Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

(Z)dravo Podcast

Pijete dostatok vody? Zistíte to pomocou jednoduchého triku | Podcast

20.05.2021 00:00 pijete-dostatok-vody-zistite-to-pomocou-jednoducheho-triku

Každé telo potrebuje denne prijať iné množstvo vody. Ako je na tom to vaše?

Neobyčajná voda

Úplne obyčajná voda je možno aj vo vašom živote nedocenená. V epizóde “Voda, elixír života” si vypočujete o prípadoch, kedy môžete prísť o schopnosť cítiť smäd, čo môže byť pre vaše zdravie veľmi nebezpečné. Ide dokonca o veci, ktoré nevedomky robia mnohí z nás.

Neexistuje presne stanovený limit

Viete, či pijete dosť? Zabudnite na poučky, koľko pohárov vody by ste mali vypiť, pretože to tak úplne nefunguje. Každý z nás je unikát a jeho/jej telo potrebuje pre dokonalé fungovanie inú dennú dávku vody. Záleží napríklad aj na tom, v akej krajine či lokalite žijete. 

Váš moč prezradí, či pijete dosť

Urobte si rýchly test: Po vykonaní potreby skontrolujte “obsah toalety”. Ak má váš moč príliš žltú či dokonca oranžovú farbu, alebo aj zapácha, tak zaručene pijete málo vody. 

S vodou sa lepšie chudne

Presne tak, bez vody by aj chudnutie prebiehalo o čosi ťažšie. Pitný režim jednoducho neoklamete, a doktor vám prezradí, ako telo reaguje na túto neobyčajne obyčajnú tekutinu.

Pozor na studené nápoje v letných mesiacoch

V arabských krajinách vedia, čo robia. Prečo? Termoregulačný systém tela je nastavený tak, že pokiaľ mu dáte studené “palivo”, tak na oplátku začne organizmus automaticky ohrievať. A to v lete určite nechcete!

Kto je dnes hosťom?

Na otázky odpovie MUDr. Boris Bajer, ktorý študoval na Lekárskej fakulte na Univerzite Komenského v Bratislave, 6 rokov študoval PhD na SAV. Venoval sa experimentálnej endokrinológii, je to odborník na výživu, dietológ, a vedie online kurzy Nutrition Expert. 
Príjemné počúvanie!

 

Túto epizódu podcastu (Z)dravo (ako aj všetky ostatné) nájdete aj na týchto miestach:



Magazín arrow
Magazín arrow