Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Čo zaberá na svalové kŕče? Účinné lieky, ktoré ocenia aj športovci

Autor článku: Jana Petrejová 30.07.2024 08:06 Svalové kŕče sú náhle a spôsobujú veľmi nepríjemné bolesti. Foto: Pexels.com

Sú náhle, prídu bez varovania a keď sa ukážu, dajú o sebe vedieť veľmi nepríjemným spôsobom. Svalové kŕče sprevádzajú intenzívne bolesti, ktoré môžu niekedy prejsť až do znehybnenia končatín. Týkajú sa nielen športovcov. Potrápiť môžu kohokoľvek bez ohľadu na vek či pohlavie. Často sa stáva, že človeka prebudia zo spánku. Ak sa objavujú často, je dôležité identifikovať príčinu a nastaviť adekvátnu liečbu. 

Svalový kŕč sa zvykne ozvať vo svaloch lýtok a v stehnách, zriedkavejšie v krku, rukách, prstoch a v bruchu. Trvá niekoľko minút, pričom frekvencia je individuálna. Niekto zažije svalové kŕče raz za čas, iný niekoľkokrát počas jednej noci. 

Príčiny vzniku svalových kŕčov

  • Šport

  • Preťaženie končatín pri chôdzi

  • Dlhé státie alebo sedenie

  • Dlhodobo jednotvárna strava bez dostatku živín

  • Užívanie niektorých liekov (napr. na vysoký krvný tlak)

Svalové kŕče môžu byť jednou z komplikácií chronického ochorenia. Môže ísť o sprievodný symptóm pri neurologickom stave, cukrovke, ochoreniach pečene a pod. 

Čo pomáha?

Ak pociťujete svalovú stuhnutosť a bolesť, pričom za tým nie sú vážnejšie diagnózy a komplikované svalové poranenia, pomôže chladová terapia. Tá poskytne úľavu pri svalových zášklboch, ktoré sa nevyskytujú príliš často. Ide zvyčajne o prvú pomoc pred tým, než pacient siahne na iné lieky na svalové zášklby

Ďalšou účinnou pomocou na svalové kŕče sú:

  • Horčík

  • Vápnik

  • Prípravky na chladovú terapiu

  • Lieky s protizápalovým účinkom

  • Lokálne lieky s protizápalovým účinkom

Kŕče sa najčastejšie objavujú v lýtkach. Foto: Pexels.com

Horčík

Popri chladovej terapie je magnézium najznámejším liekom, používaným na svalové kŕče. Táto minerálna látka je potrebná pre správne fungovanie svalov. Ak máte nedostatok horčíka, môže to viesť k poruchám kontrakcie svaloviny. Pre vyššie vstrebávanie sa odporúča dať prednosť organickým soliam magnézia. Vhodné sú nižšie dávky menej ako 100 mg viackrát denne. 

Vápnik

Taktiež ide o minerál nevyhnutný pri kontrakcii svalov. Pri jeho deficite hrozia svalové kŕče. Na jeho príjem by mali dbať predovšetkým tehotné ženy, u ktorých je vyššie riziko vzniku svalových kŕčov. Na zabezpečenie jeho lepšieho vstrebávania by sa mal podávať v podvečerných alebo večerných hodinách v jednej dávke. Najideálnejšie je prijímať vápnik s jedlom alebo po jedle. 

Prípravky na chladovú terapiu

Najjednoduchší spôsob, ako zmierniť nepríjemné bolesti pri svalových kŕčoch. Ihneď po výskyte svalového kŕču sa odporúča aplikovať lokálne aplikovaný chlad na postihnuté miesto. Tieto prípravky znížia teplotu kože a okolitých tkanív, čím poskytnú úľavu. V lekárni nájdete množstvo rôznych produktov s chladiacim účinkom vrátane gélov, sprejov či chladových vreciek. 

Lieky s protizápalovým účinkom

Tlmia slabú až stredne silnú bolesť a zároveň pôsobia proti zápalu. Tieto lieky sú vhodné pri bolestiach svalov, pričom sa môžu kombinovať s inými liekmi s podobnými účinkami. Nájdete ich vo forme tabliet, kapsúl alebo tiež v tekutých formách. 

Lokálne lieky s protizápalovým účinkom

Podobne ako v prípade chladovej terapie lokálne lieky s protizápalovým účinkom sú zvyčajne prvou voľbou pri potláčaní nekomplikovaných bolestí pohybového systému. Ide o gély, krémy alebo náplaste. Sú naplnené účinnou látkou, ktoré preniká cez kožu a tlmí bolesť v mieste účinku. Nemali by sa aplikovať na poranenú kožu. 

Opakujúce sa kŕče svalov môžu byť signálom závažnejšieho stavu, preto je na mieste pomoc lekára. Zvyčajne sa však objavujú z času na čas takmer u každého. Stačí to prehnať s námahou a dajú nám najavo, že je nutné dopriať si dostatočný oddych a čas na regeneráciu. 

Uvoľnite svaly i myseľ

Ak vás opäť prekvapili svalové kŕče, ktoré zrušili vaše naplánované aktivity s najbližšími, vyhláste im vojnu! Nedovoľte im, aby prevzali kontrolu nad vaším diárom. Zerex Svalové kŕče prispieva k zmierneniu svalového napätia, preventívne pôsobí proti kŕčom a podporuje zdravie nervového systému. Konečne plynulý a komfortný pohyb bez akýchkoľvek obmedzení. Obsiahnutý vitamín B6 napomáha k lepšiemu prenosu nervových impulzov, a tým k lepšej svalovej koordinácii. Miernejšie napätie v svaloch a celkový pocit pohody vám umožní tráviť plnohodnotný čas so svojou rodinou a venovať sa obľúbeným aktivitám. 

Zerex Svalové kŕče zmierňuje svalové napätie a je skvelým preventívnym prostriedkom proti kŕčom.



príčina kŕčov kŕče svaly zdravie šport
Magazín arrow
Magazín arrow