Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Koreň života z Ázie: Všetko o ženšene, čo ste nevedeli

Autor článku: Jana Petrejová 12.07.2024 08:15 Ženšen je kľúčom k silnej imunite a väčšej energii. Foto: Pexels.com

Prebudí spiacu energiu, ktorá vo vás potichu drieme a posilní telo i myseľ. Aj toho je schopný všehoj ázijský, alebo jednoducho povedané ženšen, ktorý patrí medzi najviac známe liečivé byliny na svete. Už niekoľko desaťročí si nevedia vynachváliť jej účinky na ľudský organizmus vo východnej tradičnej medicíne. Čím je rastlina ešte charakteristická?

Najčastejšie by ste natrafili na ženšen v lesoch, alebo v horských oblastiach juhovýchodnej Ázie. Vo veľkom sa vyskytuje v v severovýchodnej Číne, vo východnom Rusku a tiež v horách Severnej Kórei. A hoci v Ázii je známy už veľmi dlho, u nás nebol príliš rozšírený. Trvalo dlhší čas, než ostatných oslovil svojimi účinkami. 

Ženšen je vytrvalá bylinka, ktorá dosahuje výšku až 60 cm. Každý rok odumiera jej nadzemná časť s dlhými a stopkatými lístkami s okolíkom zloženým z 50 kvetov a červeným plodom. Najdôležitejšia je jej podzemná časť,  tvorí koreňová hlava nepravidelného tvaru, z ktorej vyrastajú rozvetvené mrkvovité korene. V súčasnosti sa pestuje v rôznych krajinách.  

Čo obsahuje?

V bylinke nájdete množstvo cenných látok, ktoré majú zdraviu prospešné účinky na telo. Patria sem napr. saponíny, aminokyseliny, minerálne látky vrátane draslíka, vápniku a fosforu a tiež vitamíny, z ktorých má hlavné zastúpenie vitamín C, ďalej vitamín B1, B12 a B2. Nachádzajú sa v ňom aj flavonoidy, polysacharidy a antioxidanty a saponíny. Za zmienku stoja zvlášť ginsenosidy, ktoré sa považujú za najdôležitejšie aktívne látky v rastline. Z hľadiska štruktúry pripomínajú steroidné hormóny, zvyšujú hladinu testosterónu a podporujú uvoľňovanie oxidu dusnatého. 

Ako vplýva na telo?

Ak ste zdraví a budete užívať ženšen pravidelne a dlhodobo, môžete pocítiť niektoré z jeho pozitívnych účinkov na ľudské telo:

Redukujte zápaly v tele

Jeho antioxidačné a protizápalové vlastnosti ho predurčujú na výborného pomocníka , ktorý pôsobí proti zápalom. Podľa niektorých štúdií by výťažky zo ženšenu mohli blokovať zápal a znížiť oxidačné poškodenie buniek, čo môže prispieť k chronickým ochoreniam. Zaujímavé je aj zistenie jedného výskumu na mužoch, podľa ktorého krátkodobá suplementácia extraktom z amerického ženšenu znížila poškodenie svalov spôsobené cvičením a znížilo markery zápalu v porovnaní s placebom. Vyzerá to tak, že ženšen znižuje oxidačný stres zvýšením aktivity antioxidačných enzýmov. 

Prispieva k lepšej mozgovej funkcii

Aj mozog si z užívania ženšenu vezme to najlepšie. Bylinka totiž pôsobí aj na tento dôležitý telesný orgán. Zlepšuje mozgové funkcie a prospieva pamäti a nálade. Niektoré obsiahnuté zložky v ženšene môžu ochrániť mozog pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Dokonca jedna štúdia, ktorej sa zúčastnilo 6 422 starších dospelých odhalila, že pravidelná konzumácia ženšenu po dobu najmenej 5 rokov bola spojená so zlepšenými kognitívnymi funkciami v neskoršom živote. Je dokonca možné, že by ženšen mohol mať pozitívne účinky na funkciu mozgu u ľudí s Alzheimerovou chorobou. 

Užívajte si život plnými dúškami bez akéhokoľvek strachu o svoje zdravie. Foto: Pexels.com

Je nápomocný pri erektilnej dysfunkcii

Niektoré výskumy naznačujú, že ženšen môže byť užitočnou alternatívou pri liečbe erektilnej dysfunkcie. Zrejme to majú na svedomí určité zlúčeniny v bylinke, ktoré majú potenciál v ochrane pred oxidačným stresom v krvných cievach a tkanivách penisu. Tým pomáhajú obnoviť normálnu funkciu.  Ženšen taktiež podporuje produkciu oxidu dusnatého, zlúčeniny, ktorá zlepšuje svalovú relaxáciu v penise a zvyšuje krvný obeh. Hľadáte tajomstvo, ktoré stojí za uspokojivým sexuálnym životom? Nájdete ho v ženšene.  

Posilňuje imunitný systém

Ženšen pravý vyniká antibakteriálnymi, protiplesňovými a antivírusovými vlastnosťami a môže zlepšiť funkciu imunitného systému. Potvrdila to jedna štúdia, ktorá zistila, že extrakt zo ženšenu zvýšil počet imunitných buniek a zvýšil hladinu antioxidantov v pečeni. 

Môže mať antinádorové vlastnosti

Bylinka sa často skloňuje v súvislosti s niektorými druhmi rakoviny. Obsiahnuté ginsenosidy by mohli prospieť bunkovému procesu, pri ktorom bunky normálne rastú a delia sa. Zabránia abnormálnej produkcii a rastu buniek. Podľa niekoľkých štúdií ľudia, ktorí užívajú ženšen, by mohli mať o 16% nižšie riziko vzniku rakoviny. Taktiež môže pomôcť zlepšiť zdravie ľudí podstupujúcich chemoterapiu a znížiť vedľajšie účinky. 

Zvyšuje energiu a odstraňuje únavu

Kľúč k energii a zníženej únave? Ženšen! Polysacharidy a oligopeptidy obsiahnuté v rastline zvyšujú produkciu energie v bunkách, čo by mohlo znížiť únavu. Jeden prehľad 10 štúdií dospel k záveru, že ženšen môže výrazne zlepšiť symptómy syndrómu chronickej únavy v porovnaní s placebom, a to už po 15 dňoch. Taktiež ho ocenia športovci, keďže si poradí aj s vyššou fyzickou výkonnosťou. 

V akej forme? 

Užívanie ženšenu by malo byť pre väčšinu zdravých ľudí bezpečné, no nie je na škodu poradiť sa o tom so svojím lekárom pred tým, než siahnete po produkte. Môže mať rôzne formy. Dá sa užívať surová rastlina, popíjať čaj alebo koncentrovaný prípravok. Najčastejšie sú kapsuly alebo tabletky, no bežný je aj sušený a podrvený koreň, z ktorého si môžete spraviť odvar alebo čaj. Podľa formy, akú si zvolíte, treba dodržiavať odporúčané dávkovanie. 

Prebuďte sa z večného spánku!

Ak máte dosť únavy a oslabenej imunity, ktoré vám bránia v plnohodnotnom prežívaní chvíľ so svojimi najbližšími, obráťte sa na Zerex Sibírsky Ženšen. V malých kapsuliach sa skrýva sila prírody v podobe sibírskeho ženšenu, ktorý je nabitý cennými látkami. Ide o účinný adaptogén, čo znamená, že napomáha k obnove telesnej rovnováhy. Budete mať pocit ako keby ste sa po dlhých rokoch prebudili zo spánku, pookreje vaše telo i myseľ a odrazu tie okamihy s rodinou budete vnímať úplne inak.

Budete si vychutnávať každú jednu minútu s nimi, plne koncentrovaný na prítomnosť a zážitky. Čisto na rastlinnej báze, aby ste si boli istí, že svojmu telu dávate to najlepšie. Podporená imunita, kognitívna výkonnosť a krvný obeh na seba dlho nenechajú čakať, čo pocítite na vlastnej koži. Všimne si to aj okolie, iskra vo vašich očiach, energia a radosť zo života to prezradia za vás. 

Zerex Sibírsky Ženšen vdýchne vášmu životu nový vánok a dodá Vám energiu.



ženšen zdravie imunita energia telo
Magazín arrow
Magazín arrow