Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Opúchajú vám nohy? Pozor na cievy dolných končatín

Autor článku: redakcia Zerex.sk 24.10.2016 00:00 Opúchajú vám nohy? Pozor na cievy dolných končatín

Nie je nič horšie, ako boľavé a opuchnuté nohy. Pokiaľ aj vás trápia ustaté, ubolené a opuchnuté nohy, vedzte, že niečo nie je v poriadku a musíte to zmeniť. V našom článku priblížime tento problém a pokúsime sa priniesť viac svetla do tejto oblasti, o ktorej sa príliš nehovorí. Rovnako sa pokúsime zlepšiť informovanosť ohľadne možných riešení tohto čoraz častejšie sa objavujúceho zdravotného problému ...

Problémy s nohami?

Najčastejším problémom opuchnutých, ubolených, či ustatých nôh, je poškodená cirkulácia krvi v samotných žilách na nohách. Jednotlivé žily v nohách transportujú (prevážajú) krv z chodidiel smerom do srdca proti moci zemskej príťažlivosti. Celý tento proces zmierňuje žilám takzvaný systém svalovej pumpy a žilových chlopní.

Práve preto, ak často stojíme alebo sedíme, celkový žilový systém vynecháva. Aj z toho dôvodu na konci dňa bývajú naše nohy často ustaté, bolia nás a máme pocit, že ich ani len nezdvihneme zo zeme. Takýto problém majú najčastejšie tí ľudia, ktorí pracujú na pozíciách ako predavač, asistent predaja, kaderníčky, pracovníci vo výrobe, no rovnako aj ľudia so sedavým zamestnaním (sedenie v práci na jednom mieste bez prestávky viac ako osem hodín denne je rizikové, najmä ak sa k tomu pridá ešte aj nezdravý spôsob života).

V tomto smere začína mať význam prevencia žilových chorôb a ochorení, ktorej cieľom je oživiť optimálne schopnosti krvi a jej cirkulácie. Znamená to zlepšiť a skvalitniť elasticitu a silu žilových stien. Neznesiteľný nápor v nohách je možné odstrániť (a to aj úplne) eliminovaním opuchov tvoriacich sa nahromadenou vodou v tkanivách. Zároveň je nevyhnutné zamedziť tvorbe ďalších opuchov na nohách.

Chronická žilová nedostatočnosť

Jedná sa o najrozšírenejšiu chorobu žíl (ciev) dolných končatín. Síce toto ochorenie nespôsobuje priame ohrozenie života, ale podpisuje sa na zhoršení kvality života. Medzi najčastejšie sa objavujúce symptómy (príznaky) tohto ochorenia sú predovšetkým boľavé a ťažké dolné končatiny, opuchy, pocit tepla a náporu v nohách, kŕčové žily (varixy), bolesť a kŕče (mravenčenie).

Rizikové faktory

Existuje celý rad rizikových faktorov pri chronickej žilovej nedostatočnosti. Najväčším je práve dedičnosť, ďalej je to tehotenstvo u žien (kvôli nárastu telesnej hmotnosti a pod vplyvom hormonálnych zmien), fajčenie (to nepriaznivo vplýva okrem pľúc aj na srdce a cievy), obezita (nadmerná hmotnosť zväčšuje brušný tlak a dôsledkom toho je vyššia záťaž na žilové chlopne, chlopne nie sú flexibilné a žily sa zväčšujú), a tiež aj nezdravý životný štýl (sedavé zamestnanie alebo práca v stoji, nevhodná životospráva, málo pohybu a športovania podporujú vznik kŕčových žíl).

Ako riešiť opuchy nôh?

V tejto časti nášho článku prinášame metódy a spôsoby na liečbu a znižovanie prejavov spájajúcich sa práve s opuchnutými nohami. Existuje množstvo možností na riešenie problémov s opuchmi nôh a kŕčovými žilami. Spomenieme napríklad:

  1. Potreba pravidelnej kontroly svojej hmotnosti, pretože každé "kilečko" navyše unavuje cievy a zhoršuje samotnú cirkuláciu krvi.
  2. Okrem toho je potrebné sa pravidelne a dostatočne hýbať, respektíve praktizovať športové aktivity, najlepšie rýchlu chôdzu, plávanie, jazdu na bicykli (približne 30 minút denne).
  3. Usilovať sa znižovať denné dávky simulantov - predovšetkým alkohol, nikotín v cigaretách, kávu a aj príliš slané jedlá.
  4. Obmedziť príliš dlhé státie a sedenie. Ak je to nevyhnutné, treba zmeniť aj súčasné zamestnanie (predsa svoje zdravie si treba chrániť, za každú cenu, pretože máme len jedno zdravie).
  5. Obohatiť svoj denný jedálníček o vitamín C a zvýšiť dávky tekutín.
  6. Vyradiť zo svojho šatníka ponožky s príliš silnou gumičkou a obtiahnuté oblečenie.
  7. Pravidelne relaxovať a oddychovať, aj s nohami vo vodorovnej polohe (s vyloženými nohami na stole); tiež pomáha nenosiť topánky bez podpätku alebo s príliš vysokým podpätkom.

V každom prípade je dobrou správou, že pri včasnom diagnostikovaní a správnej liečbe je možné väčšiu časť opuchov a bolestí nôh účinne poraziť. V spojitosti toho ešte aj s niektorými prírodnými bylinami, je možné samotný účinok liečby zvýšiť. Ktoréže to zázračné "prírodné" lieky pomáhajú najviac?

Účinné prírodné lieky na opuchy nôh a choroby ciev nôh

S týmito prírodnými bylinkami opuchy nôh u vás nebudú mať šancu. Hovoríme o koreni lopúcha, brusniciach, petržlene a púpave. Ak poznáte iný účinný recept alebo liek na zmiernenie a liečbu opuchnutých nôh, budeme sa tešiť, ak sa podelíte o svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.



cievy zdravý životný štýl cholesterol
Magazín arrow
Magazín arrow