Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

Maškrtiť sa dá aj zdravo: 5 dobrôt, ktoré si doprajete bez výčitiek

08.12.2020 00:00 maskrtit-sa-da-aj-zdravo

Keď sa snažíme udržiavať si postavu alebo schudnúť, podvedome (ale aj vedome) hľadáme možnosti, ako ulahodiť aj nášmu maškrtnému “ja”. Ktoré dobroty sú priam stvorené na zdravé maškrtenie? 

#1 Zdravé sladké raňajky: maškrta, ktorá pomôže predchádzať chuti na sladké počas dňa

Prvé jedlo dňa má oproti ostatným výhodu: raňajky môžu byť pestré a sladké vďaka ovociu, medu, javorovému sirupu a podobne. Práve ovocie poskytne uspokojenie chuťových pohárikov bažiacich po niečom sladkom, vďaka čomu sa postará o nakopnutie energie na celý deň. Prirodzene, odporúča sa aj nejaký zdroj bielkovín a zdravých tukov.

TIP: Ovsená kaša so sušeným ovocím, orechmi a chia semienkami

Uvarte si na raňajky ovsenú kašu z dvoch lyžíc ovsených vločiek a jednej lyžice ovsených otrúb, pridajte do nej ovocie, napríklad ovocie sušené mrazom. Primiešajte aj čajovú lyžičku chia semienok a na vrch nasypte rozdrvené vlašské orechy. Zdravý zdroj cukrov, tukov, vlákniny a bielkovín je na svete. Ochuťte medom. 

Ovsená kaša je zdrojom vlákniny, dokáže preto zasýtiť na dlhší čas. Med je lahodná tekutina bohatá na mnoho prospešných zlúčenín vrátane tráviacich enzýmov.

💡 Ako na podporu trávenia? K jeho správnej funkcií prispieva aj použitie čierneho korenia alebo rakytníka rešetliakového. Sú súčasťou prírodného doplnku výživy Zerex Enzemax, ktorý dopraje tráviacemu traktu bylinkové pohladenie. Nedopustí, aby vám problémy s trávením prerástli cez hlavu.   

#2 Prospešná desiata pre milovníkov orechov

Pod pojmom orechy si nemáme predstavovať solené oriešky nasiaknuté olejom, ktoré “zobkáme” počas dňa. Práve vysoké množstvo tukov a solí robí takéto maškrty nebezpečné nielen pre postavu, ale aj pre zdravie. Praženie pomocou vysokých teplôt znižuje obsah cenných antioxidantov a vitamínov. 

Orechy sú bohatým zdrojom zdravých tukov, vlákniny a výživných látok, ako napríklad horčíka, selénu, fosforu, vitamínu E či kyseliny listovej. Vedia pomôcť pri znižovaní zlého cholesterolu v krvi. Môžu si ich dopriať vegáni aj ľudia trpiaci cukrovkou, a orechy nemusia ohroziť ani ľudí na diéte. Vďaka obsahu vlákniny pomôžu konzumované orechy cítiť sa sýto dlhší čas.

Dôležité je vedieť, že na orechoch si môžete zamaškrtiť najlepšie ráno a dopoludnia. Majú slúžiť ako doplnenie zdravého jedálnička, nejedzte preto celé balenie na posedenie.

TIP: Ovocie + orechy + čokoláda

Úžasnou kombináciou je aj spojenie ovocia, orechov a čokolády v chutnej zmesi Mixit - Vianočný mix. Vymeňte predvianočné pojedanie koláčikov za tento druh maškrty a doprajte si tú zdravšiu alternatívu niečoho chutného. 

#3 Sladký a súčasne zdravý obed? 

Pravdepodobne si viete dobre predstaviť rôzne dobroty, ktoré si kvôli vysokému obsahu cukrov a tukov doprajete len zriedka - alebo vôbec. A čo ak sa to predsa len dá? Zamaškrtiť si na niečom sladkom aj počas obeda?

Vyskúšať môžete napríklad celozrnné palacinky s proteínom, ochutené čučoriedkami a javorovým sirupom. Namiesto bielej pšeničnej múky použijete celozrnnú, ktorú zmiešate s proteínovým práškom v pomere 3:1. Čučoriedky poslúžia namiesto marmelády a uspokoja chuť na sladké aj napriek tomu, že majú nízky obsah cukru, zato sú však plné dôležitých antioxidantov

#4 Energia na popoludnie a súčasne dobrota?

Dávku proteínov a súčasne chutný snack popoludní, ktorý vám “dobije baterky”, si môžete pripraviť rýchlo a jednoducho. Postačí vám k tomu grécky jogurt, ktorý je bohatý na bielkoviny a probiotiká. Dobrotu si vyrobíte napriklad primiešaním lyžičky medu a lyofilizovaného chrumkavého ovocia.  

💡 Grécky jogurt môžete jesť aj na slano napríklad v kuracom šaláte s kúskami varených kuracích pŕs, ľadovým šalátom, paprikou, soľou a kajenským korením. 

#5 Dá sa vyzrieť aj na večerné maškrtenie?

Poznáme dobre mienené rady, aby sme ráno jedli ako králi, na obed ako sluhovia a večer ako žobráci. Rovnako dobre sme si vedomí toho, že večerné jedlo si musíme veľmi dobre premyslieť, aby sa nám na bruchu a stehnách “neprilepili”. Ako to však urobiť tak, aby sme si dali nejakú tú dobrotu aj napriek tomu mohli dať?

Pomyslenie na také jedlo ako pizza vám už podľa všetkého ani nenapadne. Ale čo ak by to šlo? Existuje obrovské množstvo receptov na zdravú pizzu, určenú aj pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, vegánov či diabetikov. Všetko je o surovinách použitých pri príprave.

TIP: Ako pripraviť zdravšiu verziu pizze

  • namiesto hotových omáčok alebo základov použite čerstvé paradajky, cesnak, soľ, bazalku, kvapku olivového oleja, mleté čierne korenie,
  • tučné syry nahraďte ľahšími verziami do 30% tuku v sušine, 
  • na obloženie uprednostnite šunku s vysokým obsahom mäsa pred údenými mäsovými výrobkami ako saláma, klobása, slanina,
  • nezabudnite na rôzne druhy zeleniny rozličných farieb, aby ste ulahodili aj oku,
  • za plnohodnotnú náhradu bielej múky je možné použiť celozrnnú múku alebo múku z quinoy, ktorá je dobrým zdrojom bielkovín, vlákniny a železa.


Dopriať si zdravšie maškrty nie je žiadna veda, vyžaduje to len úsilie a ochotu venovať svoj čas dôkladnému výberu. 

💡 Ako začať žiť zdravšie? Vypočujte si tipy od Martina Šmahela!

V podcaste (Z)dravo sa dozviete najnovšie a overené spôsoby, ako začať so zdravým životným štýlom tak, aby ste to po týždni nevzdali. Tréner Martin Šmahel sa podelil o jeho triky, o dôvody, prečo sa žiť zdravo oplatí, a že to nie je vôbec také náročné (a už vôbec nie nepríjemné). Podcast (Z)dravo nájdete na Spotify, Apple Podcasts, Youtube, alebo hocikde, kde počúvate vaše obľúbené podcasty. 

 

Prečítajte si aj o tom, prečo máte občas chuť prejedať sa, a ako obmedzíte chuť na sladké?



Magazín arrow
Magazín arrow