Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

(Z)dravo Podcast

Pozitívne starnutie. Hosť: Zuzana Líšková | Podcast

Autor článku: redakcia Zerex.sk 24.09.2021 00:00

Pozitívne starnutie. Hosť: Zuzana Líšková | Podcast

 

Tik tak. Tak ide čas... A nevieme ho zastaviť. Stárneme a je na nás, ako k tomu faktu pristúpime. Stačí zmeniť myslenie a svoj prístup k sebe. Možno žijete život, ktorý je veľmi rýchly a snívate o pokojnom dôchodku. Ale nikdy neviete, čo bude.  Odborníčka na zdravú výživu, Zuzana Líšková nám v novej epizóde podcastu (Z)dravo s názvom Pozitívne starnutie prezradila, prečo je dobré zmeniť niektoré rituály už dnes, aby ten zajtrajšok raz nastal...

“Aktívna staroba” sa stala celosvetovým trendom. K tomu, aby ste však v päťdesiatke boli fit, musíte začať podnikať kroky už dnes. Telu sa totiž treba venovať každý deň.

Podľa odborníčky na zdravú výživu, Zuzany Líškovej, je ale a nás na Slovensku s dodržiavaním zdravej životosprávy aj jej propagáciou trochu problém. Napríkld oproti severským európskym krajinám naše zdravotníctvo prevenciu a zdravý životný štýl príliš nepodporuje, nekladie na ňu až taký veľký dôraz a nešíri o nej povedomie tak, ako by bolo treba. Naopak, severské krajiny na prevenciu dbajú a dokonca ju aj a vyučujú ako školský predmet. 

Prečo je zdravý životný štýl na Slovensku taký problém dodržiavať?

 

U nás sa totiž už pradávna príliš nekladie dôraz na oddych.

Naše staré mamy boli zvyknuté pracovať na poliach až do úmoru, k tomu sa starať o niekoľko člennú rodinu a domácnosť či hospodárstvo. Na seba v podstate nikdy nemali čas a preto ich relaxovať nikdy nikto neučil, oddych sa dokonca často považoval za lenivosť. Niet teda divu, že v takomto prostredí sa telo aj myseľ ľahko opotrebujú a o to rýchlejšie zostarnú. Tento zlozvyk sa v mnohých prípadoch preniesol aj na naše mamy, ktoré nestíhali alebo si jednoducho nedovolili starať sa aj o seba, a občas si zašportovať či zregenerovať sa. 

Práve preto u nich vznikli mnohé civilizačné choroby, akými sú napríklad  cukrovka, vysoký krvný tlak, rôzne onkologické ochorenia a srdcové problémy.

Tým , že my v dnešnej dobe máme deti neskoršie, sme nútení udržiavať sa v dobrej kondícií až do vyššieho veku, aby sme sa o ne dokázali patrične postarať.

Ako sa o seba viac starať?

Dôležité je najmä správne stravovanie. Zuzana radí, aby sme začali riadiť svoje telo.

Koordinácia života je veľmi dôležitá a adekvátne rozdelenie času na cvičenie, relax aj prácu je kľúčové pre psychické aj fyzické zdravie. Treba sa snažiť vyhýbať sa konzumnému spôsobu života, ktorý nás núti stále sa za niečim hnať.

Kedy sa treba začať meniť?

“Nikdy nie je neskoro,” hovorí Zuzana, “V našom centre máme aj 75 ročnú klientku, ktorej sa podarilo zo 100 kg schudnúť na 72 kg a cíti sa oveľa lepšie, dokonca aj pobehuje po záhrade a nie je pre ňu problém prejsť x kilometrov každý deň.”

Kľúčom je najmä počúvať svoje telo. Ak cítime, že aktivity, ktorým sa pravidelne venujeme, či už je to istý druh športu alebo konzumácia potravín, ktoré nám neprospievajú, treba s tým prestať. Akceptovať čo telu nerobí dobre a vyhýbať sa tomu je základom k pozitívnemu starnutiu.

Vek je len v hlave

To, čo si hovoríme a ako sami seba vnímame, sa odráža na našom fyzickom aj psychickom zdraví. Pokiaľ sa o seba staráme každý deň a doprajeme svojmu telu dôležité vitamíny, pravidelnú fyzickú aktivitu aj čas na oddych, napríklad v podobe masáže, naše telo sa nám stonásobne odvďačí.

Dôležité, najmä pre ženy po štyridsiatke, je pravidelné dopĺňanie vápnika a kolagénu, pre zlepšenie elasticity pleti a posilnenie kĺbov a kostí.

Netreba sa ani báť vyskúšať rôzne detoxikačné kúry, napríklad v podobe chlorelly či zeleného jačmeňa, ktoré majú na organizmus protizápalové a antioxidačné účinky, zlepšujú stav pleti a posilňujú imunitu.

Aký je rozdiel v stravovaní medzi našou a ázijskou kuchyňou, prečo sú ľudia v severských krajinách zdravší a spokojnejší, či aké zdravotné a stravovacie návyky sú teraz “in” u nás, sa dozviete v novej epizóde podcastu (Z)dravo s názvom Pozitívne starnutie.

 Nájdete ho na:



o ženách spomalenie starnutia zdravie zdravý životný štýl zdravé stravovanie
Magazín arrow
Magazín arrow