Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.
Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.
Jedlo
Samotný názov kuskus prezrádza, že bude pochádzať zďaleka. Ak hľadáme pôvod tohto jedla, zistíme, že je to skutočne tak. Jedná sa o pokrm až z ďalekej marockej kuchyne. Možno ste mali tú možnosť ho ochutnať v niektorej z reštaurácií v ďalekom Stredomorí. Alebo ste naň natrafili úplnou náhodou v inej zahraničnej destinácii. Nech je pravda aká je, my sa vám pokúsime priblížiť a odhaliť základné tajomstvá tohto už čoraz viacej sa udomácneného jedla aj v našich končinách. Ak skúsite kúsok, nebudete sa chcieť od neho odtrhnúť! Zoznámte sa viac s kuskusom, drobnou guľatou cestovinou z tvrdej pšenice ...
Z čoho sa kuskus vyrába? Na jeho výrobu je potrebná tvrdá pšenica, ktorá sa spracúva do podoby malých guľôčok. Je výbornou pochúťkou aj ako príloha, ktorá nahrádza známe prílohy, napríklad zemiaky, ryžu alebo cestoviny. Kuskus je dobré servírovať jednak k mäsitým, ako aj k bezmäsitým pokrmom, konkrétne aj k zelenine alebo i k chutným domácim prívarkom.
Ako je to so samotnou prípravou tohto jedla? Prípravu zvládne skutočne každý, nie je to vôbec náročné, či komplikované. Samotný kuskus vložíte do hrnca. Po chvíli ho zalejte vrelou vodou, najlepšie v pomere 1 : 2. Následne všetko zamiešajte a prikryte pokrievkou. V rámci poslednej fázy nechajte celý hrniec približne desať až pätnásť minút odstáť v teple.
Súhlasíme s tým, že samotná príprava tohto pokrmu nezaberie veľa času, môže trvať iba pár minút. Avšak ten pravý kuskus sa pripravuje aj niekoľko hodín (väčšinou až dve hodiny). Ak je kuskus hotový a pripravený ku konzumácii, môžete si ho dopriať skutočne s akýmkoľvek iným jedlom. Je to už len na vás, na čo máte chuť a s čím vám to bude chutiť najlepšie.
V prípade konzumácie platí, že kuskus je najlepšie jesť teplý, ako väčšinu jedál. No čoraz častejšie je obľubovaný aj v studenej forme, najmä v podobe taboulé alebo s morskými plodmi. Okrem toho je možné sa stretnúť aj so sladkým variantom prípravy, kedy je kuskus pripravovaný s mandľami, mliekom a s hrozienkami.
Jednoducho preto, lebo je zdravý. Predovšetkým celozrnný kuskus si udržuje všetky významné živiny, nachádzajúce sa v jadre a obale obilniny. Dbajte na to, aby ste sa vyhýbali kuskusu z bielej pšenice. Ten obsahuje menej minerálnych látok, vitamínov a vlákniny. Tým bude celý proces trávenia a organizmus ochudobnený práve o tieto dôležité látky.
Na záver nám dovoľte ešte ako výbornú inšpiráciu ponúknuť jeden z viacerých receptov na konzumáciu tejto drobnej guľatej cestoviny.
Suroviny:
8 polievkových lyžíc kuskusu, 4 mrkvy, 2 cibule, 1 pór, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ. Postup:
Ako prvé dôkladne umyte zeleninu. Následne ju očistite, pokrájajte na krúžky a uvarte v slanej vode. V samom závere varenia dajte do hmoty pripravený „kuskus“ a ešte povarte pár minút (približne 5 minút). Chvíľami miešajte a dochuťte. Samotné jedlo servírujte na tanieroch a ozdobte petržlenovou vňaťou alebo strúhaným syrom. Celková doba prípravy je približne trištvrte hodiny. Je to jedlo pre 4 až 5 osôb.
Tak ako máte možnosť vidieť, každodennú stravu si jednoducho môžete spestriť aj s kuskusom. Želáme vám dobrú chuť.