Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Podporte si pamäť a sústredenie: Mozog ako znovuzrodený

Autor článku: Jana Petrejová 21.06.2024 13:12 Aby vám učenie išlo ako od ruky, stačí odložiť telefón a robiť si pravidelné prestávky. Foto: Pexels.com

Zabúdanie a nesústredenosť často trápi ľudí všetkých vekových kategórií vrátane seniorov. Do istej miery je to však prirodzené, keďže mozog starne. Nemožno tomu úpkne zabrániť, avšak dá sa spraviť niečo pre to, aby ste si zlepšili pamäť a získali tak podpornú pomoc pri situáciách vyžadujúcich zvýšenú pozornosť a potrebu lepšieho zapamätávania si. 

Takmer každý už zažil pocit, kedy mu pri práci či pri učení zablúdila myseľ. Tú istú stranu čítate už šiestykrát alebo len tak prázdno pozeráte na bielu stenu pred sebou. Žiadne obavy. Zvyčajne nejde o nič, čo by nebolo normálne. Ak pracujete alebo sa učíte dlhšiu dobu, je prirodzené, že ťažko udržíte pozornosť a produktivitu tam, kde majú byť. Ak potrebujete zvýšiť koncentráciu a pamäť, dá sa s tým niečo robiť. 

Podpora pamäte a sústredenia pozostáva z určitých techník, ktoré naštartujú mozgové kolieska: 

Odložte telefón

Zoznámte sa s jedným z najväčších zabijakov času a prokrastinácie. Koľkokrát ste prerušili prácu a rozhodli sa, že pozriete, čo je nové na sociálnych sieťach, no z 5 minút bola nakoniec hodina? Otvorená aplikácia ši sociálna sieť pri práci výrazne znižuje produktivitu. Sústredenie bude narušené, zbytočne vás to rozptýli a práca vám bude dlhšie trvať. Vypnite si notifikácie, veď neprečítaná správa alebo články v spravodajských aplikáciách počkajú. 

Stavte na POMODORO techniku

Veľmi dôležitý je pri tomto spôsobe vymedzený čas. Rozdeľte činnosti, či už štúdium, prácu, čítanie na 25-minútové úseky. Počas tejto doby sa sústreďte len na vykonávanú činnosť. Nenechajte sa ničím ani nikým rozptýliť. Po uplynutí si dajte 5 minútovú prestávku a opakujte. Ak si úlohy rozdelíte na kratšie časové úseky, myseľ nebude tak zaťažená a budet sviežejšia. Informácie totiž ľahšie spracúvame vtedy, keď sú rozkúskované. Po 4 úsekoch si však dajte dlhšiu pauzu, ktorá bude trvať 15-30 minút.

Vycibrite svoju pamäť a sústredenie jednoduchými tipmi. Foto: Pexels.com

Nezabúdajte na prestávky

Mozog nemôže byť stále v strehu. Potrebuje si oddýchnuť, načerpať nové sily a obnoviť sústredenie, ktoré časom slabne. Z času na čas je dobré odpútať myseľ od práve vykonávanej práce. Choďte sa prejsť, dajte si strečing alebo si zájdite po pohár minút. Stačí pár minút a môžete pokračovať v práci. 

Doprajte si kvalitný spánok

Bez kvalitného spánku sa mozog ťažko zregeneruje. Aby ste boli čulí a zvládali ďalší deň plný povinností, mali by ste si poriadne oddýchnuť a vypnúť hlavu. Aj mozog musí oddychovať. Keď mu doprajete odpočinok, podpora pamäte a koncentrácie je zaručená.

Trénujte svoj mozog

Aby vám učenie išlo ako od ruky, oplatí sa pravidelne trénovať mozog. Svoju kognitívnu kapacitu si totiž vieme tvarovať a zlepšovať jednoduchými činnosťami, ktoré zlepšujú koncentráciu a slúžia ako podpora pamäte. Lúštite krížovky, sudoky, osemsmerovky, zahrajte si šach alebo iné pamäťové hry. Takýto mozgový tréning má preukázateľné účinky na kognitívne funkcie. 

Výživové doplnky na podporu pamäti

Zlepšujú kognitívne funkcie a zvyšujú mentálny výkon. Reč je o prípravkoch, ktoré môžu byť dobré na pamäť a sústredenie. Hľadajte bylinky, ktoré majú takéto účinky, ako je napr. ginkgo biloba alebo bacopa. Ginkgo sa postará o zvýšenie prietoku krvi do mozgu a tým aj o jeho prekrvenie. Posilňuje krátkodobú pamäť a taktiež pomáha udržiavať pamäť a poznávacie funkcie vo vyššom veku. 

Bacopa monnieri nie je príliš známa rastlina, no ak chcete podporiť svoju pamäť, mali by ste o nej vedieť. Zlepšuje myslenie a pamäť a to dokonca nielen u zdravých ľudí. Osoh z nej budú mať i starší ľudia trpiaci poklesom mozgových funkcií. Nájdete ju v produkte Zerex Pamäť, vďaka ktorému už nikde nezabudnete na dátumy dôležitých udalostí niekoho z vašej rodiny. Ide o zmes účinných látok, ako je okrem bacopy aj guarana, ginkgo biloba a ďalšie prirodzené látky, vďaka ktorým si zachováte jasnú myseľ. Tento liek na podporu pamäte môže byť úžasným pomocníkom, ktorý vás bude sprevádzať na ceste za zvýšenou energiou a koncentráciou. Očakávajte správne fungovanie mozgu a kognitívnych funkcií, vďaka ktorým budete vždy v strehu a plní energie užiť si momenty so svojimi najbližšími. 

Podporte si pamäť a sústredenie výživovým doplnkom Zerex Pamäť.



pamäť mozog sústredenie koncentrácia
Magazín arrow
Magazín arrow