Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

(Z)dravo Podcast

Nedostatok vitamínu D3 z nás robí večných nervákov: Ako to môžeme zmeniť? | Podcast

25.02.2021 00:00 Väčšina Slovákov má nedostatok vitamínu D. Prečo je to tak? Aj o tom sme sa bavili s doktorom Bajerom v podcaste (Z)dravo.

Slníte sa často a radi? A používate vysoký faktor UV ochrany? Asi vás prekvapí, keď vám povieme, že je to skôr zlé ako dobré. Ako je to možné? Pretože práve 15 minút na slnku denne bez ochranného faktora je to, čo potrebujete. Ale nič viac. Opálená pokožka je síce dlhé roky braná ako sexy a krásna, ale celodenné opaľovanie je skôr móda, než rituál vhodný pre vaše zdravie.

Instagramové dovolenky z pláže

No a čo teraz s tým? S touto informáciou? Samozrejme, keď budete uverejňovať na Instagrame fotografie bledých tiel z dovolenky od mora, asi to nebude príspevok plný lajkov. A komentáre budú znieť ako: Bože, vy tam máte také škaredé počasie, keď ste takí bledí? Alebo: Čo, stále prší, že? Keď ste ako snehuliaci..., atď. No a vysvetľujte, že to robíte pre svoje zdravie a denne sa vyložíte na morské slnko v plnej kráse len na 15 minút a potom pekne s UV ochrannými krémami putujete len po tieni. Možno vás tieto slová neprekvapujú, ale jednoducho zdravá pokožka nebýva spravidla tá slnkom pobozkaná, možno len tak zľahka. Samozrejme, to neznamená, že máte byť stále zatvorení len doma, práve naopak. 

Nervozita súvisí aj s vitamínom D3

D3, to je vitamín, ktorý chýba najmä nám, ktorí nemáme more a viac slnka. A keďže D3 pôsobí pozitívne proti stresu a nervozite, tak je celkom logické, že na dovolenke si občas povzdychneme, že prečo sú tu všetci takí milí a priateľskí, ale u nás, na Slovensku, je to presne naopak. Aj my sme iní, viac uvoľnení... A nemusí to byť tým, že máme konečne voľno od všetkého stresu. Že by to súviselo s chýbajúcim prirodzeným slnečným žiarením a vitamínom D3? No len si spomeňte, ako sa nám lepšie žije počas príjemného leta, než ukrutnej zimy. Aj tu, na Slovensku. I keď, aj tá je už iná ako voľakedy.

Vitamín D je dôležitý aj pre malé deti, aj pre nás v dospelosti

Nedostatok vitamínu D spôsobuje mnohé komplikácie. Najmä malým deťom, a aj tehotným ženám sa dodáva zväčša prostredníctvom výživových doplnkov, lebo je to jednoducho stavebný prvok malého organizmu, bez ktorého by sa dieťa nevyvíjalo dobre. D je vlastne hormón, ktorý udržiava najmä náš imunitný systém silný a odolný. 

Spozornite, ak ste stále unavení!

Ak pociťujete neustále únavu, môže za to aj nedostatok vitamínu D3. Aj o tom sme sa rozprávali, aké sú ďalšie príznaky  a čo jesť, aby sme ho mali v tele dostatok. 

Spí sa vám dobre?

Ak je pre vás spanie, zaspávanie a nakoniec aj nedostatočný spánok nočnou morou, opäť je tu možnosť, že vám chýba D3. S doktorom Bajerom sme prešli naozaj mnohé príklady, a určite to stojí za to, si tento rozhovor pustiť. Vznikol približne pred rokom, ale je aktuálny kedykoľvek – či je leto, alebo zima. Pandémia, alebo nie. Vypočujte si rozhovor s MUDr. Borisom Bajerom, ktorý študoval na Lekárskej fakulte na Univerzite Komenského v Bratislave, 6 rokov študoval PhD na SAV. Venoval sa experimentálnej endokrinológii, je to odborník na výživu, dietológ a vedie online kurzy Nutrition Expert.

Rozhovor o vitamíne D si môžete zapnúť aj priamo tu. Prajeme príjemné počúvanie!

Podcast (Z)dravo nájdete aj na týchto platformách:



Magazín arrow
Magazín arrow