Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.
Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.
Jedlo
Keď pocítite bolesť za hrudnou kosťou krátko po jedení alebo hneď ako si ľahnete, viete, že sa ozvalo pálenie záhy. Čoho je dôsledkom a ktoré pokrmy ju spôsobujú?
Často sa s ňou stretávajú budúce mamičky, ale do života môže náhle a bez varovania zasiahnuť komukoľvek. Pripravili sme pre vás zoznam toho, pri čom hrozí, že dá o sebe opäť vedieť.
Keď sa žalúdočná kyselina dostane tam, kde by nemala byť, a prenikne zo žalúdka do pažeráka, spôsobuje nepríjemné pocity pálenia na hrudníku. Prispieť k tomuto stavu môžeme prostredníctvom prejedania sa alebo vytvárania tlaku na žalúdok (najmä v období tehotenstva).
Alkoholické nápoje uvoľňujú zvierač pažeráka natoľko, že umožnia preniknutiu žalúdočných kyselín (ale aj potravín zo žalúdka) naspäť do pažeráka.
Veľmi podobné je to aj s pitím kofeínových drinkov, pretože rovnako ako alkohol pomáhajú uvoľniť svaly zvierača pažeráka.
Medzi zeleninou je to jeden z favoritov, ktorý podporuje pálenie záhy.
Stalo sa vám, že ste po úžasnom ázijskom jedle pocítili takmer okamžite pálenie záhy? Indická aj čínska kuchyňa používa veľké množstvo korenín, na ktoré nie je každý zvyknutý. Akékoľvek jedlo s množstvom korenín môže spôsobiť pálenie záhy.
Konzumácia tuku spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a “pomáha” tak vytvárať tlak. Jeho výsledkom môže byť nepríjemné pálenie.
Hoci nepatrí medzi jedlá ani nápoje, jednoznačne mu patrí dôležité miesto v tomto zozname. Aj keď krátkodobý stres nám môže pomôcť zvládať záťaž, z dlhodobého hľadiska neprospieva nikomu. Aj žalúdok a jeho kyseliny naň negatívne reagujú, čo my pociťujeme ako pálenie záhy.
Aj domáce prostredie ponúka priestor na riešenie tohto problému. Existujú “domáce lieky” alebo prostriedky na pálenie záhy, vďaka ktorým sa nepríjemností zbavíte jednoduchšie.
Siahnuť môžete aj po Zerex Enzemax - prírodnom výživovom doplnku, ktorý je určený na podporu trávenia a funkciu pečene. Obsahuje množstvo výťažkov z rastlín, ktoré tieto procesy podporujú (psyllium, chlorela, pestrec mariánsky, púpava lekárska, čierne korenie, či rakytník rešetliakový).
Nezabúdajte na dôležitú vec: pitie vody.
Bežne si ľudia vedia poradiť s nepríjemnými príznakmi, avšak dlhotrvajúce alebo často sa opakujúce epizódy (viac ako dvakrát týždenne) môžu byť dôvodom, prečo kontaktovať vášho lekára. Obzvlášť opatrní buďte najmä v prípadoch, ak sa pálenie záhy kombinuje s ďalšími zdravotnými problémami - bolesti v končatinách, ťažkosti s dýchaním, tlak na hrudníku.