Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Nezaradené

Prírodné antidepresíva: Naozaj fungujú?

26.05.2020 00:00 prirodne-antidepresiva

Psychické problémy postihujú milióny ľudí na celom svete. Riešenie vo forme medikamentov môže so sebou prinášať aj negatívne vedľajšie účinky. Môžu vám pomôcť prírodné antidepresíva? 

Prečo prírodné riešenie?

Medikamentózna liečba duševných ťažkostí vo forme antidepresív môže mať za následok napríklad nedostatok libida, energie či problémy so spánkom. Nájsť alternatívne riešenie môže mať pozitívny dopad na spánok, sexuálny život, životnú energiu, ale aj zdravie ako také.

Prírodné antidepresíva: Bylinky

Medovka lekárska

Medovka sa už tradične používa na zlepšenie nálady a kognitívnych funkcií.  Vie zmierňovať príznaky stresu, napomáha pri relaxácii a pozitívne vplýva aj na náladu. Dokáže zmierniť úzkosť, nespavosť a vie byť užitočná aj pri poruchách spánku. Kombinácia medovky s valeriánou lekárskou, ktoré môžu spoločnými silami zmierniť nepokoj a poruchy spánku, pomôcť pri bolesti hlavy, zubov.

Valeriána lekárska

Používanie valeriány siaha až do gréckej a rímskej ríše, kde ňou boli liečené bolesti hlavy, nervozita, či búšenie srdca. O jej účinkoch sa zmieňoval už Hipokrates. Bežným použitím valeriány je príprava upokojujúceho čaju. Jej sedatívne účinky priaznivo pôsobia najmä proti úzkosti a uľahčujú spánok. Nie nadarmo si valeriána získala prívlastok “prírodné Válium”. 

Mučenka pleťová

Mučenka je rastlina, ktorej použitie siaha do 16. storočia. Používa sa pri riešení problémov s úzkosťou, nespavosťou. Uznávaná Mayo Clinic uvádza, že mučenka môže pomôcť s úzkosťou, čo dokazujú aj vedecké štúdie. V mnohých komerčných výrobkoch sa mučenka kombinuje s inými bylinkami, ktoré majú podobné účinky.

TIP pre náročných

Dostať svoje emócie pod kontrolu s pomocou uvedených byliniek a vitamínov, môžete aj vďaka prírodného doplnku výživy Zerex Zenaden. Dokážete tak znovu získať duševnú rovnováhu, zoceliť nervy a upokojiť svoje podráždené nervy. Okrem medovky, valeriány a mučenky obsahuje aj dôležité vitamíny C a B6 podporujúcich činnosť nervovej sústavy.

Ďalšie prírodné antidepresíva: Vitamíny a cvičenie

Pohyb a cvičenie

Vplyv pohybu na duševné zdravie a kvalitu spánku je nepopierateľný. Môže viesť hneď k niekoľkým zdravotným benefitom ako je zlepšenie spánku, či zníženie krvného tlaku.

Ako uvádza článok Harvardskej univerzity, cvičenie spúšťa biologickú kaskádu udalostí, ktorá vedie k mnohým zdravotným výhodám. Cvičenie s vysokou intenzitou uvoľňuje telu dobré chemikálie nazývané endorfíny- Pre väčšinu z nás je skutočná hodnota v cvičení s nízkou intenzitou udržiavaná v priebehu času. Tento druh aktivity umožňuje zlepšenie funkcií mozgu, čo pomôže “cítiť sa lepšie” a zmierniť depriesiu.

Cvičenie nie je jednorazovou záplatou na duševné problémy. Pohyb by mal byť každodennou súčasťou, preto je potrebné vybrať si takú formu cvičenia, ktorú je človek schopný vykonávať dlhodobo.

Vitamíny C a B6

Tieto dva vitamíny spoločne napomáhajú k dobrej nálade, podporujú činnosť nervovej sústavy a správnu psychickú činnosť. Svoje miesto si získali aj v prírodných doplnkoch na duševnú rovnováhu.

 

Prečítajte si aj o spôsoboch, ako účinne poraziť stres:



prírodné antidepresíva prírodné antidepresíva bylinky
Magazín arrow
Magazín arrow