Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Využite karanténu vo svoj prospech: 7 užitočných rád

Autor článku: redakcia Zerex.sk 24.03.2020 00:00 karantena

Mnohí z nás už zopár dní prežívajú situáciu, o ktorej sa im nesnívalo ani v tých najdivokejších snoch. Karanténa. Či už ide o tú dobrovoľnú, kedy sa človek rozhodne preventívne dištancovať od sveta, alebo o nariadenú - nie je to koniec sveta. Práve naopak. Prinášame vám 7 tipov, pomocou ktorých vyťažíte z karantény čo najviac.

#1 Smiech lieči

Nestretávať sa s blízkymi môže pre niektorých ľudí znamenať naozajstné utrpenie. Nedostatok spoločenského kontaktu je preto dôležité aspoň sčasti nahradiť zábavnými videami. Je na vás, či si nájdete na internete (alebo na Netflixe, HBO GO)  dobre hodnotený stand up špeciál, obľúbenú komédiu, veselý podcast na Spotify alebo vtipný kanál na Youtube so smiešnymi zvieratami. Hocičo, čo vás dokáže rozosmiať, sa počíta! Naviac, stále sa môžete s najbližšími skontaktovať pomocou videohovoru alebo aspoň telefonicky. Nezabúdajte, nie ste v tom sami.

#2 Pohybom k zdraviu (a lepšej postave)

To, že ste zavretý vo vnútri, automaticky nemusí znamenať “pecivalstvo”. Teraz je najlepší čas na tie všetky fit výzvy, ktoré ste týždeň čo týždeň odkladali na potom. (Samozrejme, ak vám to zdravotný stav dovoľuje.) A že nevlastníte činky, závažia a podobné pomôcky? Existuje predsa nespočetné množstvo cvikov s vlastnou váhou, napríklad v mobilných aplikáciách či videách na Youtube. Keď situácia prehrmí, vy sa budete môcť pýšiť nielen zdravím, ale aj lepšou kondíciou a postavičkou ako lusk (bez pneumatiky okolo pása).

#3 Kuchárska šou u vás doma

Naučte sa variť - nezáleží na tom, či ste začiatočník alebo pokročilý. Všetko sa vždy dá zlepšiť. Nájdite si ten recept, po ktorom ste pokukovali už dlhšiu dobu, ale mysleli ste si, že naň nemáte “gule”. A choďte na to! Najhoršie, čo sa môže stať, je, že sa to nepodarí - vtedy sa do toho môžete pustiť odznova. Času predsa máte habadej. A ak vám doma pobehuje aj vaša polovička, môžete ju prekvapiť jedlom z afrodiziakálnych potravín - jednoduché recepty pre predohru na tanieri nájdete tu

#4 Čistota, pol života karantény

Skriňa zavalená nepotrebnými vecami, centimeter prachu na balkóne, špinavá chladnička. Je vám toto až nápadne povedomé? Teraz už vážne nemáte na čo čakať. Triedenie, čistenie, upratovanie a podobné aktivity môžete pre efekt zábavy doplniť obľúbenou hudbou, a jedno vám môžeme sľúbiť - na konci dňa vás prekvapí príjemný pocit z dobre vykonanej práce.

#5 Upgradnite sa na vyšší level

Nielen vaše obydlie potrebuje pozornosť. Kedy ste si naposledy napustili vaňu, poriadne vydrhli celé telo, urobili dôkladnú manikúru, pedikúru, dôkladne vyumývali šampónom vlasy  aj bradu, vytrhali obočie či zastrihli fúzy (to platí pre mužov, aj keď…)? Využite domáce prostredie vo svoj prospech. Dajte svojmu telu, vlasom a pleti dôkladnú starostlivosť. Veď si to zaslúži(te)!

#6 Kreativite sa medze nekladú

Raz za čas neuškodí niečo vytvoriť. Je jedno, akú aktivitu k tomu použijete - kreslenie, maľovanie, písanie, vyrezávanie, šitie… Ak nie ste v karanténe sami, zapojte aj deti či partnera - cieľom je očistiť myseľ, ukľudniť hlavu a uvoľniť predstavivosť.

Jednoducho využite svoju jedinečnú schopnosť tvoriť a vykúzlite niečo, čo je len vaše. Po rokoch možno budete pri pohľade na to spomínať, aké boli kedysi časy a ako ste ich úspešne zvládli. 

#7 Hlavne sa hoďte “do klídku”

Čokoľvek, čo sa teraz zdá ako ťažké či neznesiteľné bude o pár týždňov iba spomienkou. Buďte vďační za to, že máte kde spať, čo jesť, a že ste nažive. Vyskúšajte dýchacie cvičenia, riadenú meditáciu cez podcast, jógu a podporte svoje pevné nervy doplnkami výživy, ktoré v sebe spájajú ukľudňujúce bylinky - najmä valeriánu a medovku lekársku

Zerex Zenaden obsahuje okrem týchto byliniek aj L-tryptofán, ktorý výrazne ovplyvňuje syntézu serotonínu, hormónu šťastia. Ide o doplnok výživy na prírodnej báze, ktorý pozitívne ovplyvňuje duševné zdravie, relaxáciu a dobrú náladu.

Nezabúdajte, že vitamín D dokáže výrazne znížiť riziko vírusových infekcií dýchacích ciest. Viac informácií nájdete v nasledujúcom článku:



karanténa čo robiť cez karanténu
Magazín arrow
Magazín arrow