Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Nezaradené

Nespavosť? Skúste zaručené triky na dobrý spánok!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 29.01.2019 00:00 dobry-spanok

Premáha vás únava, no aj napriek tomu máte problém zaspať? Alebo sa prebúdzate počas noci a na hodinách bezmocne sledujete pribúdajúci čas? Je to bežný, avšak vážny problém. Pohlcuje vašu fyzickú či duševnú energiu, náladu aj silu. Ako proti nej zakročiť a dopriať si konečne dobrý spánok?

Dobrou správou je, že mnoho prípadov nespavosti môže byť zažehnané zmenami, ktoré môžete urobiť.

Postrach s názvom nespavosť

Keď sa noci plné úzkosti a bezradnosti zaspať opakujú, hovoríme o nespavosti. Tá postihuje ľudí všetkých vekových skupín a môže vyústiť do vyčerpanosti a chronickej únavy. Jej dôsledkom môže byť zvýšené riziko nehôd či pádov. Práve preto je potrebné proti tomuto vážnemu problému včas zakročiť.

Ako sa prejavuje nespavosť?

  • usilujete sa zaspať, no napriek únave s tým máte veľké ťažkosti;

  • prebúdzate sa počas noci a nedokážete ďalej zaspať;

  • prebúdzate sa príliš skoro ráno;

  • počas dňa cítite ospalosť, únavu, často aj podráždenosť, dokonca môžete zaznamenať závrate, pocit, že sa vám krúti hlava;

  • máte problémy sústrediť sa.

Príčiny nespavosti

Na to, aby ste vedeli zodpovedajúcim spôsobom odstrániť príčiny, musíte zistiť, kde je ich pôvod. Úlohu môžu hrať každodenné návyky, fyzické zdravie, stres či emocionálne problémy.

  1. Stres: stres a úzkosť sú hlavnými príčinami spánkových abnormalít. Stres môže vyústiť aj do ďalších problémov týkajúcich sa zdravia;

  2. Zdravotný stav: mnohé choroby môžu prispieť k nespavosti: alergie, astma, choroby obličiek, srdcovo-cievne ochorenia a podobne. Rovnako vás o spánok môže pripraviť aj liečba týchto stavov vo forme liekov na predpis, ktoré počas choroby užívate;

  3. Alkohol a stimulanty (kofeín, nikotín): účinky kofeínu môžu trvať niekoľko hodín, preto sa môže výrazne podieľať na nespavosti a prebúdzaní počas spánku. Alkohol môže síce pôsobiť na pár hodín ako sedatívum, avšak jeho vplyv na zdravia azda netreba zdôrazňovať. Môže sa podieľať na zmenenom zdravotnom stave, ktorý je zase príčinou porúch spánku;

  4. Aktivity v posteli: posteľ je určená na spanie alebo sex. V posteli preto nesledujte televíziu, neriešte pracovné záležitosti, netelefonujte. Akákoľvek aktivita vás môže pripraviť o sladký spánok;

  5. Jedenie a pitie pred spánkom: vďaka konzumácii potravín pred spaním riskujete aktivovanie trávenia a na spánok môžete vďaka plnému žalúdku zabudnúť;

  6. Poludňajšia siesta: aj spánok po dobrom obede alebo popoludní po práci dáva telu signál, že časť oddychu už má za sebou.

Čo by ste teda mali urobiť, aby ste sa konečne poriadne vyspali, a to nielen jednorázovo? Vyzbrojte sa zbraňami ťažkého kalibru a nechajte sa inšpirovať našimi tipmi:

#1 Proti stresu cvičením, svalovou relaxáciou a plánovaním

Tieto nástroje vám pomôžu zvládnuť stres a uvoľniť sa. Pomocou nich pripravíte vaše telo a myseľ na odpočinok. Pravidelné cvičenie môže zlepšiť kvalitu spánku a významne ovplyvniť jeho trvanie. Cvičte kedykoľvek počas dňa, avšak pokúste sa dokončiť cvičenie aspoň tri hodiny pred plánovaným spánkom. Plánovanie pracovných úloh vopred prostredníctvom diára môže tiež mnohé zachrániť. Vyhnete sa najmä zdvihnutému tlaku v práci a ďalším následným problémom so spánkom.

#2 Bylinky na dobrý spánok - účinná pomoc z prírody

Medovka lekárska - storočia využívaná rastlina na nespavosť a nekľud. Mnohé moderné štúdie potvrdzujú jej vplyv, a to aj u pacientov so závažnými ochoreniami srdcovo-cievneho charekteru. Jej listy majú jemne citrónovú vôňu, preto sa využíva nielen v tradičnej medicíne, ale aj v aromaterapii.

Valeriána lekárska - bylinka má svoj pôvod v Ázii a Európe. Kým kvety sa používali na výrobu parfumov, koreň valeriány sa už viac ako 2000 rokov využíva v tradičnej medicíne. Obsahuje oleje a zlúčeniny, ktoré sú zodpovedné za jeho sedatívne účinky. Podľa Mayo Clinic je valeriána najúčinnejšia, keď ju užívate pravidelne po dobu dvoch alebo viacerých týždňov. Jej pozitívny účinok ocenia aj ženy v menopauze alebo ženy trpiace menštruačnými bolesťami.

Mučenka pleťová - využíva sa ako bylinka na boj proti nespavosti, účinná je však aj na zmiernenie úzkosti. Pomáha upokojovať myseľ a znižovať mozgovú aktivitu a má aj antioxidačný potenciál.

Ľubovník bodkovaný - rastlinka so žltými kvetmi, ktorá sa bežne vyskytuje na našich lúkach, má antioxidačné vlastnosti a bola používaná v tradičnej medicíne na liečbu psychických porúch vrátane úzkosti a depresie. Podporuje kvalitný spánok, pomáha proti neurózam, migrénam a má protikŕčové účinky.

Všetky spomenuté bylinky nájdete aj v prírodnom výživovom doplnku určenému na dobrý spánok Zerex Pillow. Ľubovník a medovka sú tiež súčasťou sypaného čaju STRES UKĽUDNENIE, kde ich dopĺňajú aj ďalšie účinné bylinky: levanduľa lekárska, skorocel kopijovitýrebríček obyčajný.

#3 Nepozerajte v noci na hodiny!

To môže viesť k zvýšenému tlaku a narastaniu starosti o spánok. Úzkosť môže byť začiatkom uvoľňovania adrenalínu do organizmu, a ten spôsobí aktivitu. Tá je vážnou prekážkou spánku, preto pohľad na hodiny vylúčte.

#4 Vstávajte v rovnakom čase

Tiež si cez víkend radi pospíte, aby ste “dobehli” zmeškaný spánok počas celého týždňa? Ak trpíte nespavosťou, mali by ste vstávať každý deň v rovnakom čase. Zvyk je železná košeľa a aj prostredníctvom pravidelnosti môžete docieliť zlepšenie vášho spánku.

#5 Obmedzte popoludňajší spánok

Dôležité je vyspať sa v noci počas +/- 8 hodín a týmto spôsobom umožniť organizmu kvalitný nepretržitý odpočinok. Spánok po obede využívajú deti v predškolskom veku, keďže ho potrebujú vo väčšom množstve ako dospelí.

#6 Pred spánkom nejedzte a nepite

Umožnite oddych aj svojmu tráviacemu systému a aspoň tri hodiny pred plánovaným spánkom už nič nekonzumujte. Aj sladené nápoje s obsahom cukru (alebo kofeínu) podnecujú aktivitu, preto okrem byliniek určených na spanie siahnite len po vode.

#7 Aj prostredie robí dobrý spánok

Nižšia teplota v spálni, žiadne osvetlenie či hluk - to sú základné požiadavky na prostredie, v ktorom sa máte vyspať. Vytvorte si pohodlné prostredie pre spanie nielen vypnutím zvukov na mobile. Ideálne je, keď sa v spálni nenachádza žiadna technika, ktorá by mohla rušiť váš spánok.

Vďaka malým zmenám môžete konečne cítiť výhody pokojného spánku. Zobudíte sa odpočinutí, svieži, koncentrovaní a pripravení do nového dňa. Prekvapí vás, ako vám opäť funguje pamäť a zmizli závrate spôsobené únavou. A to za to stojí, čo myslíte?

 



dobrý spánok
Magazín arrow
Magazín arrow