Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Kvalitnejšie a rýchlejšie spermie: 4 faktory, ktoré to môžu ovplyvniť

26.05.2021 00:00 kvalitnejsie-a-rychlejsie-spermie-4-faktory-ktore-to-mozu-ovplyvnit

Zázrak zrodenia nového života ľudstvo neprestáva fascinovať ani v 21. storočí. Jeho splodenie však niekedy nie je také jednoduché, ako si mnohí z nás predstavujú. Ak sa aj vy už dlhší čas pokúšate o bábätko, no tehotenský test vždy ukáže len jednu čiarku, stojí za to vyskúšať niektoré z týchto užitočných rád.

Kvalitné spermie, rovnako ako vajíčko, hrajú v počatí plodu nenahraditeľnú úlohu. Na to, aby tá najšikovnejšia z armády mužských pohlavných buniek prenikla do vajíčka a oplodnila ho, musí spĺňať nasledovné kritériá:

  • musí sa v tekutom prostredí pohybovať rýchlosťou 1 - 4 mm / min,
  • musí mať pravidelnú oválnu hlavičku, krčok a bičík,
  • musí sa pohybovať priamo k cieľu, a to rýchlo a impulzívne.

Spermie, ktoré majú dostatočnú kvalitu a mobilitu na to, aby boli schopné vajíčko oplodniť, predstavujú v priemere len 4% z celého ejakulátu. Pokiaľ teda chcete šance víťaznej mužskej pohlavnej bunky zvýšiť, je dôležité sa postarať o to, aby sa zlepšila celková kvalita ejakulátu. Ako na to?

#1 Doplňte vitamíny

Zloženie ejakulátu netvoria len spermie, ako by si mnohí mohli myslieť. Predstavujú len 5 až 15% jeho celkového objemu, a okrem nich sa v ňom nachádza až 400 druhov rôznych bielkovín, cukry, vitamíny (najmä vitamín C), kreatín, ale aj minerály ako zinok, vápnik, horčík a sodík.

Ak teda chcete pre spermie pripraviť vhodné prostredie, je veľmi dôležité prijímať dostatok esenciálnych vitamínov a minerálov, ktoré sa v ejakuláte prirodzene nachádzajú. Napríklad štúdia publikovaná v National Library of Medicine preukázala, že deficit zinku v mužskom organizme má výrazne negatívny vplyv na kvalitu a počet spermií, ba dokonca môže viesť až k neplodnosti. 

Dôležitým vitamínom pre zabezpečenie dobrej kvality je aj vitamín C. Ďalšia štúdia totiž preukázala, že užívaním 1 000 mg doplnku výživy vitamínu C dvakrát denne po dobu dvoch mesiacov, sa u neplodných mužov zvýšila pohyblivosť spermií až o 92%, pričom ich počet vzrástol o viac ako 100%. Zároveň sa o 55% znížil aj podiel deformovaných spermií. 

#2 Čo na tanieri, to v spermiách

Výskumy potvrdzujú, že konzumácia jedál bohatých na antioxidanty má priaznivé účinky na mužskú plodnosť aj na kvalitu spermií. Takže pri večernom maškrtení pri telke nezaškodí nahradiť nezdravé chipsy napríklad vlašskými orieškami.

Mandle, vlašské či lieskové orechy sú plné výživných látok, ako napríklad omega-3 mastné kyseliny alebo aj zinok. 

Je vedecky dokázané, že Omega-3 mastné kyseliny hrajú v plodnosti nenahraditeľnú úlohu. Živiny v nich obsiahnuté totiž pomáhajú spermie chrániť pred poškodením voľnými radikálmi, a zároveň prispievajú k zachovaniu ich správnej štruktúry.  

Ďalšou skvelou potravinou na podporu hladiny mužského pohlavného hormónu je špenát

Táto nenápadná zelenina je výdatným zdrojom kyseliny listovej (vitamínu B9) a horčíka, ktoré pomáhajú zlepšovať prietok krvi, čo má pozitívne účinky na mechanické funkcie pohlavných orgánov. 

Vedci zároveň odporúčajú vyhýbať sa veľkým množstvám sójových výrobkov, keďže táto strukovina je bohatá na izoflavóny, ktoré negatívne ovplyvňujú plodnosť. 

Netreba to preháňať ani s alkoholom. Jeho vysoký príjem totiž dokáže znížiť prirodzenú hladinu mužského pohlavného hormónu, čím zhoršuje tvorbu aj kvalitu spermií. 

#3 Pomôžu aj bylinky

Tie správne vitamíny a látky, ktoré pomáhajú zlepšiť kvalitu a počet spermií, sa často nachádzajú aj v bylinkách.

Napríklad kotvičník zemný, ktorý sa používal už v starovekej gréckej, čínskej a indickej medicíne ako liek proti neplodnosti a dokonca aj erektilnej dysfunkcii, je veľmi bohatý na vitamín C.

To znamená, že pomáha u mužov stimulovať hormonálne procesy dôležité pre správnu pohlavnú funkciu, čím zároveň podporuje libido. V spojení s L-arginínom, ktorý pozitívne vplýva na zásobovanie pohlavných orgánov krvou a prispieva tak k pevnej erekcii, je táto bylinka ideálny pomocník na zlepšenie kvality ejakulátu a podporu plodnosti. 

Priaznivé účinky na zvýšenie hladiny mužského pohlavného hormónu má aj koreň macy peruánskej. Túto rastlinu poznali už starí Aztékovia, ktorí poznali jej silné protizápalové účinky a hojne ju používali v rôznych oblastiach medicíny, najmä na liečbu neplodnosti.

Štúdia publikovaná v National Library of Medicine uvádza, že užívaním 1,75 gramu prášku z koreňa macy peruánskej každý deň po dobu 3 mesiacov sa u zdravých jedincov zvýšil počet aj pohyblivosť spermií.

Ak sa teda pokúšate o dieťatko, no nejako sa vám nedarí uspieť, stojí za to vyskúšať túto silnú bylinkovú kombináciu L-arginínu, kotvičníka, macy a ginka. 

#4 Cvičením k lepšej plodnosti

Okrem toho, že pravidelné cvičenie aspoň 30 minút denne podporuje celkové zdravie, je vedecky dokázané, že má pozitívny vplyv aj na podporu plodnosti a dokáže dokonca zvýšiť hladinu mužského pohlavného hormónu. Viaceré štúdie sa zhodujú, že u mužov, ktorí pravidelne cvičia, je hladina tohto hormónu omnoho vyššia ako u tích, ktorí preferujú pasívny životný štýl. Samozrejme, platí “všetkého s mierou” a prílišné fyzické preťažovanie organizmu môže mať na plodnosť celkom opačný efekt. Práve preto je pri cvičení dobré pravidelne dopĺňať hladinu zinku.

Ak sa teda usilujete o zvýšenie kvality spermií a podporu plodnosti, veríme, že vám tieto 4 rady prinesú úžitok. Vybrané zložky - vitamíny a extrakty z bylín - môžete doplniť aj prostredníctvom špeciálneho výživového doplnku pre mužov, Zerex Ultragold. Je voľne dostupný na e-shope Zerex.sk a dorazí k vám v neoznačenom obale tak, aby ste len vy vedeli, čo je obsahom zásielky.



Magazín arrow
Magazín arrow