Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Depresia v zimnom období? Zbavte sa jej rýchlo a účinne

Autor článku: redakcia Zerex.sk 26.02.2018 00:00 depresia

Ak vás v sychravom zimnom období dostane z postele len poriadne silná šálka kávy alebo zvonček pri vchodových dverách, dajte tomuto stavu stop. Nenechávajte náladu klesať spolu s vonkajšou teplotou. Depresia počas zimy je charakteristická nedostatkom energie, podráždenosťou, pocitmi smútku. Ste pripravení pozitívne naladiť vašu myseľ?  

Prečo sa tak cítime?

Vezmime to ako sezónnu záležitosť a hneď sa nám naskytne odpoveď. Jedným z dôležitých faktorov, ktoré v zime môžu zapríčiniť pokles nálady je, že citlivo reagujeme na nedostatok denného svetla a výrazne kratšie dni. Ľudia, ktorí majú “zimnú depresiu”, majú zvyčajne nízku hladinu serotonínu (hormón zodpovedný za pocit pohody a šťastia), dopamínu a norepinefrínu (vďaka nim sa cítime motivovaní, energickí), a vysokú hladinu melatonínu (hormón, ktorý nám pomôže zaspať v noci tým, že sa cítime unavení s príchodom tmy).  

Čím túto depresiu poraziť?

Smiechom

Vyberte si z knižnice obľúbenú knihu, alebo si zapnite komédiu. Smiech je totiž vynikajúci spôsob, ako znížiť stres v každodennom živote a môže výrazne pomôcť vyrovnať sa so stresujúcim životným štýlom. Uvoľňuje sa pri ňom veľké množstvo endorfínov.  

Cvičením

Cvičenie je liek a zdroj dobrej nálady. Dokáže depresiu nielen poraziť, ale zároveň  jej nedovoľuje vrátiť sa. Zjednodušene povedané, zabezpečí zvýšenú produkciu serotonínu. Vedeli ste, že u ľudí, ktorí športujú, je výskyt depresie niekoľkokrát nižší?  

Prírodnými antidepresívami

Svoje miesto tu zastupujú bylinky: Medovka lekárska - používa sa na bolesti hlavy, proti migréne, melanchólií, stresu, nervozite, na zlepšenie nálady Mučenka pleťová - využíva sa pri poruchách spánku, nervozite, rozrušení Valeriána lekárska - pomáha zvyšovať kvalitu spánku, používa sa tiež pri nervozite, úzkosti Vitamín C - prispieva k správnej funkcii psychiky a správnemu fungovaniu nervového systému. Je to efektívny pomocník v liečbe depresívnych symptómov. Vitamín B6 - pomáha produkovať serotonín, čo znižuje príznaky depresie Uvedené bylinky a rovnako aj vitamín C a vitamín B6 obsahuje doplnok stravy na depresiu ZENADEN.  

Plánovaním niečoho, na čo sa môžete tešiť

Predstavte si víkend s priateľmi, rodinnú oslavu v kruhu blízkych alebo dlhšiu dovolenku. Výskumy ukazujú, že už jednoduché plánovanie dovolenky spôsobuje výrazné zvýšenie celkového šťastia.  

Návštevou rodiny a priateľov

Súvisí s predchádzajúcim tipom. Socializácia je pre duševné zdravie dobrá a pomáha odvrátiť depresívne stavy. Snažte sa udržiavať v kontakte s ľuďmi, na ktorých vám záleží a navštevujte sa, hoci len na chvíľu. Vidieť priateľov, dostať sa von a hovoriť o tom, čo sa deje vo vašom živote, je dobré pre vaše duševné a fyzické zdravie  

Naladením skvelej hudby

Počúvanie pozitívnej hudby významne zlepšuje náladu v krátkodobom aj dlhodobom horizonte. Takže pokojne pridajte na hlasitosti.  

Dobrým jedlom

Niektoré potraviny a jedlá môžu pomôcť zlepšiť vašu náladu a zmierniť príznaky depresie (potraviny s obsahom polysacharidov, vlákniny, minerálnych látok, vitamínov). Jedlá s obsahom jednoduchých cukrov a vysokým glykemickým indexom poskytujú dočasné pocity eufórie, ale v konečnom dôsledku môžu zvýšiť pocity úzkosti a depresie.   Zaujímavosť na záver: Možno ste už počuli o tom, že Dáni sú jeden z najšťastnejších národov na svete. Pre vytváranie príjemnej atmosféry a navodenie pekných príjemných chvíľ majú svoj vlastný výraz. Hygge. Hygge sa dá definovať ako pocit, skúsenosť, zážitok. Znamená to vytvárať atmosféru. Tešiť sa z dobrých vecí v živote s dobrými ľuďmi. Teplé jantárové svetlo sviečok je hygge. Priatelia a rodina - to je hygge tiež. Nie je nič viac hygge ako sedieť okolo stola a diskutovať o veľkých a malých veciach v živote. (zdroj: https://www.visitdenmark.com/denmark-hygge). Pekná myšlienka, čo myslíte?



únava depresia stres
Magazín arrow
Magazín arrow