Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.
Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.
Jedlo
Poznáme ju aj pod názvom cvikla alebo červená repa. Ale to, že ju iba poznáme nestačí. Je potrebné ju aj konzumovať a to pravidelne. Pýtate sa prečo? Je „červená repa“ (cvikla) naozaj taká zdravá a prospešná nášmu telu? To, prečo by sme ju mali jesť pravidelne a najlepšie každý deň, priblížime v nasledujúcich riadkoch nášho článku.
Nehovorí sa iba tak, že červená repa je zdravá. Sú v nej obsiahnuté rôzne významné minerály, to predovšetkým kremík, horčík, draslík, jód, železo, mangán, zinok. Okrem toho má veľké množstvo vitamínov E a C a tým sa je z nej stáva silný antioxidant. Okrem iného má červená repa i ďalšie výhody a pozitíva pre naše telo a zdravie:
Význam červenej repy pre tehotné ženy je v tom, že samotná šťava z nej obsahuje vysoký podiel kyseliny listovej (približne až 35 % odporúčanej dennej dávky). Význam tejto kyseliny je najmä v tom, že je účinná pri znižovaní vrodených chýb ešte u nenarodených detí, rovnako podporuje správny vývoj mozgu u novorodencov.
Rovnako je červená repa vhodná v boji proti zákernej rakovine a jej vznikajúcim bunkám. Je vhodná aj pri doliečovaní sa po samotnej liečbe rakoviny. Vhodné je piť pravidelne počas dňa 2 až 3 menšie dávky šťavy z červenej repy. V rámci účinnej prevencie vám bude postačovať popíjanie jedného pohára šťavy za týždeň, respektíve každé dva týždne a to pravidelne.
Pozor! Červená repa vhodná každému. Ak ste vy alebo niekto z vašich známych diabetik, majte sa na pozore pri jej konzumácii. Červená repa obsahuje vysoký podiel sacharidov. To je dôvod, prečo nie je vhodná pre diabetikov na pravidelnú konzumáciu!
Uprednostňujte skôr konzumáciu čerstvej červenej repy (cvikly), respektíve z nej získanej výživnej šťavy. Samotnou tepelnou úpravou stráca červená repa živiny a ostatné pre telo prospešné látky. Zaraďujeme ju k tým potravinám, ktoré tepelným spracovaním viac strácajú, ako získavajú. Usilujte sa zachovať čo najviac výživných látok v nej a konzumujte ju čo najviac surovú. Zaručene sa to vyplatí!