Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Návod pre "zdravšie" stravovanie

Autor článku: redakcia Zerex.sk 22.09.2014 00:00 zdravé stravovanie

Zdravšie jesť znamená konzumovať potraviny iba v čerstvom stave. Postupom času potraviny prichádzajú o väčší objem aktívnych vitamínov, enzýmov a minerálnych látok. Rovnako aj tepelnou úpravou strácajú svoje pôvodné hodnoty a podiel výživných a pre telo potrebných látok. Dávajte pozor na to, aby ste si nepripravovali málo výživné jedlo bez prospešných a pre život nevyhnutných látok.

Dodržujte „pitný“ a „stravovací“ režim...

Pokiaľ chcete mať správny stravovací návyk, musíte striktne a predovšetkým pravidelne dodržiavať jednak pitný režim, ako aj ten stravovací režim. Okrem iného si zvoľte potraviny najvhodnejšie pre takýto životný štýl. Dôležité je vytvoriť si pestrý jedálny lístok bez preferovania len niektorých druhov jedál. Dennú dávku jedla si rozdeľte minimálne do piatych denných dávok. Následne spresníme, ktoré by to mali byť.

Deň začínajte vždy „raňajkami“...

Každý deň si ráno doprajte raňajky. Predstavujú najdôležitejšie jedlo celého dňa. Vaše telo po prebudení prijíma z potravy najviac energie. Raňajky majú ešte jeden význam a to taký, že vám umožnia jesť striedmo počas celého dňa a následne sa nebudete zbytočne prejedať. Raňajky by mali byť bohaté na množstvo vitamínov, sacharidov, minerálnych látok a tiež aj vlákniny. Celé raňajky by mali mať maximálne 220 kalórií.

Druhým jedlom je „desiata“...

Po uplynutí dvoch hodín po raňajkách si môžete dopriať druhé jedlo dňa - desiatu. Tá je akousi prípravou na výdatnejší obed. Počas desiaty je dobré skonzumovať napríklad čerstvé jablko, ovsené vločky s ovocím alebo aj mliečny drink (nápoj).

„Obed“ ako hlavné jedlo dňa ...

Obed predstavuje odjakživa hlavné jedlo dňa. Mal by sa skladať aj z tekutej stravy (polievky) a rovnako aj z druhého výdatnejšieho jedla. Obmedziť by ste mali nie príliš zdravé zahusťované polievky predovšetkým zápraškou. Konzumujte radšej kvalitný vývar z mäsa a zeleniny. Druhý chod by mal byť výdatnejší a vždy by mal byť pestrý, nie rovnaký. Pokiaľ uprednostňujete mäso, snažte sa ho variť zdravším spôsobom. Najideálnejším spôsobom je dusiť mäso na vode a podávať ho vždy s bohatou prílohou zeleniny. Obmedziť v rámci hlavného chodu by ste mali vyprážané jedlá. Bravčové a hovädzie mäso konzumujte iba občas, pretože je ťažšie stráviteľné a rovnako je aj tučnejšie. Skôr siahnite po morčacom, kuracom a tiež rybom mäse. Nevynechávajte ani celozrnné cestovinygrilovanú, či čerstvú zeleninu a šaláty.

„Olovrant“ - jedlo medzi obedom a večerou ...

Medzi obedom a večerou si doprajte olovrant, v rámci ktorého uprednostňujte ľahšie studené pokrmy, ktoré by vás mali rozhodne odľahčiť od výdatného obeda. Znova si môžete dopriať zeleninu, ovocie, šaláty napríklad s tuniakom a s kvapkami olivového oleja. Rozhodne nič nepokazíte mliečnym jogurtom, či probiotickým nápojom, ktorý vás navyše v letnom čase aj príjemne osvieži.

„Večera“ ako posledné jedlo dňa ...

Večera predstavuje posledné jedlo dňa. Nikdy nevečerajte priveľmi neskoro večer. Ideálne je navečerať sa do ôsmej (siedmej) hodiny večer. Vy už sami dobre viete, kedy bude pre vaše telo možné dať si posledné jedlo dňa. Nikdy nekonzumujte jedlo tesne pred spánkom. Zapamätajte si, že telo nepotrebuje už večer toľko energie ako na začiatku dňa! Najideálnejšie pre vaše telo bude deň ukončiť ľahkým a výživným zeleninovým šalátom alebo s nízkotučným tvarohom. Ďalším tipom je čerstvú zeleninu zľahka udusiť s krajcom celozrnného chleba.

Potrebný je i „pravidelný“ pitný režim ...

Pokiaľ chcete dosiahnuť zdravší spôsob života, nezabúdajte jednak ani na pravidelný pitný režim. O pitnom režime sme už nie raz hovorili aj na našom blogu. Áno, voda predstavuje obrovský význam pre ľudské telo, pretože tvorí až 70 percent hmotnosti tela. Práve pravidelným pitím si dopĺňame stratené tekutiny. Pite rozumne podľa aktuálnej aktivity, predovšetkým čistú vodu, vodu pramenistú z minerálnych prameňov, čaje, ovocné šťavy a šťavy z čerstvej zeleniny. Ráno je ideálne začať deň pohárom vody s citrónom tesne pred raňajkami. Počas dňa si doprajte ďalšie „litríky“ vody (v závislosti od ročného obdobia a od fyzickej aktivity, minimálne 2 litre radia odborníci). Večer zakončite deň čajom z byliniek alebo ovocným džúsom. Ako máte sami možnosť vidieť, dnes existujú možnosti ako žiť zdravšie. Jednou z možností je úprava vlastného stravovania, ako sme to naznačili v našom článku. Držíme palce na ceste za kvalitnejším životom už dnes!



strava jedlo pitný režim zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow