Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Japonská tekvica "Hokkaido" prekvapí svojimi priaznivými účinkami na zdravie.

Autor článku: redakcia Zerex.sk 25.12.2014 00:00 hokkaido

Poznáte ju aj vy zo svojej kuchyne? Alebo počujete tento názov tekvice po prvýkrát? Istotne sa zhodneme na tom, že sa jedná o nový druh tekvice v našich zemepisných šírkach. A zaručene je si čo povedať o jej priaznivých účinkoch na vaše zdravie.

Vhodná na žalúdok, prečistenie organizmu, alergie vďaka množstvu vitamínov

Je to už raz tak. Pokiaľ máte problémy napríklad so žalúdkom, pokožku trápia alergie alebo potrebujete prečistiť celé svoje telo, máme pre vás riešenie. Skúste práve japonskú tekvicu „Hokkaido“, ktorá je navyše bohatá aj na množstvo vitamínov. Z nich majú dominantné zastúpenie predovšetkým vitamíny A, C a B. Okrem vitamínov obsahuje táto tekvica i veľa vlákniny.

Netreba ani šúpať

Oproti druhom tekvíc, ktoré poznáme z našich končín, „Hokkaido“ tekvicu nie je potrebné ani šúpať. Je potrebné ju iba dôkladne umyť. Ak spozorujete na jej šupke nejaké mäkké, či špinavé časti, vykrojte ich preč. Veľkosť tejto tekvice je od tridsať do štyridsať centimetrov (niekedy dokáže dorásť aj do väčších rozmerov). Vhodným prostredím na skladovanie je pivnica, v ktorej je maximálne do osem stupňov. V súčasnosti si veľa našincov uskladňuje túto tekvicu na „horšie“ časy do svojich mrazničiek na horšie časy. Pokojne si ju aj vy doma zamrazte a doprajte si príjemnú chuť aj v čase, keď by ste ju inak nečakali na tanieri.

Mäkká a hladká dužina

Tekvica „Hokkaido“ má mäkkú a hladkú dužinu, akú poznáte aj z klasických tekvíc v našich končinách. Z minerálnych látok je dôležité spomenúť najmä draslík, ktorý je potrebný pre samotné zdravie každého z nás. Na druhej strane v nej nájdete málo sodíka, čo je priaznivý údaj pre všetkých, čo majú problémy so srdcom. Dokonca jej pravidelná konzumácia dokáže znížiť riziko vzniku infarktu a mŕtvice. Rozhodne sa spoľahnite na tekvicu „Hokkaido,“ pokiaľ máte problémy so zrakom, chcete mať zdravú kožu bez alergií a ste muž v najlepšom veku a trpíte zväčšenou prostatou. V neposlednom rade tento druh tekvice obsahuje veľa zinku. Ten sa nachádza predovšetkým v semenách tejto tekvice. Z toho dôvodu by ste si ich mali uschovávať a nevyhadzovať. Dobre viete, že tekvicové semiačka sú veľmi zdravé a bohaté na prospešné látky, obzvlášť na vlákninu a zinok. Obe tieto látky sú účinné v boji proti nádorovým ochoreniam.

Skúste chutný guláš

Na záver ešte jeden tip, konkrétne na jedlo z tekvice Hokkaido. Pôjde o guláš Hokkaido. Budete potrebovať stredne veľkú tekvicu, 2 cibule, 5 zemiakov, 3 strúčky cesnaku, 3 paradajky, 3 papriky, rascu, kocku zeleninového bujónu na chuť, lyžicu horčice, mletú červenú papriku, soľ, olej a majorán. Ako prvé si usmažte na oleji nakrájanú cibuľku, cesnak, pridajte rascu a časť červenej papriky. Následne do zmesi dajte papriku nakrájanú na slížiky, potom paradajky (najlepšie bez šupky). Na záver prisypte na menšie kúsky nakrájané zemiaky a po minútke aj tekvicu. Posoľte, pridajte zvyšok červenej papriky a horčicu. Následne to všetko zalejte dvoma až tromi litrami vriacej vody. Ak skúsite zemiaky a sú mäkké, posypte polievku majoránom a vypnite. Takto pripravený guláš bez mäsa vás dokáže osviežiť predovšetkým v letnom období. Ale pokiaľ vám chýba leto v tomto jesennom čase, doprajte si ho aj teraz. Ako príloha okrem chlebíka poslúži aj zemiaková lokša. Dobrú chuť!



tekvica tekvica hokkaido vitamíny vláknina
Magazín arrow
Magazín arrow