Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Lieky, ktoré oceníte nielen pri dlhodobých problémoch s trávením: Lepší pocit bez nafukovania

Autor článku: Jana Petrejová 17.07.2024 08:02 Odstráňte nafukovanie vhodným jedálničkom a prípravkami, po ktorých sa vám uľaví. Foto: Pexels.com

Dlhodobé problémy s trávením môžu výraznejšie zasahovať do každodenného života. Obzvlášť vtedy, ak sú dlhodobejšieho charakteru a vyskytujú sa pravidelne. Spoznáte ich podľa nafukovania, plynatosti, nevoľnosti, zvracania, nadmerného grgania, bolestí brucha, kŕčov či pálenia záhy. Môžu sa ukázať náhle a trvajú maximálne jeden až dva dni, alebo sú dlhodobé a chronické. 

Príčiny problémov s trávením

Za žalúdočnými ťažkosťami býva väčšinou nesprávne stravovanie vrátane prejedania sa, konzumácie veľkého množstva jednoduchých sacharidov a nasýtených tukov. 

Na vine však môžu byť i nasledujúce príčiny: 

  • Stres

  • Ochorenie tráviaceho traktu (pankreatitída a pod)

  • Užívanie niektorých liekov (antibiotiká a pod)

  • Fajčenie

  • Nadmerné pitie alkoholu

  • Otrava jedlom

  • Infekcia baktériou Helicobacter pylori

  • Neznášanlivosť lepku a laktózy

Lieky ako podporná pomoc

Konzultácia s lekárom je na mieste, ak sa neviete zbaviť tráviacich problémov dlhšie obdobie, príp. sa zhoršujú ich príznaky a pribúdajú nové symptómy. Ak ste si istí, že nejde o nič vážne, pomôžu voľnopredajné lieky na trávenie z lekárne. Hoci nevyriešia príčinu tráviacich problémov, minimálne zmiernia príznaky a poskytnú úľavu. 

Na výber máte množstvo prípravkov, ktoré oceníte pri ťažkostiach s trávením. Hlavné však je vybrať si produkty na prírodnej báze. Príkladom sú rôzne bylinkové čaje, po ktorých si vydýchnete. Pri žalúdočných problémoch či pálení záhy pomôžu bylinné kvapky, prášok alebo kapsule či tablety s probiotickými kmeňmi alebo ich kombináciou s bylinnými zložkami. 

Na trhu je množstvo preparátov a tabletiek, ktoré sľubujú priaznivé účinky na trávenie. Foto: Pexels.com

Čo si všímať v zložení?

Najčastejšie zložky, ktoré obsahujú prípravky s pozitívnymi účinkami na trávenie: 

Zázvor

Na nevoľnosť je zázvor priam ideálny! Niektoré štúdie uvádzajú, že má podobnú účinnosť ako niektoré lieky proti nevoľnosti. Príjemným plusom je menšie riziko vedľajších účinkov. Obsahuje aktívne zložky podporujúce trávenie, znižujú príznaky nevoľnosti, pocit plnosti i zvracanie. Nastrúhajte čerstvý koreň a zalejte ho vriacou vodou. Budete mať k dispozícii zázvorový čaj, ktorý prispeje k rýchlejšiemu tráveniu. Ihneď sa vám uľaví.

Fenikel 

Bylinka pomáha pri nadúvaní a je užitočná pri činnosti žalúdka. Dokonca sa odporúča aj pri črevných kolikách, chronickej zápche a žlčníkových kameňoch. Má protizápalové účinky. Oplatí sa vyskúšať čaj z feniklových semienok, ktorý upokojuje a uvoľňuje hladké svalstvo čriev. Podporuje krvný obeh do zažívacieho traktu a napomáha správnemu tráveniu. 

Mäta prieporná

Mäta by vám rozhodne nemala chýbať v domácnosti. Má pozitívny vplyv na prevenciu zvracania a hnačky. Taktiež ide o skvelý podporný prostriedok pri nepríjemných žalúdočných kŕčoch. Zlepšuje nevoľnosť a pomáha i pri nadúvaní a nechutenstve, čím dá do poriadku zlé trávenie. Dokonca sa ukázala nápomocná pri potláčaní bolestí spôsobených podráždeným žlčníkom a žlčovými kameňmi. Jej účinky oceníte vo forme čaju. 

Aktívne uhlie

Patrí medzi najznámejšie zložky v prípravkoch, ktoré prispievajú k zmierneniu tráviacich problémov vrátane nadúvania a plynatosti. Taktiež podporuje elimináciu nadmerných plynov v tráviacom trakte. Vyniká schopnosťou absorbovať a viazať toxíny v tráviacom systéme. 

Ako si správne vybrať probiotiká?

Osobitnú pozornosť treba venovať výberu probiotík, ktorých je na trhu neúrekom. Oplatí sa sledovať, aké kmene probiotických baktérií daný výrobok obsahuje a tiež, koľko ich je v jednej kapsule. Medzi najkvalitnejšie patria tie s miliardou živých baktérií, ktoré nájdete v jednej tabletke alebo kapsule a taktiež na to poukážu aspoň 3-4 probiotické kmene. 

Najvýznamnejšími baktériami sú laktobacily (Lactobacillus), teda baktérie mliečneho kvasenia a bifidobaktérie (Bifidobacterium). existuje množstvo druhov baktérií, pričom každý je určený na iné typy ťažkostí. Napríklad v rámci laktobacilov natrafíte na Lactobacillus acidophilus, ktoré poskytujú pomoc pri hnačke a trávení mliečnych potravín či Lactobacillus plantarum, ktoré podporujú zastavenie rastu a množenie baktérií. 

V neposlednom rade je dôležité ich správne užívanie, ktoré podporí účinky probiotík. Najideálnejšie je užiť ich spolu s jedlom. Ak beriete antibiotiká, dobrý je časový rozostup aspoň 2-4 hodiny. Najprv si dajte antibiotiká a následne v tomto časovom intervale probiotiká. 

Správnym výberom probiotík a následne správnym užívaním zabezpečíte podporu funkcie tráviaceho traktu a imunitného systému. 

Najvyššia kvalita v produkte

Príkladom správneho a účinného výživovému doplnku s obsahom prospešných probiotík je Zerex Probio. Skoncuje s problémami s trávením, ktoré by vás mohli vyradiť zo života, čo znamená menej zážitkov so svojou rodinou a najbližšími. Jediné, čo budete riešiť, bude trávenie spoločného času a aktívne plánovanie výletov a iných udalostí. Konečne vám plány neskrížia žiadne ťažkosti s trávením. Zerex Probio obsahuje laktobacily a bifidobaktérie, ktoré tvoria prirodzenú súčasť našich čriev. Produkt ocenia aj tí, ktorí sa liečili antibiotikami. Je však vhodný pre každého vyznávača zdravého životného štýlu, u ktorého je svoje zdravie a zdravie svojich najmilších na prvo mieste. 

So Zerex Probio vám neskrížia plány žiadne problémy s trávením.



trávenie problémy s trávením nafukovanie plynatosť nafúknuté brucho
Magazín arrow
Magazín arrow