Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

L-arginín vás priblíži k vysnívanej postave: Čo dokáže táto aminokyselina?

Autor článku: Jana Petrejová 09.07.2024 08:11 L-arginín vás nenechá v štihu a podporí vás na ceste za vysnívanou postavou. Foto: Pexels.com

Kľúčová nielen pre atlétov, ktorú chcú zlepšiť svoj výkon a zrýchliť regeneráciu, ale významné prínosy má aj pre tých, ktorí nie sú vrcholoví športovci. Aminokyselina L-arginín sa  čoraz viac stáva obľúbeným doplnkom vo svete zdravého životného štýlu. Ľudia postupne objavujú jeho zdraviu prospešné účinky a pozitívny vplyv na telo, preto sa stáva čoraz populárnejším. Ak patríte do skupiny ľudí, ktorí o L-arginínu ešte nepočuli, čoskoro sa to zmení. Prečo by mohol byť práve tento suplement kľúčom k lepšiemu zdraviu a vitalite?

L-arginín patrí medzi aminokyseliny. Je to základný prvok bielkoviny, potrebnej pre životne dôležité funkcie v tele. Bohužiaľ, telo si L-arginín nedokáže vytvoriť samo, preto prichádzajú na pomoc zdroje prostredníctvom stravy alebo doplnkov výživy. O jeho priaznivých účinkoch na telo by sa dala napísať aj jedna kapitola knihy, no najznámejšia je schopnosť zlepšovať krvný obeh, do čoho vstupuje oxid dusnatý a pôsobenie aminokyseliny.  

Ako funguje v ľudskom organizme?

Oxid dusnatý má veľký význam v ľudskom organizme. Ide o molekulárny plyn, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mnohých procesoch v tele. Je potrebný napr. pri regulácii prietoku krvi či znižovaní arteriálneho tlaku. L-arginín sa premieňa v tele na spomínaný oxid dusnatý prostredníctvom určitého procesu. Práve tento proces napomáha k pružnosti krvných ciev a podpore zdravého krvného obehu. Ide o dôležitý aspekt hlavne pre športovcov, ktorí hľadajú nové riešenie na optimalizáciu svojho výkonu. Práve efektívne dodávanie kyslíka do svalov, ktoré podporuje L-arginín, môže zlepšiť vytrvalosť. Schopnosti aminokyseliny však ocenia aj pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami. 

Účinky aminokyseliny

L-arginín vyniká množstvom benefitov a môže významne prispieť k celkovej vitalite a zdraviu. Okrem toho, že má vplyv na lepší krvný obeh, zvyšuje výkon a podporuje regeneráciu po náročnom tréningu, taktiež vplýva aj na mozog a srdce.

L-arginín sa stane vaším spojencom pri formovaní postavy. Foto: Pexels.com

Vplyv L-arginínu na ľudské telo:

  • Pomáha pri regulácii krvného tlaku

  • Podporuje správne fungovanie imunitného systému

  • Reguluje množstvo cukru v krvi

  • Podporuje zásobovanie mozgu a srdca kyslíkom

  • Podporuje spermatogenézu a erekciu

  • Bojuje proti zápalu v tele

  • Zlepšuje funkciu obličiek

  • Podporuje budovanie svalov

  • Bojuje proti demencii

  • Prispieva k náprave impotencie, erektilnej dysfunkcie a mužskej neplodnosti

  • Podieľa sa na oprave krvných ciev

  • Znižuje riziko artériosklerózy a srdcového infarktu

  • Ide o účinnú prevenciu prechladnutia

Pomocník pri cvičení

Za zmienku stojí hlavne pôsobenie L-arginínu na výkonnosť, intenzitu a zotavenie pri cvičení. Tým, že pomáha privádzať výživné látky a kyslík do svalových i kĺbových tkanív, celkovo zlepšuje cvičenie a zmenšuje bolesti. Jeho účinky však týmto nekončia. Niektoré štúdie ukázali, že má priaznivý vplyv pri chôdzi a znižuje bolesti svalov aj u ľudí s prerušovaným krívaním. Telo používa L-arginín na zvýšenie produkcie ľudského rastového hormónu, prolaktínu a niektorých aminokyselín vrátane kreatínu. Ako preukázali vedci, aminokyselina predstavuje pomoc pri kulturistike, cvičení a naberaní svalovej hmoty. Má vplyv na metabolizmus, napomáha k oprave, budovaniu a udržiavaniu mladistvého základu kostrového svaltsva. 

Potravinové zdroje L-arginínu

Ak si chcete zabezpečiť dostatočný príjem L-Arginínu, mali by ste sa sústrediť na to, čo si dáte na tanier. Ako už bolo spomenuté, telo si nedokáže samé vytvoriť túto aminokyselinu. Možno ju získať hlavne zo živočíšnych zdrojov bielkovinových potravín. 

V týchto potravinách sa prirodzene vyskytuje aminokyselina:

  • Červené mäso

  • Vaječné bielko

  • Morské plody

  • Sója

  • Hrášok

  • Orechy

Podpora na ceste za novou postavou

Ak máte vyváženú a pestrú stravu, s veľkou pravdepodobnosťou ho má vaše telo dostatok. Často športujete a dbáte na svalový rast? Je dosť možné, že okrem stravy budete potrebovať doplniť množstvo L-arginínu z iných zdrojov, ako sú rôzne prípravky a doplnky výživy. Pri užívaní arginínu v úlohe výživového doplnku sa odporúčajú dávky v rozpätí 2 000 - 5 000 mg denne. 

Milovníci športu a intenzívnych tréningov ocenia účinky produktu Zerex L-arginín, ktorý ich zásobí touto aminokyselinou. Fanúšikovia aktívneho života si doslova zamilujú tohto fitness parťáka, ktorý ich bude sprevádzať na ceste za vyformovanou postavou. Nielenže vám pomôže s budovaním svalov, ale vďaka doplnku posuniete svoje hranice o niečo vyššie a zvládnete oveľa viac. Už si len stačí naplánovať tréningy a dokázať nielen ostatným, že na to máte. Dôležitý je progres, v ktorom vás podporí Zerex L-arginín. Ste pripravení na nové “ja” v novom šate? 

Hľadáte nového fitness parťáka? Zerex L-arginín je skvelou voľbou.



cvičenie l-arginín aminokyseliny pohyb zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow