Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Máte vysoký tlak? Odhaľte potraviny na jeho urýchlené zníženie.

Autor článku: redakcia Zerex.sk 25.12.2014 00:00 vysoký tlak

Problém hypertenzie (vysokého krvného tlaku) trápi čoraz viac ľudí, bohužiaľ nie iba starších, ale častokrát aj mladých. Aký je postup doktorov? Zvyčajne vám odporučia úpravu stravy a tiež aj pravidelné cvičenie a tréning. Ak však toto nezaberie a váš tlak je naďalej privysoký, začnú vás liečiť medikamentózne, liekmi na zníženie hodnôt vysokého krvného tlaku.

Potraviny, ktorými znížite vysoký tlak

Potraviny ako cesnak, cibuľa, pór, či pažítka, sú už dávno známe ako dobrí pomocníci na zníženie krvného tlaku. My vám dnes predstavíme iné menej známe potraviny, vďaka ktorým si pomerne rýchlo dokážete upraviť svoj krvný tlak a dostať ho na optimálne hodnoty.

Zelený zázrak menom špenát

Ak máte vysoký krvný tlak, doprajte si veľa špenátu. Je to skutočne malý zelený zázrak, ktorý vám vďaka veľkému obsahu horčíka pomôže upraviť vysoký krvný tlak. Navyše schudnete, prípadne si jednoducho udržíte štíhlu líniu, pretože špenát má veľmi nízky obsah kalórií. Ďalšia výhoda špenátu spočíva v tom, že ho nemusíte konzumovať iba čerstvý. Svoje výživné hodnoty si zachováva i v mrazenej alebo balenej forme.

Mliečne výrobky, ale s nízkym obsahom tukov

Prečo práve tieto produkty? Možno viete, možno nie, všetky mliečne produkty obsahujú veľa vápnika a navyše aj vitamínu D. Obe látky sú výživné a navzájom si pomáhajú. Dokážu spoločne znížiť vysoké hodnoty krvného tlaku. Práve nízka hladinu vápnika spôsobuje zvýšenie krvného tlaku. Ak budete pravidelne konzumovať mliečne výrobky, ale s nízkou hladinou tukov, pomôžete si upraviť svoj krvný tlak na optimálne hodnoty. Výbornou voľbou sú nízkotučné jogurty a mlieko. Konzumujte ich v rámci olovrantu, desiaty alebo v úvode každého nového dňa. Rozhodne by ste mali zvážiť, čo je pre vaše zdravie najdôležitejšie a ako rýchlo mu dokážete pomôcť.

Čokoláda, ale radšej tmavá

Je zrejmé, že málokto obľubuje tmavú (horkú) čokoládu. Zvyčajne siahame po mliečnej alebo bielej čokoláde. No práve tmavá čokoláda má v porovnaní s mliečnou vysoký podiel prospešných antioxidantov. A nielen to. Bohatá je aj na iné látky, ktoré organizmus potrebuje na vývin a výživu. Nemusíte zjesť hneď celé balenie čokolády. Bude vám postačovať zjesť niekoľko tabličiek každý deň a váš tlak sa dokáže upraviť. Ak ale hovoríme o čokoláde, tá nemôže tvoriť hlavné jedlo dňa. Určite je dobré si ju dopriať, ale vždy s mierou, pretože v súvislosti so sladkým ste v ohrození zvyšovania svojej telesnej hmotnosti. Myslite na to a buďte obozretní pri jej konzumácii.

Aj s lososom to pôjde ľahšie

Rybie mäso samé o sebe je zdravé a bohaté na výživné látky pre ľudské telo. Ak si navyše zvolíte aj správny druh ryby a rovnako si ju aj zdravo pripravíte (upečiete alebo ugrilujete), pomôže vám to aj pri problémoch so zdravím. Práve mäso z lososa má tú obrovskú výhodu, že vám vie pomôcť v prípade vysokého krvného tlaku. Losos má veľa proteínov, látok pomáhajúcich pri vysokom krvnom tlaku. Navyše dodá vášmu telu aj dostatok vitamínu D a zároveň aj bielkovín. Losos má skoro nulovú hladinu „nezdravých“ tukov, pretože obsahuje práve zdraviu prospešné tuky.



vysoký tlak potraviny vitamín d
Magazín arrow
Magazín arrow