Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Nepodceňujte lámavé nechty: Môžu signalizovať zdravotné problémy

Autor článku: Jana Petrejová 23.07.2024 13:11 Všímajte si svoje nechty, ktorú sú nielen vizitkou, ale i detektorom na niektoré ochorenia. Foto: Pexels.com

Mäkké lámavé nechty vyzerajú byť na prvý pohľad ako neškodný estetický problém. Nejde o nič vážne, ako zbadáte zlomený necht. Stačí ním zachytiť o oblečenie a problém je na svete. Chybička krásy, ktorá jednoducho dorastie. Hoci môže ísť o dočasný problém, nie vždy to tak je. V niektorých prípadoch sa za tým môže skrývať vážny stav alebo nejaké ochorenie. 

Kedy je zle? 

Občasný odlomený necht nie je najpríjemnejšou záležitosťou, o to horšie, ak sa tak deje neustále. Ak ste si všimli, že sa vám nechty zrazu viac lámu, príp. vyzerajú inak, čo sa týka ich zafarbenia či povrchu, nemali by ste nad tým len mávnuť rukou. Zmena, ktorá trvá dlhodobo je obvykle znamením hlbších zdravotných ťažkostí. Varovným signálom je ich náhla lámavosť bez zjavnej príčiny. Opakované lámanie nechtov a ich zlá kondícia dlhšie obdobie poukazuje na problém, po ktorom už treba pátrať. To isté sa týka nečakaných zmien na nechtoch na nohách. 

Znamenia na nechtoch, ktoré upozorňujú na vážnejší stav:

  • Dlhodobá lámavosť nechtov bez mechanického poškodenia

  • Akákoľvek náhla zmena na nechtoch, ktorá trvá dlhšie obdobie

  • Biele alebo tmavé škvrny na povrchu nechtu, ktoré neustupujú

  • Výrazné zhrubnutie alebo stenčenie nechtov

  • Opuch pokožky v okolí nechtov

  • Krvácanie pokožky v okolí nechtov

  • Zmena tvaru nechtov - zatočenie či zvrásnenie

  • Zvýšená štiepivosť

  • Zmena zafarbenia napríklad na žltú či zelenú 

Aj keď výrazný lak na nechty môže zakryť problém, nejde o efektívne riešenie. 

Pozrite sa, čo môže za problémami s nechtami:

Psoriáza

Hoci ide o zápalové ochorenie postihujúce pokožku, prejaviť sa môže tiež aj na nechtoch. Typické sú poklesnutia nechtovej platničky, inak povedané, malé jamky na nechtoch. Niekedy pretrvávajú celú liečbu, inokedy sa zase môžu opakovane objaviť a zmiznúť. 

Hypotyreóza alebo hypertyreóza

Za týmito názvami sa skrývajú ochorenia, resp. poruchy štítnej žľazy, ktoré sprevádza hormonálna nerovnováha. Nadmerná alebo naopak nedostatočná produkcia niektorých hormónov nespôsobuje len zvýšenú lámavosť nechtov, ale tiež iné zdravotné problémy vrátane zmien hmotnosti či vypadávania vlasov. 

Niektoré ochorenia, s ktorými telo bojuje, odhalíte na základe stavu vašich nechtov. Foto: Pexels.com

Ochorenia pečene alebo obličiek

Tým, že vyvolávajú v tele výrazné metabolické zmeny, môže sa to prejaviť zvýšenou lámavosťou nechtov. Hrozí taktiež vznik fľakov. 

Rôzne infekcie

Stav nechtov negatívne ovplyvňujú hlavne hubové infekcie. Ide o veľmi častú príčinu lámavých nechtov. Spôsobujú lámavosť nechtov a ich zafarbenie hlavne do žlta. 

Deficit vitamínov a minerálov

To, v akom stave máte nechty, odráža fakt, či má vaše telo zabezpečený pravidelný prísun niektorých vitamínov a minerálov. Ak ste spozorovali zvýšenú lámavosť nechtov, zrejme máte nedostatok horčíka, vápnika, zinku alebo železa. Dôležité sú tiež vitamíny skupiny B, vitamín C a omega-3 mastné kyseliny pre hydratáciu nechtov. Prijímajte tieto živiny z pestrej a vyváženej stravy, zloženej z ovocia, zeleniny, orechov, semien, celozrnných potravín a zdrojov bielkovín. Pomôcť si môžete tiež vhodnými výživovými doplnkami, ktoré vyživujú okrem iného aj nechty zvnútra. 

Užívanie niektorých liekov

Zmeny na nechtoch môžu byť tiež dôsledkom užívania niektorých liekov, ktoré liečia úplne iné ochorenia. Ide o vedľajší účinok liečiv a látok, ktoré pravidelne beriete. Patrí sem napr. chemoterapia, retinoidy či imunosupresívna liečba. Informujte sa u svojho lekára a upozornite ho na problém. 

Posilnite si nechty

Ruky a nechty sú našou vizitkou. Obvykle patria medzi prvé časti tela, ktoré si na nás všimnú ľudia. Treba sa však o ne starať nielen z estetického hľadiska. Sú zrkadlom nášho zdravotného stavu. 

Čo pomôže a podporí pevné nechty:

  • Konzumácia zdravej a vyváženej stravy

  • Obmedzenie používania dráždivej chémie a kozmetiky

  • Vyhýbanie sa častým a veľkým kozmetickým úpravám nechtov

  • Pravidelná manikúra a pedikúra

  • Netrhajte si visiacu kožu, ani pokožku v okolí nechtov neodlupujte

  • Odstraňujte si pravidelne nečistoty spoza nechtov

  • Dbajte na pravidelnú hygienu rúk

Pevné nechty i nechty

Ukážte svojmu okoliu ako sa príkladne staráte o svoje nechty. Zerex Selén má pozitívny vplyv na kvalitu vlasov a nechtov. Nielenže zatočí s oslabenými nechtami a nahradí tak mnohé kozmetické procedúry, ktoré by vás stále veľa peňazí, ale taktiež podporuje imunitný systém, funkciu štítnej žľazy a ochráni bunky pred oxidačným stresom. Bonusom sú husté vlasy. Obdivné pohľady okolia vám zvýšia sebavedomie, preto možno Zerex Selén považovať za prostriedok, ktorý pohne i s vašou psychikou. Budete si môcť užívať momenty so svojimi najbližšími plnými dúškami.

Zerex Selén dá do poriadku oslabené nechty, no prospieva aj vlasom.



nechty lámavé nechty štiepenie nechtov choroba prevencia
Magazín arrow
Magazín arrow