Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

Odborníčka na výživu radí, ako schudnúť zdravo a natrvalo

02.01.2023 00:00 Efektívne chudnutie. Dôverujte odborníkom na výživu

Aj vy každý rok vyskúšate množstvo diét, ktoré nefungujú? Kolobeh opakujúcich sa radikálnych zmien stravovania a následné nekontrolovateľné prejedanie spojené s jojo efektom sú často deprimujúce a prinášajú iba dočasný výsledok. Výživová poradkyňa Mária Krajčovičová (Markeová) radí, ako dosiahnuť zdravou formou telo, v ktorom sa budete už navždy cítiť spokojne.

Vianoce síce trvajú iba niekoľko dní, avšak o to viac nás dokáže prekvapiť prírastok na váhe, keď sa po novom roku s malou dušičkou postavíme na váhu. Prax špecialistky na zdravú stravu Márie Krajčovičovej hovorí, že nárast hmotnosti počas vianočných sviatkov u bežného Slováka sú 3 až 4 kg. Dobrou správou však je, že rýchlo nabraté kilogramy idú aj rýchlejšie dole. “Je dôležité začať konať hneď, ako zistíme, že ručička na váhe vyskočila. Takýto nárast hmotnosti má totiž negatívny vplyv na naše zdravie - zaťažuje tráviaci systém aj pohybový aparát,” upozorňuje Krajčovičová.

1 Naštartujte metabolizmus a prečistite trávenie

Zdravé trávenie a správne pracujúci metabolizmus ovplyvňuje mnoho faktorov. Jedným z nich je napríklad genetika. Každé telo spaľuje inak, preto sa netreba porovnávať s kamarátkou, ktorá môže zjesť aj kilo čokolády a je stále štíhla. 

Mária Krajčovičová radí: “Prvým krokom je zamyslieť sa nad svojím denným režimom a odstrániť, alebo aspoň eliminovať chyby v stravovaní.” Zlé stravovacie návyky totiž majú za následok nielen nekontrolovateľné priberanie, ale aj problémy s trávením a spomaleným metabolizmom. “Za tráviace ťažkosti a spomalené metabolické procesy môže byť zodpovedné napríklad každodenné jedenie sladkostí, začiatok dňa bez raňajok, nepravidelnosť v stravovaní, vynechávanie olovrantu, nedostatočný pohyb, zlý pitný režim a rôzne ďalšie,” pokračuje odborníčka.

Do jedálnička by sme preto mali zaradiť dostatočný pitný režim, potraviny bohaté na vlákninu a ľahko stráviteľné jedlá. Jesť pravidelne a v menších porciách. Medzi potraviny s vysokým obsahom vlákniny patrí ovocie, zelenina, strukoviny a celozrnné výrobky. [1] Očistu organizmu od toxínov, prečistenie čriev a zlepšenie trávenia možno docieliť aj pomocou prírodných doplnkov výživy, ako psyllium, chlorella, zelený jačmeň, spirulina. Nevyhnutné pre zdravú črevnú mikroflóru sú tiež probiotiká

2 Kalorický príjem vs. výdaj

Pri redukcii hmotnosti je podstatné držať sa jednoduchého vzorca. Kalorický príjem by mal byť nižší ako výdaj. Znie to jednoducho, ale ako je to v skutočnosti? Každé telo v závislosti od veku, váhy, životného štýlu spaľuje inak, a teda aj denný kalorický príjem sa môže líšiť. V prípade, že si v tomto smere neviete pomôcť sami, oslovte odborníka. Ako spomína výživová poradkyňa Krajčovičová: “Na základe určenia konkrétneho cieľa a individuálnej diagnostiky nájde špecialista ideálne riešenie a vypracuje stravovací plán pre klienta na mieru.”

3 Vyvážená strava 70% úspechu

“Nie je podstatné len schudnúť, podstatnejšie je si hmotnosť udržať,” radí odborníčka. V tomto smere existuje jediný zaručený a dlhodobý spôsob ako sa zbaviť nadbytočných kíl a udržať si štíhlu líniu dlhodobo - vyvážená strava. Najväčšie zastúpenie pri konzumácii vyváženej stravy by mali mať obilniny, nasleduje zelenina a ovocie. Na treťom mieste sú potraviny bohaté na bielkoviny. Najväčší pozor by sme si mali dávať na vysokokalorické potraviny, tých treba jesť najmenej. Patria sem napríklad cukor, sladkosti, produkty z bielej múky, alkohol, údeniny, červené mäso.

Mária Krajčovičová odporúča začať s malými krokmi: “Najjednoduchšie odľahčenie jedálnička je vylúčiť sladké jedlá, ktoré zameníme za komplexné sacharidy v zdravej forme, ako sú napríklad jedlá z ovsených vločiek alebo kaše. Tučné a mastné mäso vieme nahradiť chudšími druhmi mäsa a samozrejme nesmieme zabúdať na to, že sa musíme vyhýbať aj pochutinám a alkoholu .”

Odborníčka na výživu radí, ako schudnúť zdravo a natrvalo

Tip na záver
Ak sa chcete začať viac hýbať, neunáhlite sa. Vyberte si pohybovú aktivitu, šport, ktorý vás bude naozaj baviť a vydržíte pri ňom dlhodobo. Pre efektívnejšie chudnutie pri fyzickej aktivite môžete doplniť zdravú stravu o prírodný spaľovač tukov. Lepšiu regeneráciu po cvičení, lepší výkon a dostatok energie zabezpečí semiesenciálna aminokyselina L-arginín
Špecialistka na záver upozorňuje: "Pozor na spaľovače tukov a iné produkty na chudnutie, ich konzumácia neznamená, že môžeme prijímať v strave viac kalórií."

Zdroje:

[1] Saurabh Sethi, M.D., MPH, Preventing Digestion Problems



chudnutie potraviny pre lepšie trávenie spomalený metabolizmus zdravé stravovanie vyvážená strava
Magazín arrow
Magazín arrow