Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.
Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.
Zdravie
Detoxikácia organizmu ako forma zbavovania sa toxínov z tela už bola témou mnohých článkov. Poďme sa na jednotlivé tvrdenia o nej pozrieť očami vedecky overených faktov.
Musíme brať ohľad na to, o ktorú zeleninu sa jedná a akú tepelnú úpravu použijeme. Je totiž pravda, že príliš veľa tepla dokáže ničiť vitamíny a enzýmy. Na druhej strane, varenie niektorých druhov zeleniny maximalizuje ich výživový obsah. Počas varenia sa totiž uvoľňujú niektoré potrebné látky ako beta-karotén, luteín, vápnik, železo a antioxidačný lykopén, a organizmu je ľahšie ich takto absorbovať.
Surové obsahujú viac vitamínu C, ale počas procesu varenia sa uvoľňuje lykopén - silný antioxidant, ktorý pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych chorôb, hladinu cholesterolu v krvi, nádorových ochorení. Chráni pred starnutím a pred závažnými problémami s prostatou. Štúdia Tepelné spracovanie zvyšuje výživovú hodnotu rajčiakov zvyšovaním celkovej antioxidačnej aktivity zistila, že varenie paradajok znížilo obsah vitamínu C o 29%, zatiaľ čo ich obsah lykopénu sa viac ako zdvojnásobil do 30 minút po varení. Celková antioxidačná kapacita rajčiakov sa zvýšila o viac ako 60%.
Pokiaľ ju uvaríte alebo paríte, získate 3-krát viac beta-karoténu. V ľudskom tele pôsobí ako antioxidant, ktorý sa premení na vitamín A. Pozitívne pôsobí na imunitný systém, má protirakovinové účinky. Aj štúdia s názvom Účinky rôznych spôsobov varenia na nutričné a fyzikálno-chemické vlastnosti vybranej zeleniny hovorí v prospech tepelnej úpravy. Varenie zvyšuje antioxidačnú kapacitu a obsah rastlinných zlúčenín nachádzajúcich sa v mrkve, brokolici a cukete.
Surový baklažán obsahuje solanín, ktorý bráni vstrebávaniu vápnika. Tepelnou úpravou sa však solanín neutralizuje. Okrem toho, tepelnou úpravou, napr. grilovaním, sa z tejto zeleniny uvoľní ďaleko viac antioxidantov.
Je jednou z najväčších zásobární vitamínu C, a vieme, že ten sa teplom rozkladá. Ale. Pri tepelnej úprave sa uvoľňujú dôležité kartenoidy a kyselina ferulová. Tá je silným antioxidantom, ktorý dokáže zničiť veľké množstvo voľných radikálov. Zástancovia tzv. raw-stravy tvrdia, že ničenie enzýmov tepelnou úpravou môže viesť k nedostatku enzýmov. Ľudské telo však prirodzene produkuje enzýmy potrebné na trávenie potravy, takže je nepravdepodobné, že by konzumácia varenej stravy viedla k nedostatku tráviacich enzýmov. Žiadna štúdia to zatiaľ nepreukázala.
Už ste určite čítali katastrofické články o tom, že hromadenie toxínov v našom tele zanáša pečeň, črevá, žalúdok, cievy a menovať by sme mohli mnohé ďalšie. Ale dočítali ste sa niekde, ktoré sú to toxíny? Aké sú to odpadové látky? Uznávaný britský denník The Guardian uverejnil zaujímavú informáciu. V roku 2009 sieť vedeckých pracovníkov zhromaždených britskou charitatívnou organizáciou Sense about Science kontaktovala výrobcov 15 výrobkov predávaných v lekárňach a supermarketoch, ktoré tvrdili, že detoxikujú. Keď vedci požiadali o dôkazy o tvrdeniach, ani jeden z výrobcov nevedel definovať, ako sa podieľajú na detoxikácii organizmu, a už vôbec nevedeli definovať názvy toxínov.
Zástancovia čistenia hrubého čreva veria, že toxíny z tráviaceho traktu môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy. Sú presvedčení o tom, že v črevách sa vytvárajú nánosy odpadu a preto je potrebná detoxikácia organizmu. Podľa nich, čistenie hrubého čreva tento stav zlepší, toxíny sa odstránia a posilní sa tým aj imunitný systém. Neexistuje však žiadny vedecký dôkaz o tom, že čistenie hrubého čreva vyvoláva tieto účinky. Kým výhody “preplachu” hrubého čreva neboli vedecky preukázané, existuje množstvo dôkazov o nežiadúcich vedľajších účinkoch, o ktorých ľudia nevedia. Patria medzi ne kŕče, bolesti brucha a vracanie, v niektorých prípadoch aj abnormality elektrolytov, zlyhávanie obličiek, medzi závažné komplikácie patria panvové abscesy, vzduchové embólie, kolitída a rektálna perforácia. Vyjadrenia lekárov, ktorí sa venujú kolonoskopickým vyšetreniam, hovoria taktiež v neprospech tejto metódy. Prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Doc. MUDr. Ľubomír Jurgoš, PhD. v knihe I. Bukovského "Teraz to zíde - pravdy a klamstvá o chudnutí” uviedol, že za 15 rokov praxe a stoviek vyšetrení sa s “nánosmi a špinou” v črevách nestretol (Zdroj: Ambulancia klinickej výživy).
Detoxikácia organizmu, celková očista tela a v podstate celkové zdravie nie sú otázkou odopierania si jedla počas niekoľkých dní alebo krátkodobej zmeny stravovania. Myslíte si, že počas krátkeho času očistíte zo seba všetky vaše “stravovacie hriechy”? Ak by to bolo také jednoduché, po svete by pravdepodobne chodili len zdraví a šťastní ľudia.
• zabezpečiť telu vyváženú stravu s dostatkom vitamínov, vlákniny, antioxidantov • venovať sa telesnému pohybu, cvičeniu • hydratovať, predovšetkým čistou vodou, čajmi • odbúrať stres • odstrániť zlozvyky - nesprávne stravovacie návyky, nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie • nastaviť myseľ na cieľ očistenia tela od škodlivých látok
Sú dôležité pri prevencii niektorých zdravotných stavov, pozitívne pôsobia na spomalenie procesu starnutia a ochranu buniek pred oxidačným stresom. Zabraňujú pôsobeniu voľných kyslíkových radikálov, ktoré poškodzujú bunky v ľudskom tele, urýchľujú starnutie a spôsobujú nádorové ochorenia.
Ako sa uvádza v štúdii “Vitamín C ako antioxidant: hodnotenie jeho úlohy pri prevencii chorôb”, vitamín C je silným antioxidantom. Jeho antioxidačné účinky boli preukázané v mnohých experimentoch in vitro.
Je kolektívny názov skupiny zlúčenín rozpustných v tukoch s výraznými antioxidačnými účinkami. Vitamín E je antioxidant rozpustný v tukoch, ktorý zastavuje produkciu reaktívnych foriem kyslíka. Tie vznikajú, keď sa tuk podrobí oxidácii. Okrem svojej činnosti ako antioxidantu sa vitamín E podieľa na dôležitej imunitnej funkcii.
Schopnosť zinku spomaliť oxidačné procesy bola uznaná už pred mnohými rokmi. V štúdií Antioxidačné vlastnosti zinku. Vystavenie organizmu zinku, vedie k indukcii niektorých iných látok, ktoré sú konečným antioxidantom, ako sú metalotioneíny (proteíny, ktoré zohrávajú úlohu pri ochrane pred toxicitou kovov a oxidačným stresom). Chronický nedostatok zinku vo všeobecnosti vedie k zvýšeniu citlivosti na určitý oxidačný stres.
Okrem pozitívnych účinkov proti oxidačnému stresu, pomáha selén znížiť riziko niektorých druhov rakoviny. Podľa štúdie Selén: jeho úloha ako antioxidant v ľudskom zdraví zohráva dôležitú úlohu v ochrane pred oxidačným stresom vyvolaným nadmerne reaktívnymi druhmi kyslíka a reaktívnymi druhmi dusíka.
Ich antioxidačnými účinkami sa zaoberala štúdia Antioxidačné vlastnosti extraktu z hroznových semien na obranu ľudských lymfocytov. Výsledky ukazujú, že môže byť účinný pri prevencii poškodenia oxidačných lymfocytov reaktívnymi druhmi kyslíka.
Chlorogénne kyseliny prítomné v zelenej káve sú zdrojom antioxidantov. Sú spojené so znížením rizika vzniku rôznych chronických ochorení, medzi ich účinky patrí zmiernenie oxidačného stresu.
Zabudnite na nezmyselné detoxikačné diéty, kúry a detoxikáciu organizmu. Vsaďte na prevenciu a doprajte svojmu telu dostatok vitamínov, minerálov a látok potrebných pre zdravé fungovanie vášho tela. Ide o antioxidanty, ktoré chránia bunky ľudských tkanív voči vplyvu voľných kyslíkových radikálov, čím podporujú celkovú odolnosť a výkonnosť organizmu. Pomáhajú telu zvládať oxidačný stres spôsobený znečisteným životným prostredím, priemyselne upravenou stravou a uponáhľaným životným štýlom. Kombinácia účinných látok pozitívne prispieva k spomaľovaniu procesu starnutia a k regenerácii organizmu. Mohlo by vás zaujímať: Antioxidanty. Kde je ich najviac?