnému stresu, súvisiacemu so vznikom chronických ochorení vrátane cukrovky a rakoviny. Keďže neutralizuje voľné radikály, ktoré môžu okrem iného narušiť sietnicu, podieľa sa na ochrane očí. Súvisí to tiež s ďalším benefitom, ktorý pôsobí proti predčasnému starnutiu buniek. Vďaka selénu bunky oka fungujú správne a nedochádza k zmenám, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na ostrosť zraku. 

Zdrojom selénu sú napr. slnečnicové semená, vajcia, tuniak, kuracie mäso a para orechy. 

5. Esenciálne mastné kyseliny

Zdravé tuky sú kľúčové pre optimálne fungovanie všetkých tkanív v tele. Omega-3 mastné kyseliny taktiež pozitívne vplývajú na zdravie očí. Kyselina dokosahexaénová (DHA), typ omega-3, sa nachádza vo vysokej koncentrácii v bunkách sietnice. Mastné kyseliny majú protizápalové vlastnosti, z čoho čerpajú tiež oči a pôsobia preventívne, čo sa týka vzniku diabetickej retinopatie, teda ochorenia ciev očnej sietnice. Pozitívne vplývajú na syndróm suchého oka, keďže pomáhajú produkovať viac sĺz. Podráždené oči tak zažijú veľkú úľavu. 

Ak chcete zvýšiť obsah omega-3 mastných kyselín, zaraďte do svojho jedálnička ryby, ľanové semienka, chia semienka, orechy, olivový olej a repkový olej. 

Jasnejší pohľad na svet

Vnímajte svet a chvíle so svojimi najbližšími očami, vďaka ktorým si život môžete vychutnať plnými dúškami. Silu prírodných zložiek pocítite na vlastnej koži. Zerex Betakarotén Forte + Vitamín E sa stane vaším kľúčom k zdravej pokožke, zraku a posilnenému imunitnému systému. Ak si chcete zabezpečiť šťastný život plný energie a chuti do života, siahnite po tomto výživovom produkte. Jedinečná kombinácia betakaroténu, teda predchodcu vitamínu A, s antioxidačnými vlastnosťami vitamínu E priaznivo pôsobí nielen na zrak. Vybaví vás lepšou obranyschopnosťou a prispeje k ochrane pred oxidačným stresom. Nielenže posilníte svoj zrak a budete si užívať všetky radosti na vlastné oči. O nezabudnuteľné zážitky nebudete mať núdzu, zdravý organizmus sa odrazí sa celkovom fungovaní vášho tela a prispeje k úsmevu na tvári. 

Zerex Betakarotén Forte + Vitamín E prispieva k zdravej pokožke, zraku a posilnenému imunitnému systému.



zrak oči zdravie telo naše telo
Magazín arrow
Magazín arrow